ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη συνεργασίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης "One Team" της Euroleague

 

 Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2020

 

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργατών του ΝΠΙΔ «Επάνοδος» με αντιπροσώπους της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και εγκαινιάστηκε η έναρξη συνεργασίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης "One Team" της Euroleague. Στο Γήπεδο Μπάσκετ του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών υποδέχτηκαν τους συνεργάτες του ΝΠΙΔ «Επάνοδος», ο κύριος Θάνος Μπίχτας, Event Supervisor, η κυρία Ζωή Νικολαΐδου, Marketing & Digital Director, και η κυρία Άρτεμις Παναγή, προπονήτρια.

Το πρόγραμμα "One Team" προωθεί τις αξίες του αθλητισμού, το πνεύμα αλληλεγγύης και την ευγενή άμιλλα και οι συμμετέχουσες ομάδες στοχεύουν στη συνεργασία με κοινωφελείς οργανισμούς, στη διερεύνηση των τρόπων προώθησης του αθλητισμού για την επίτευξη κοινωνικών αλλαγών, στη γνωστοποίηση κοινωνικών προβλημάτων, στην προαγωγή του αθλητισμού στις τοπικές κοινωνίες, στην κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών, στην ενίσχυση του ηθικού και της αυτοπεποίθησής τους και στην αντιμετώπιση δυσκολιών πρόσβασης των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο εποπτευόμενός του φορέα, ο οποίος έχει γίνει δεκτός και θα συμμετάσχει στις αθλητικές δραστηριότητες του "One Team", του παρασχέθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με το πρόγραμμα των προπονήσεων και ανέλαβε τα καθήκοντά του. Σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος θα υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των υπευθύνων του προγράμματος και του φορέα.

Πρόκειται για μία ακόμα δράση του ΝΠΙΔ «Επάνοδος» για την καλύτερη προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης των ωφελούμενών της. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους αρμόδιους και ιδιαιτέρως την ΚΑΕ Παναθηναϊκός για τη συνεργασία και την υποδοχή.

 

                                                                                                           

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την προηγούμενη Πέμπτη, 24/09/2020 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΝΠΙΔ Επάνοδος  σε συνεργασία με τη HumanRights360, ομάδα εστίασης στο πλαίσιο του έργου Convicts Upskilling Pathways.

Tο πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απασχολησιμότητας και κοινωνικής επανένταξης 210 ανδρών και γυναικών κρατουμένων σε έξι ευρωπαϊκές φυλακές στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ολλανδία, μέσω του σχεδιασμού και της πιλοτικής εφαρμογής καινοτόμων εργαλείων εκπαίδευσης και παρακολούθησης.

Η ομάδα εστίασης είχε ως στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και τον διάλογο σχετικά με τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες επίτευξης της απασχολησιμότητας των αποφυλακισμένων, ώστε να δημιουργηθεί ένας μεθοδολογικός οδηγός κατάρτισης για την ανάπτυξη βασικών και τεχνικών δεξιοτήτων των κρατουμένων. Συμμετείχαν στελέχη από τις φυλακές της Χαλκίδας, του Αυλώνα και του Ελεώνα Θηβών, όπου θα πραγματοποιηθεί και η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, από το Κατάστημα Κράτησης και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού, καθώς και στελέχη του ΟΑΕΔ, εκπαιδευτές ενηλίκων, νομικοί αλλά και πρώην κρατούμενοι. Όλοι εισέφεραν την εμπειρία τους για τον καλύτερο σχεδιασμό του προγράμματος.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε  από το Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ η τρίτη συνάντηση εργασίας  των συνδέσμων επανένταξης των Καταστημάτων Κράτησης (ΚΚ) της χώρας και στελεχών και συνεργατών της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Η τρίτη αυτή συνάντηση η οποία είχε χαρακτήρα ενημερωτικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που έχουν οριστεί για τη μη διασπορά του ιού.

Παρόλες όμως  τις δυσκολίες η συνδιάσκεψη / διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο  πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και των ΚΚ που έχει πλέον εδραιωθεί  με στόχο την παρουσίαση των πρωτοβουλιών και δράσεων εκπαίδευσης, δικτύωσης και εργασιακής επανένταξης που αναλαμβάνει η ΕΠΑΝΟΔΟΣ, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων, την ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών στη συνεργασία των φορέων, τη διατύπωση προτάσεων, αλλά και τον εντοπισμό πεδίων περαιτέρω συνεργασίας για την προετοιμασία των αποφυλακιζομένων και την κοινωνική και εργασιακή τους επανένταξη.

