ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ξενώνας πάει «Van Gogh Alive, the experience"

Οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ επισκέφτηκαν σήμερα 7/02/2018 ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς, την έκθεση "Van Gogh Alive, the experience" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Περιηγήθηκαν ανάμεσα στις γιγαντιαίες εικόνες που ζωντανεύουν τα αριστουργήματα του  Van Gogh και περπάτησαν κατενθουσιασμένοι πάνω στα αστέρια της «έναστρης νύχτας». Την επίσκεψη συνόδεψαν η Υπεύθυνη του Ξενώνα και η Πρόεδρος της Επανόδου που μοιράστηκαν αυτή την υπέροχη εμπειρία αισθήσεων μαζί τους. 

Τα εισιτήρια για την έκθεση ήταν μια ευγενική χορηγία της εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγκαινίασε τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας αποκλειστικά για αποφυλακισθέντες στην Ελλάδα.

Ο πρότυπος, για τα ελληνικά δεδομένα, Ξενώνας, διαμορφώθηκε με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων. Έχει ήδη προσφέρει φιλοξενία σε 6 αποφυλακισθέντες, ενώ στην παρούσα φάση φιλοξενεί 3 άτομα.  Σκοπός του ξενώνα είναι να λειτουργήσει ως ένα ασφαλές πλαίσιο κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο μετά την αποφυλάκιση. Κατά την παραμονή οι φιλοξενούμενοι/αποφυλακισθέντες συμμετέχουν σε μια σειρά από προσαρμοσμένες παρεμβάσεις προκειμένου να είναι σε θέση να σχεδιάσουν αλλά και να θέσουν σε εφαρμογή τα επόμενα βήματα, με την  υποστήριξη της προσφερόμενης από την ΕΠΑΝΟΔΟ συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η χορηγία της Βουλής αξιοποιήθηκε επίσης και για την αγορά νέου και σύγχρονου εξοπλισμού (Η/Υ, διαδραστικών πινάκων, ηχείων, κονσόλας κλπ) για τα εργαστήρια Η/Υ, Πληροφορικής και Μουσικής που λειτουργούν στους χώρους της Επανόδου. 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 24-01-2018 παρουσία  της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, κ.Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη, η οποία εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Βουλής, του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔ  κ. Ευτύχη Φυτράκη που εκπροσώπησε και τον Υπουργό ΥΔΔΑΔ, της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, του Γενικού Διευθυντή της Γεν. Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔκ. Ιωάννη Σταλίκα, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔκ. Ιωάννη Λαμπράκη, του Διευθυντήκαι Συντονιστή φυλακών του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Παύλου Δουλάμη, του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Καθ.Γ.Νικολόπουλου, της Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιώς Μυρσίνης Πυκνή, της Προϊσταμένης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΕΚΚΝ Αυλώνα Μαρούσας Απειρανθίτου, του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διευθύντριας, των συμβούλων, συνεργατών και υπαλλήλων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, φίλοι, εθελοντές και αποφυλακισθέντες που παρακολουθούν τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους για το χώρο φιλοξενίας αλλά και συνολικά για το εγχείρημα.

Τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και την απονομή των επαίνωνσε δέκα αποφυλακισθέντες που είχαν βραβευτεί από την ΕΠΑΝΟΔΟ στο ετήσιο συνέδριο της, για την επιτυχημένη πορεία τους στην κοινωνική επανένταξη. Οι έπαινοι συνοδεύθηκαν και από συμβολικά βραβεία (tablets). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα, οι οποίοι φρόντισαν και για την μουσική επιμέλεια. 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παράσχουν επικουρικό εθελοντικό έργο στις δράσεις του φορέα μας, ενημέρωση - πληροφόρηση, στέγαση, συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτιστικές δραστηριότητες αποφυλακισμένων και τη δικτύωσή του, να υποβάλουν σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα, επισυνάπτοντας σύντομο βιογραφικό σημείωμα έως την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση grammateia@epanodos.org.gr, υπόψη κου Ν. Βαρβατάκου (τηλ. 210-8815904, 2108815032).

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Συνεργασία  ΕΠΑΝΟΔΟΥ με Καταστήματα Κράτησης

 

Στα Καταστήματα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών, Χανίων, Πάτρας, Ναυπλίου, Γρεβενών και στο Αγροτικό Κατάστημα Αγιάς σε συνεργασία με την ΕΠΑΝΟΔΟ και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υλοποιούνται προγράμματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για κρατούμενους αλλοδαπούς και Ρομά με προοπτική την απόκτηση πιστοποιητικού ελληνομάθειας και απολυτηρίου Δημοτικού σχολείου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου επαναλειτουργεί το εργαστήριο Κεραμικής και στο Δομοκό συνεχίζει η δράση της θεατρικής ομάδας. Στόχοι της προσπάθειας αυτής αποτελούν η  εκπαίδευση των κρατουμένων και η προετοιμασία για τη ζωή μετά τη φυλακή.