Στη διαδικτυακή συνάντηση -  σεμινάριο συμμετείχαν οι σύνδεσμοι επανένταξης από 18 Καταστήματα Κράτησης της χώρας και συνεργάτες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.  Η διαδικτυακή συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και το χαιρετισμό της Προέδρου του Δ.Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ  καθηγήτριας κα Χρ. Ζαραφωνίτου, η οποία είχε την επιστημονική επιμέλεια όλης της συνάντησης. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ήταν πολύ πλούσιο και οι θεματικές του ενότητες κάλυπταν όλο το φάσμα της κοινωνικής επανένταξης  (εκπαίδευση, πολιτισμό, εργασία, συμβουλευτική, θεσμικό πλαίσιο).

Ειδικότερα στην πρώτη ενότητα που αφορούσε τη θεματική «Εκπαίδευση και επανένταξη»  αναλύθηκαν από τους εισηγητές Δρ. Χάρη  Κωνσταντέλλια και υπ.δραΠηνελόπη Κόλλια τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι πρωτοβουλίες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ εντός και εκτός των ΚΚ.  Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Πολιτισμός- Τέχνη και επανένταξη»παρουσιάστηκαν από τον σκηνοθέτη- εμψυχωτή  Στ.  Γράψα, τα εργαστήρια τέχνης και πολιτισμού ενώ η τρίτη  ενότητα με τίτλο «Εργασία και επανένταξη»ήταν αφιερωμένη στην κρίσιμη και χρήσιμη από πλευράς κοινωνικής επανένταξης  εργασιακή συμβουλευτική  με εισηγητές την  Ειρ.  Ανδριώτη, εξειδικευμένη σύμβουλο απασχόλησης και τον Πρόεδρο της ΚΟΙΝΣΕΠ «Νέοι Ορίζοντες»  Π.  Φραγκιά  ο οποίος μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες στο σεμινάριο  την εμπειρία του από την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής επιχειρηματικότητας από τους ίδιους τους πρώην κρατούμενους.  Στην τελευταία νεότητα με τίτλο «Δικτύωση – ενδυνάμωση κατά την επανένταξη»παρουσιάστηκαν  από την κοινωνική λειτουργό – ψυχοθεραπεύτρια  Μ. Αραβανήοι δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των ωφελούμενων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ καθώς και ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη συνεργασία με τον πληθυσμό των αποφυλακισμένων από την εξειδικευμένη σε αυτά τα θέματα δικηγόρο  Ειρ.  Τάνου.

Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στο γραφείο Διασύνδεσης της Επανόδου που θα ξεκινήσει άμεσα να λειτουργεί στο ΚΚ Κορυδαλλού, με στόχο τη λειτουργία σταδιακά και άλλων αντίστοιχων γραφείων στα ΚΚ της χώρας για την αποτελεσματικότερη συνεργασία των φορέων και τη βελτιστοποίηση της υποστήριξης των αποφυλακιζόμενων.

Χαιρετισμούς στη συνάντηση απεύθυναν ο κ Βλάσης Λαχανάς, ειδικός σύμβουλος της Γ. Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Υπ. Προστασίας του Πολίτη, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επανόδου, Καθηγήτρια κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου και η Διευθύντρια της Επανόδου Δρ. Φωτεινή Μηλιώνη. Την εκπαιδευτική συνάντηση συντόνισε η Δρ. Στέλλα Παπαμιχαήλ, συνεργάτις Επανόδου.

Πρόκειται για μία ακόμα δράση διασύνδεσης που συνεχίζουμε με όλες τις φυλακές της χώρας για την καλύτερη προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης. Ευχαριστούμε όλους τους αρμόδιους και ιδιαιτέρως τους συνδέσμους επανένταξης για τη γόνιμη συνεργασία.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεωργίου Σταμάτη στο ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεωργίου Σταμάτη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020 στα γραφεία της ΕΠΑΝΟΔΟΥ με σκοπό την ενημέρωσή του αναφορικά με τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και επανένταξης αποφυλακισμένων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΝΠΙΔ Επάνοδος η Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθηγήτρια  κα Χρ. Ζαραφωνίτου, ο Αντιπρόεδρος Λέκτωρ Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κος Γεώργιος Χλούπης, τα μέλη κ.κ. Λεωνίδας Κωτούλας και Μαρία Καλδή, η Δ/ντρια του φορέα κα Φ. Μηλιώνη και επιστημονικοί συνεργάτες του φορέα. Επιπρόσθετα, στη συνάντηση συμμετείχαν η κα Μαρία Πούλιου, Ψυχολόγος στο ΚΚ Γυναικών Ελεώνα Θήβας και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, οι κ.κ. Χρυσή Πυρουνάκη, εκπροσωπώντας το Δίκτυο Στήριξης Φυλακισμένων και Αποφυλακισμένων Γυναικών και Παναγιώτης Φραγκιάς, Πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης «Νέοι Ορίζοντες».

Στην πολύ δημιουργική αυτή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της ομαλότερης κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων και διερευνήθηκε η δυνατότητα της περαιτέρω υποστήριξης από το Υπουργείο Εργασίας είτε μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων που δύναται να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, είτε μέσω εξεύρεσης νέων πόρων χρηματοδότησης του φορέα. Τη συνάντηση εργασίας στις εγκαταστάσεις μας καλωσόρισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου. Εν συνεχεία ο λόγος δόθηκε στη Διευθύντρια κ. Φωτεινή Μηλιώνη που παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες του φορέα με έμφαση στα καινοτόμα προγράμματα και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρέχει στους αποφυλακισμένους κατά τη διαδικασία της επανένταξής τους. Έπειτα, ο Γ.Γ. κος Σταμάτης μας παρουσίασε αναλυτικά τις αρμοδιότητες της Γραμματείας του, μίλησε για την επικαιροποίηση του νέου εθνικού σχεδίου δράσης για την κοινωνική ένταξη και για τις καινοτόμες δράσεις που υποστηρίζονται τη συγκεκριμένη περίοδο και αφορούν κυρίως την ένταξη των Ρομά συμπολιτών μας και διερευνήθηκε η δυνατότητα συμμετοχής και της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, με την υποστήριξη που παρέχει σε Ρομά ωφελούμενούς της. Επίσης, σε σχέση με το μεγάλο στοίχημα της ένταξης στην αγορά εργασίας των αποφυλακισμένων, αφού πρώτα τονίστηκε από τους παρευρισκόμενους συνεργάτες του φορέα η μεγάλη πρόκληση του να εργάζεται ένας επαγγελματίας με έναν τόσο ανομοιογενή πληθυσμό, πολλές φορές πολυαποκλεισμένο (ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες, νέους, γυναίκες υπερήλικές κ.α.), απαριθμήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους πρακτική (κυρίως γραφειοκρατικά ζητήματα) που παραμένουν σημαντική τροχοπέδη στην ένταξη των ωφελούμενων του φορέα στην αγορά εργασίας.  Τέλος, τονίστηκε ότι το μεγάλο στοίχημα παραμένει  η ευαισθητοποίηση των εργοδοτών (κρίση αξιοπιστίας σε σχέση με τον ΟΑΕΔ) ώστε να προσλαμβάνουν αποφυλακισμένους και ο επαναπροσανατολισμός της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που όπως πολύ σωστά ειπώθηκε από τον ΓΓ κ. Σταμάτη στην Ελλάδα αφορά τα πάντα γύρω από τον άνθρωπο και όχι τον ίδιο τον άνθρωπο.  Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον εκπρόσωπο της ΚΟΙΝΣΕΠ «Νέοι Ορίζοντες» και την παρουσίαση του καινοτόμου έργου της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τελευταία δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ στην οποία συμμετέχει και η ΕΠΑΝΟΔΟΣ και αφορά το Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Και τέλος, με την εκπρόσωπο του Δικτύου που μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού εξειδικευμένων και πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης μέσα στα ΚΚ της χώρας και η εξεύρεση ενός τρόπου πιστοποίησης της εργασιακής εμπειρίας που αποκτά κάποιος/κάποια μέσα στο ΚΚ.  Τις παρουσιάσεις και την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε έκλεισαν η Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθηγήτρια κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου και ο Αντιπρόεδρος κος Γεώργιος Χλούπης οι οποίοι συνόψισαν τα βασικά συμπεράσματα αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συνάντησης, με την προοπτική οργάνωσης της επόμενης -διευρυμένης από πλευράς θεσμικών φορέων- συνάντησης.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΣΤΟ Κ.Κ. ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ και του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΝΠΙΔ Επάνοδος η Πρόεδρος του Δ.Σ. καθηγήτρια  κα Χρ. Ζαραφωνίτου και η Δ/ντρια του φορέα κα Φ. Μηλιώνη και εκ μέρους του Καταστήματος Κράτησης η Δ/ντρια κα Μ. Στέφη, η κοινωνιολόγος κα Γ. Κωνσταντινίδου και η προϊσταμένη της κοινωνικής υπηρεσίας κα Σ. Ασημακοπούλου.