Προγράμματα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας

Κατάστημα Κράτησης Χανίων

Αγροτικό Κατάστημα Αγιάς

Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας Σερρών

Κατάστημα Κράτησης Πάτρας

Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών

Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου

Εργαστήριο Κεραμικής

Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου

Θεατρική Ομάδα

Κατάστημα Κράτησης Δομοκού

Θερμές ευχές για Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο και ειρηνικό το νέο έτος 2018!


Νέα τεχνολογική πνοή στο εργαστήριο Η/Υ της Επανόδου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Γιάννης Φαρσεδάκης, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Η/Υ

30/11/17

Σχεδόν όλα, πλέον, γίνονται ή ζητούνται εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονική-ψηφιακή μορφή, είτε πρόκειται για δημόσια έγγραφα, αιτήσεις, βεβαιώσεις, ερωτήματα, είτε πρόκειται για έρευνα, επικοινωνία, ενημέρωση στην ιδιωτική μας ζωή, στην καθημερινότητά μας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς ο αναλφαβητισμός της εποχής μας είναι η άγνοια χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή κατ'αρχάς και στη συνέχεια κάποιων άλλων ακόμα ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικές πινακίδες αφής (γνωστές ως tablets), κ.ά.

Όπως είναι γνωστό, η Επάνοδος έχοντας προβλέψει την ανάγκη για εκπαίδευση σε αυτά τα μέσα, είχε και έχει, εδώ και επτά χρόνια, δημιουργήσει ένα ταπεινό εργαστήριο υπολογιστών, όπου λειτουργεί και το πρόγραμμα «Μαθαίνω τον Η/Υ».

Όμως εδώ και λίγες μέρες,αυτό το εργαστήριο αναβαθμίστηκε με ολοκαίνουργιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει τόσο στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, όσο και στις ολοένα και μεγαλύτερες  προσδοκίες και ανάγκες διεκπεραίωσης εργασιών και ερευνών από τους επωφελούμενους του φορέα. Ηεπιτακτική ανάγκη, μέχρι πρόσφατα, ενός σύγχρονου σημείου πρόσβασης προς την ψηφιακή μας εποχή είναι πλέον γεγονός. Χάρη στα γρήγορα και προσαρμοσμένα στους καιρούς μας, αντανακλαστικά, τόσο του Δ.Σ. και ειδικά της προέδρου Χ.Ζ., όσο και της διευθύντριας Φ.Μ., που άκουσαν κοιτάζοντας μπροστά με ανοιχτό μυαλό. Πείστηκαν βλέποντας και κατανοώντας τις δυσκολίες και τις ανάγκες της εποχής μας, βοηθώντας εξαιρετικά γρήγορα και με τους σωστούς τρόπους,η Επάνοδος απέκτησε εξοπλισμό τελευταίας γενειάς.

Το εργαστήριο πληροφορικής πλέον, μπορεί να λειτουργήσει εκτός από εκπαιδευτικό εργαλείο και ως χώρος πρόσβασης προς το διαδίκτυο και κατ'επέκταση ως χώρος εύρεσης πληροφοριών, υποβολής αιτήσεων και  ηλεκτρονικών εγγράφων όπου αυτό απαιτείται, κτλ.. Η ασφάλεια, η υπευθυνότητα, η γνώση του αντικειμένου και η οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, θα αναβαθμίσει τόσο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους επωφελούμενους του φορέα, όσο και την αποτελεσματικότητα στην επίτευξη καθημερινών αναγκών και στόχων από τους τελευταίους.Καλή επιτυχία, λοιπόν στο εργαστήριο Η/Υ της Επανόδου.