Στην πολύ δημιουργική αυτή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της ομαλότερης κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων. Ειδικότερα στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού λειτουργεί Γραφείο Διασύνδεσης της Επανόδου εξοπλισμένο με Η/Υ και συνδεδεμένο με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του φορέα ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ το οποίο προετοιμάζει  ατομικά και ομαδικά τους αποφυλακιζόμενους στην επάνοδό τους στην κοινωνία μετά τη φυλακή (βλ. φωτο).

 Το Γραφείο Διασύνδεσης της Επανόδου συντελεί στην ομαλή κοινωνική επανένταξη του αποφυλακιζόμενου κρατούμενου αφενός με την καλύτερη προετοιμασία  του ιδίου του κρατούμενου για την αποφυλάκισή του  αφετέρου με την  ενημέρωση και την  προετοιμασία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών που θα δεχθούν τον  αποφυλακισμένο. Το Γραφείο παρέχει  πληροφορίες για φορείς και υπηρεσίες που ασχολούνται με  θέματα κοινωνικής επανένταξης (στέγαση, σίτιση, οικονομική υποστήριξη κλπ), διανέμει στους κρατούμενους υλικό ( έντυπο φυλλάδια κλπ), συμβουλεύει τον αποφυλακιζόμενο κρατούμενο  για θέματα που αφορούν τη ζωή του μετά τη φυλακή, ενισχύει τον αποφυλακιζόμενο στην έκδοση σχετικών  εγγράφων  ώστε ο κρατούμενους  να είναι ικανός και να έχει νομική οντότητα με την αποφυλάκισή του  (δηλ. να έχει ΑΜΚΑ, ΑΦΜ να μπορεί να έχει πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες) και κυρίως διασυνδέει τον αποφυλακιζόμενο με την Επάνοδο δημιουργώντας ένα υποστηρικτικό πλέγμα παροχών και υπηρεσιών. Το Γραφείο είναι στενότατα συνδεδεμένο με την Επάνοδο τροφοδοτείται με υλικό, συμβουλές, στοιχεία κλπ και αντιστοίχως τροφοδοτεί με αντίστοιχο υλικό την Επάνοδο

              Θέματα που αφορούν τη λειτουργία  της Επανόδου τη λειτουργία ανάλογων γραφείων  ή κόμβων όπως  αυτό του Κ. Κράτησης Κορυδαλλού και στα άλλα Κ. Κράτησης  καθώς και εν γένει   θέματα κοινωνικής επανένταξης  θα έχουν την ευκαιρία οι σύνδεσμοι επανένταξης του φορέα μας στα Καταστήματα Κράτησης να συζητήσουν σε διαδικτυακή συνάντηση η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ΝΠΙΔ  ΕΠΑΝΟΔΟΣ εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Εκ μέρους του ΝΠΙΔ Επάνοδος θερμές ευχαριστίες στην Δ/ντρια του Κ.Κ. Κορυδαλλού κα Μ. Στέφη για την φιλοξενία της, τη συνεχή αγαστή συνεργασία με τον φορέα μας και την διαρκή υποστήριξη πρωτοβουλιών και δράσεων για τους αποφυλακιζόμενους  κρατούμενους.

Αθήνα, 27 Ιουλίου 2020

 

                                                               

                                 

"CUP – Convicts Upskilling Pathways" Erasmus+ funding.

"We aim to improve the medium to long-term employment prospects of women and men detained in European prisons in order to promote their social reintegration."

Η Επάνοδος Ν.Π.Ι.Δ. συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Convicts Upskilling Pathways (CUP)" που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, Άξονας «Στρατηγικές Συμπράξεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων».

Συντονιστής εταίρος του προγράμματος που αποτελεί μια διεθνής σύμπραξη,  είναι η Compagnia di San Paolo (Project Leader) από την Ιταλία ενώ συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 7 εταίροι (Fondazione Casa di Carità Arti e Mestierionlus, Casa Circondariale Lorusso e Cutugno Torino, Fondazione Emanuela Zancanonlus, Human Rights 360 Civil nonprofit civil partnership, EPANODOS for the Social Reintegration of Ex-offenders, European University Cyprus, Ministry of Justice and Public Order of Cyprus, PIVught and Tirantes) από Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο.

Το πρόγραμμα CUP στοχεύει στο σχεδιασμό και την κατάρτιση πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επανένταξη των κρατουμένων, γυναικών και ανδρών σε 6 ευρωπαϊκές φυλακές, παρέχοντας επίσης τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση των πρακτικών και την προώθηση της κοινωνικής τους επανένταξης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος στον κάτωθι σύνδεσμο

https://www.cup-project.eu/en/

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ σύμφωνα με την απόφαση 4ης Συνεδρίασης του Δ.Σ της 15ης Ιουνίου 2020, πρόκειται να  αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών  το έργο της κοινωνικής υποστήριξης των αποφυλακισμένων που προσέρχονται στα γραφεία της για το τρέχον έτος 2020.

Το έργο περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής με τους αποφυλακισμένους, ομαδικές συναντήσεις  με τους αποφυλακισμένους, διαρκή συνεργασία με τους άλλους Συμβούλους  του φορέα και άλλους φορείς, ενημέρωση της βάσης του φορέα,  προετοιμασία και παρακολούθηση των εργαστηρίων του φορέα και της ομάδας των εθελοντών.

Απαραίτητα Προσόντα

 • Πτυχίο  ΤΕ/ ΠΕ Κοινωνικού λειτουργού
 • Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
 • Εργασιακή εμπειρία με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

 

Επιθυμητά Προσόντα

 • Μετεκπαίδευση σε πρόγραμμα συμβουλευτικής ή/ και ψυχοθεραπείας
 • Εργασιακή εμπειρία σε προγράμματα κρατουμένων και αποφυλακισμένων
 • Καλή γνώση χειρισμού Η/Υ
 • Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας  Επίπεδο Β2

 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα ηλεκτρονικά σε  grammateia@epanodos.org.gr  ή ταχυδρομικά ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ 10434 Αθήνα εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας (έως 05/07/2020). 

Περισσότερες πληροφορίες στον κ. Ν. Βαρβατάκο στα τηλέφωνα 210-8815904 και 210-8815032.

 

                                                                                                    

 

16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"CUP – Convicts Upskilling Pathways" Erasmus+ funding.

Η Επάνοδος Ν.Π.Ι.Δ. συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Convicts Upskilling Pathways (CUP)" που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, Άξονας «Στρατηγικές Συμπράξεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων».

Συντονιστής εταίρος του προγράμματος που αποτελεί μια διεθνής σύμπραξη,  είναι η Compagnia di San Paolo (Project Leader) από την Ιταλία ενώ συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 7 εταίροι (Fondazione Casa di Carità Arti e Mestierionlus, Casa Circondariale Lorusso e Cutugno Torino, Fondazione Emanuela Zancanonlus, Human Rights 360 Civil nonprofit civil partnership, EPANODOS for the Social Reintegration of Ex-offenders, European University Cyprus, Ministry of Justice and Public Order of Cyprus, PIVught and Tirantes) από Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο.

Το πρόγραμμα CUP στοχεύει στο σχεδιασμό και την κατάρτιση πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επανένταξη των κρατουμένων, γυναικών και ανδρών σε 6 ευρωπαϊκές φυλακές, παρέχοντας επίσης τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση των πρακτικών και την προώθηση της κοινωνικής τους επανένταξης.

Κατά τη διάρκεια των 36 μηνών της υλοποίησης του προγράμματος θα συμμετάσχουν κρατούμενοι/κρατούμενες και επαγγελματίες, από 6 φυλακές σε Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο. Στα παραδοτέα του έργου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: 1. Η δημιουργία ενός μεθοδολογικού οδηγού κατάρτισης για την ανάπτυξη βασικών και τεχνικών δεξιοτήτων κρατουμένων (soft, basic, technical skills), καθώς και 2. Εργαλεία ευαισθητοποίησης και συνηγορίας για την διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών που θα προετοιμάσουν το περιβάλλον για την υποδοχή των αποφυλακισμένων και τη διευκόλυνση της επανένταξής τους.