 

 

Η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ


ΣΤΟ 1ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ:


‘ΕΠΑΝΟΔΟΣ: Η πορεία προς την κοινωνική επανένταξη'
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017
Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης»
Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)*

 

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες

Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου:

 

Επιστημονική Υπεύθυνη: Καθ.Χρ.Ζαραφωνίτου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΠΑΝΟΔΟΥ

Μέλη: Κ.Δημητρούλη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Π.Δαμιανός, Μ.Μαυρής, Κ.Καστάνη, Μέλη Δ.Σ. & Φ.Μηλιώνη, Διευθύντρια της ΕΠΑΝΟΔΟΥ

Γραμματειακή υποστήριξη του Συνεδρίου:

Ν.Βαρβατάκος, E.Okienska, Έ.Ανίτση, Ευ.Χαϊνάς, Γ. Δημητρακόπουλος, Μ. Παρασκευαΐδου, Ε. Κοιλού, Γκ.Μουσκάι

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

*Πρόσβαση στο Συνέδριο

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Πειραιώς 211, ΤΚ 17778, Ταύρος

* Με λεωφορείο : α) Γραμμή 049 από Ομόνοια, στάση Ταύρος β) Γραμμή 914 από Ομόνοια, στάση Ταύρος γ) Γραμμή 815 από Γουδί, Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, στάση Ταύρος * Με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο : Σταθμός Ταύρου (απόσταση 12 λεπτών).* Με το μετρό : Σταθμός Κεραμεικός και από την οδό Πειραιώς με τις προαναφερόμενες λεωφορειακές γραμμές
 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος» που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  πρόκειται να βραβεύσει με συμβολικό χρηματικό ποσό και έπαινο την καλύτερη μεταπτυχιακή ή διδακτορική επιστημονική μελέτη της τελευταίας διετίας  με θέμα την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τη μελέτη τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση υποστήριξης της σχολής τους καθώς και σχετικό βιογραφικό σημείωμά τους  έως την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 είτε σε έντυπη μορφή στην Επάνοδο, Δεριγνύ 28-30, Πλ. Βικτωρίας, 4ος όρ. καθημερινά 9.00 – 14.00 υπόψη κου Ν. Βαρβατάκου είτε ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση grammateia@epanodos.org.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ. Την Πέμπτη 13/7/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με τον Δ/ντή και την Κ.Υ του Καταστήματος Κράτησης Διαβατών καθώς και ενημερωτική συνάντηση σε κρατούμενους που πρόκειται να αποφυλακιστούν για το έργο, τις δράσεις του φορέα μας και τις δυνατότητες επαγγελματικής τους αποκατάστασης στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Στην ενημέρωση συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Νέοι Ορίζοντες» κος Π. Φραγκιάς.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΟΜΟΚΟΥ. Την Τρίτη  23/7/2017 στελέχη της Επανόδου επισκέφθηκαν το Κατάστημα Κράτησης  Δομοκού στο οποίο πραγματοποίησαν ενημέρωση σε ομάδα 30 κρατουμένων για το έργο, τις δράσεις του φορέα  μας. Επίσης συζητήθηκαν  με τη Δ/νση, την Κ.Υ και τον αρχιφύλακα του Καταστήματος οι προοπτικές συνεργασίας στα θέματα κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων κρατουμένων.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΑΣ.  Την Τετάρτη 23/8/2017 κλιμάκιο της Επανόδου επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στη Θήβα για ενημέρωση των κρατουμένων σχετικά με το έργο και τις δράσεις της Επανόδου αλλά και διερεύνηση της πρόθεσής τους να μετάσχουν σε εργαστήριο μικροκατασκευών με βάση το ύφασμα και την κλωστή.  Επίσης συζητήθηκαν θέματα επανένταξης των γυναικών κρατουμένων με τον Δ/ντή και εκπροσώπους της κοινωνικής υπηρεσίας του Καταστήματος.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Την Τρίτη 29/6/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με τη Δ/νση και την κοινωνική υπηρεσία του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας  και ενημέρωση κρατουμένων για το έργο, τις δράσεις του φορέα μας. Βλέπε σχετικά και σε  https://eviatop.blogspot.gr/2017/08/blog-post_7778.html#more

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 και ώρα 10.30΄, (Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» - 150), μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων,  κ. Παναγιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επανόδου (ΝΠΙΔ για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κυρία Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, συμμετείχε στην συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επαγγελματική επανένταξη αποφυλακιζομένων. Την Επιτροπή ενημέρωσαν, επίσης, η κυρία Στέλλα Παπαμιχαήλ, Κοινωνιολόγος, Δρ. Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ο κ. Παναγιώτης Φραγκιάς, Πρόεδρος Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (αποφυλακισμένων) «Νέοι Ορίζοντες».

Ολόκληρη τη συνεδρίαση, μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:  http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#e91efc43-9965-43dc-9b8e-a7b600a22746

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ,  Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων, ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενδιαφέρεται να συνάψει σύμβαση μίσθωσης με ξενοδοχείο εντός της περιφέρειας της πρωτεύουσας για την κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης των αποφυλακισμένων – ωφελούμενών της.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους  υποβάλλοντας σχετική έγγραφη προσφορά με τα στοιχεία τους και το ημερήσιο κόστος της διανυκτέρευσης, έως τις 30 Ιουλίου 2017,  καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες  9.00- 14.00, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ. 10434, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210- 8815904, 210-8815032, φαξ. 210-8251019, e-mail: epanodos@epanodos.org.gr. Για πληροφορίες αρμόδιος κος Ν. Βαρβατάκος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» N.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής πραγματοποίησε στις 13 και 14 Ιουνίου ενημερωτική επίσκεψη στα Καταστήματα Κράτησης των Χανίων. Ειδικότερα η Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθ. Χρ. Ζαραφωνίτου συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια  Δρ. Φ. Μηλιώνη και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης Δρ. Σ. Γιοβάνογλου, επισκέφθηκαν και ενημέρωσαν κρατούμενους των Καταστημάτων Κράτησης Χανίων (Κρήτη 1 και Αγιά) για το έργο και τις δράσεις της Επανόδου αλλά και τις ευκαιρίες που θα έχουν οι ίδιοι ως αποφυλακισμένοι για την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη.

Παράλληλα  τις ίδιες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος  Κράτησης Κρήτης Ι (Χανιά)  το διήμερο σεμινάριο που υλοποιεί η Επάνοδος σε συνεργασία  με τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων  και το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) των Καταστημάτων Κράτησης για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης με θέμα: «Εγκλεισμός και εκπαίδευση: δύο δρόμοι συγκλίνοντες ή παράλληλοι;». Την εκπαίδευση των συμμετεχόντων ανέλαβαν οι Ε. Ρηγούτσου, κλινική ψυχολόγος και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Επανόδου, Καλλιόπη Δημητρούλη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Δομοκού και παρακολούθησε την ανοιχτή πρόβα – θεατρικό δρώμενο των μαθητών του σχολείου την Κυριακή, 25-6-2017, στο χώρο του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Δομοκού. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ε. Φυτράκης και ο βουλευτής Φθιώτιδας, Ι. Σαρακιώτης.

Από την Επάνοδο χαιρέτησε η Χ. Zαραφωνίτου, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παραβρέθηκαν από το Δ.Σ. οι Κ. Δημητρούλη και Π. Δαμιανός. Η θεατρική ομάδα των κρατουμένων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη φυλακή του Δομοκού με σκηνοθέτες – παιδαγωγούς τον Γ. Δάμπαση και την Σ. Ιωαννίδου σε συνεργασία με την Καλλιόπη Πασιά, η οποία είχε την επιμέλεια των κειμένων του δρώμενου, τα οποία προήλθαν από την παραγωγή αυθεντικού υλικού στο πλαίσιο παράλληλης δράσης δημιουργικής γραφής.

 

Το πρώτο Μουσείο Τέχνης στη Φυλακή Λάρισας

Το μικρότερο μουσείο της χώρας και το πρώτο σε φυλακή άρχισε μόλις της λειτουργία του. Πρόκειται για ένα "μικρό και έξυπνο" μουσείο με την επωνυμία SMART (από τα αρχικά των λέξεων Small Museum of ART). Βρίσκεται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) της φυλακής Λάρισας και είναι μόλις 15 τετραγωνικά μέτρα. Οι δημιουργοί του κατάφεραν να χωρέσουν στον περιορισμένο αυτόν χώρο 43 πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και χειροτεχνίες, που σε ανάπτυξη θα καταλάμβαναν 4πλάσιο χώρο. Πρόκειται για έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο όπου θα μπορούν να προβάλλονται, ακόμη και εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου, έργα εκπαιδευομένων, αλλά και άλλων κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Ευτύχης Φυτράκης, αφού ευχαρίστησε τους εκπαιδευομένους και εργαζομένους στη φυλακή και το σχολείο, χαρακτήρισε την επίσκεψη στον χώρο ως μια μοναδική, πολιτιστική και υπαρξιακή εμπειρία. Οι δημιουργίες των κρατουμένων, δίνουν τη δυνατότητα στην κοινωνία να συνομιλήσει με μια ομάδα της που σπάνια έχει την ευκαιρία να εκφραστεί.

Στην τελετή παρέστησαν η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Δημήτρης Κατσαρός, ο πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Μαρίνος Σκανδάμης, δικαστικοί λειτουργοί, πανεπιστημιακοί, ο διευθυντής, ο αρχιφύλακας και μέλη του επιστημονικού και φυλακτικού προσωπικού της φυλακής, καθώς και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η εικαστικός, κ. Μαριάννα Γκουντουβά.

Στήριξη οικογένειας ανήλικων παραβατών

Στο πλαίσιο κοινωφελούς εργασίας ανηλίκων παραβατών καθώς και παραπομπών για ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανήλικων από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς, με πρωτοβουλία των Προϊσταμένων κκ Ε. Κογιαννάκη και Μ. Πυκνή, η Επάνοδος παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειες των ανηλίκων με την  εξειδικευμένη συνεργάτιδά της, ψυχολόγο, κα Ε. Ρηγούτσου.

Συχνά, η παραβατικότητα των ανηλίκων έρχεται να επισφραγίσει ως σύμπτωμα τη δυσλειτουργία μιας οικογένειας ή την αδυναμία των γονιών να οριοθετήσουν τις παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών τους.

Στόχος της Επανόδου είναι μέσω της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης της οικογένειας να βοηθήσει τον γονέα να εντοπίσει το πρόβλημα μέσα στην οικογένεια ώστε να το αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς ή τους  κηδεμόνες των ανηλίκων να  έχουν συναντήσεις με τον ειδικό ψυχικής υγείας του φορέα, ο οποίος μπορεί ανάλογα με την προβληματική της οικογένειας, να τους υποστηρίξει συμβουλευτικά ή να τους παραπέμψει σε δημόσιους φορείς, ΜΚΟ ή άλλες οργανώσεις ανάλογα με το αίτημα.

 

Έναρξη Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Καταστημάτων Κράτησης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας ως βασικούς στρατηγικούς στόχους τόσο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους Πολίτες όσο και την ενσωμάτωση αποτελεσματικών διαδικασιών στην Κεντρική Υπηρεσία και τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας, θέτει σε λειτουργία ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) χάρη στο οποίο προσφέρει μια σειρά λειτουργιών και ψηφιακών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς όλους τους εμπλεκομένους με το Υπουργείο και το Σωφρονιστικό Σύστημα της Χώρας.

 Το ΟΠΣ «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης» συμβάλει τόσο στη συνολική αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών του ελληνικού Σωφρονιστικού Συστήματος όσο και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, με στόχο την ουσιαστική παροχή εξελιγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς όλους τους εμπλεκόμενους.

 Το Σύστημα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος λειτουργιών με κυριότερες την Διαχείριση Φακέλου Κρατουμένων, την Οικονομική και Λογιστική Διαχείριση, την Διαχείριση Αποθήκης, την Διαχείριση Προσωπικού, το Υποσύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, την Διαχείριση Εγγράφων & Ροών Εργασίας, την Διαχείριση Στόλου Οχημάτων, και το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφορίας (MIS).

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται είναι ενδεικτικά η Αίτηση και έκδοση Πιστοποιητικών Κράτησης, η Αίτηση και έκδοση βεβαιώσεων ηθικού / πειθαρχικού ελέγχου, η Αίτηση και έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων, ο Προγραμματισμός επισκεπτηρίων, η Επαλήθευση ηλεκτρονικών εγγράφων και η Πληροφόρηση ενδιαφερομένων.  

Ενισχύοντας τα συνολικά οφέλη παρέχοντας ακόμα πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες, το σύστημα διαλειτουργεί με την Ελληνική Αστυνομία, την «ΕΠΑΝΟΔΟ», τα ελληνικά Δικαστήρια, την «Ελληνική Στατιστική Αρχή» και το «Ποινικό Μητρώο».

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Συμφωνία συνεργασίας Υπ. Δικαιοσύνης & Συνηγόρου για τη διαβίωση στις φυλακές & τα δικαιώματα κρατουμένων

Προγραμματική συμφωνία συνεργασίας για την αποτελεσματική παρακολούθηση των όρων διαβίωσης στα Καταστήματα Κράτησης και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, υπογράφηκε μεταξύ του  Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συνηγόρου του Πολίτη, υπό την ειδική του αρμοδιότητα ως «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης».

Η υπογραφή της συμφωνίας από τον Υπουργό Ν. Παρασκευόπουλο και τον Αναπληρωτή Συνήγορο Β. Καρύδη έλαβε χώρα στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα "Φυλακές, δικαιώματα, διαφάνεια και λογοδοσία - ο ρόλος των εποπτικών μηχανισμών" που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την 19 Μαΐου 2016 στην οποία συμμετείχε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επανόδου, καθηγητής, Γ. Νικολόπουλος.

Ολόκληρο το  κείμενο της συμφωνίας βλ. www.synigoros.gr