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός του, ύψους 14,7 δισ. Ευρώ (2014 και 2020), θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα CUP στα τηλ.: +30 210 8815904 & +30 210 8815032, email: epanodos@epanodos.org.gr / grammateia@epanodos.org.gr.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Υπό τις παρούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στη χώρα μας και παγκοσμίως, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, ακριβώς λόγω των συνθηκών αυτών, η ΕΠΑΝΟΔΟΣ λειτουργεί (μέχρι νεοτέρας) μόνο τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, παρέχοντας υπηρεσίες αποκλειστικά τηλεφωνικώς, στο μέτρο του εφικτού.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για ο,τιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε στο πλαίσιο που επιτρέπει η περίσταση.

Τηλ. επικ. 210-8815904

email: grammateia@epanodos.org.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 28-29/11/2019 η ΕΠΑΝΟΔΟΣ εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο του ΔΣ, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, τη Διευθύντρια Δρα Φωτεινή Μηλιώνη και με τη συμμετοχή των ερευνητών κ. κ. Μάρθας Λεμπέση Υπ. Δρα ΕΚΠΑ και Κωνσταντίνου Πανάγου, Δρα Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ, συμμετείχαν στις εργασίες του 10ου Ετήσιου Συνεδρίου της Σερβικής Εταιρείας Θυματολογίας με θέμα: "Victimization and diversity: Towards holistic approach to victimology and victims' rights", που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι.

Η συνάντηση συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες και ερευνητές από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και επετεύχθη μια ολοκληρωμένη ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων.Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή καισυζητήθηκαν ζητήματα θυματοποίησης διαφόρων κοινωνικών ομάδων σε διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια. Αναδείχθηκαν ζητήματα ταυτότητας φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, εθνοτικής ή θρησκευτικής ένταξης, πολιτικής συνύπαρξης, σεξουαλικού προσανατολισμού ή αναπηρίας, ως παράγοντες που συμβάλλουν στη διάκριση και τη θυματοποίηση. Τέλος, επανεξετάστηκε η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα διαφορετικών νομικών και μη νομικών μέσων και μηχανισμών προστασίας από τη θυματοποίηση, ιδίως για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και υπογραμμίστηκε η ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης των δικαιωμάτων και της προστασίας όλων των θυμάτων χωρίς καμία διάκριση. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου συνεδρίου οι εκπρόσωποι της ΕΠΑΝΟΔΟΥ παρουσίασαν εισήγηση με τίτλο: "Victimization, offending, social reintegration in a cyclical relationship".

Στο πλαίσιο της επιστημονικής αυτής δράσης του φορέα, πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2019 επίσκεψη στη φυλακή της Σερβίας Sremka Mitrovica. Τους εκπροσώπους της Επανόδου υποδέχθηκε ο Δ/ντής της φυλακής κος Aleksanfar Alimpic, ενώ στην επίσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας του Βελιγραδίου ο Πρόξενος κος Δημήτρης Μιχάλης και η Δ/ντρια κα Μιχαηλίδου. Κατά την επίσκεψη παρουσιάστηκαν με λεπτομέρεια τα σωφρονιστικά συστήματα των δύο χωρών με έμφαση στην έκτιση των ποινών ενώ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους της φυλακής και στο παρακείμενο Μουσείο της φυλακής με εκθέματα που σημαδεύουν στη μνήμη την ιστορία της σωφρονιστικής μεταχείρισης.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου σε αρχείο μορφής pdf στον κάτωθι σύνδεσμο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 15/10/2019 είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε για δεύτερη χρονιά στους χώρους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ είκοσι έξι  εισαγγελείς που επισκέπτονται τη χώρα μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικής Επιμόρφωσης (European Judicial Training Network EJTN). Οι είκοσι έξι  εισαγγελείς που προέρχονται από κράτη μέλη του Δικτύου έχουν έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαίδευση για θέματα που αφορούν το δικαστικό σύστημα της χώρας.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μας καλωσόρισε η Διευθύντρια Δρ Φωτεινή Μηλιώνη που εισήγαγε τους εισαγγελείς στους σκοπούς και τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.  Στη συνέχεια αφού σύστησε τους παρευρισκόμενους συνεργάτες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ έδωσε το λόγο στη συνεργάτιδα κ. Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγο-Εγκληματολόγο, που παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες του φορέα με έμφαση στα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις συνέργειες εντός και εκτός καταστημάτων κράτησης και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρέχει στους αποφυλακισμένους κατά τη διαδικασία της επανένταξής τους. Κατόπιν το λόγο πήρε η υπεύθυνη του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, κα Χρηστίνα Βλαχοσωτήρου, Ψυχολόγος, η οποία παρουσίασε ένα μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα επιτυχημένης λειτουργίας του, μίλησε για την έννοια της συμβουλευτικής της κοινωνικής επανένταξης και για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισμένοι που απευθύνονται στο φορέα μας, ενώ ξενάγησε στη συνέχεια τους επισκέπτες στο χώρο του ξενώνα. Ακολούθως, από τη συνεργάτιδα κ. Ελπινίκη Κοιλού, Κοινωνιολόγο, παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια του φορέα που έχουν ως σκοπό, εκτός από την δημιουργική απασχόληση, την αναβάθμιση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των αποφυλακισμένων για την ευκολότερη εργασιακή τους επανένταξη. Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με τον εκπρόσωπο της ΚΟΙΝΣΕΠ «Νέοι Ορίζοντες» και την παρουσίαση του καινοτόμου έργου της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τελευταία δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ στην οποία συμμετέχει και η ΕΠΑΝΟΔΟΣ και αφορά το Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Στη συζήτηση που ακολούθησε από όλους τους παρευρισκομένους τονίστηκε η σημασία μιας τέτοιας επιχείρησης στην απασχολησιμότητα και την επανένταξη των αποφυλακισμένων όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα και κάποιοι από τους παρευρισκομένους μας μίλησαν για αντίστοιχα παραδείγματα και καλές πρακτικές από τις χώρες τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ

17/9/2019

H υποτροπή αποτελεί ένα βασικό μέτρο για την αξιολόγηση της επιτυχίας ή αποτυχίας κάθε μέτρου της επίσημης κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στο έγκλημα. Η μελέτη των παραγόντων που σχετίζονται με την υποτροπή αποκτά βαρύνουσα σημασία τόσο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης όσο και για το σχεδιασμό κατάλληλων στρατηγικών και δράσεων για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων. Η διερεύνηση και η βαθιά κατανόηση των ως άνω παραγόντων συγκαταλέγονται στις κύριες επιδιώξεις του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» διεξήγαγε την έρευνα με θέμα: «Το φαινόμενο της υποτροπής αποφυλακισμένων στην Ελλάδα: Εμπειρικά δεδομένα και κατευθύνσεις για την αντεγκληματική πολιτική και την κοινωνική επανένταξη», υπό την επιστημονική ευθύνη της Καθηγήτριας Χρ. Ζαραφωνίτου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Βασική στόχευση του ερευνητικού προγράμματος υπήρξε η ποσοτική και ποιοτική διερεύνηση του φαινομένου της υποτροπής στη χώρα μας υπό το πρίσμα της διεθνούς ερευνητικής εμπειρίας, ενώ το ερευνητικό αντικείμενο κατηγοριοποιήθηκε αντίστοιχα και υλοποιήθηκε σε δύο χρονικές φάσεις.

Κατά την πρώτη φάση του έργου (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017) μελετήθηκαν τα σχετικά εννοιολογικά ζητήματα με βάση την εθνική νομοθεσία και τη διεθνή βιβλιογραφία καθώς επίσης οι μεθοδολογικοί περιορισμοί των σχετικών εμπειρικών ερευνών. Επιπρόσθετα, στο ίδιο πλαίσιο μελετήθηκαν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υποτροπή των δραστών (παράγοντες διακινδύνευσης), όπως επίσης όσων συνδέονται με το αντίθετο αποτέλεσμα (προστατευτικοί παράγοντες). Στη φάση αυτή αξιολογήθηκαν οι πηγές πληροφόρησης σχετικά με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της υποτροπής των αποφυλακισμένων στη χώρα μας, ενώ επίσης διαμορφώθηκε ερευνητική πρόταση με στόχο την πληρέστερη διερεύνηση του φαινομένου. Η ερευνητική έκθεση της πρώτης φάσης του ερευνητικού έργου είναι διαθέσιμη μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.epanodos.org.gr/documents/243366/0/%CE%95%CE%A0%CE%91%CE% 9D%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A3_%CE%95%CE%A1%CE%95%CE%A5%CE%9D%CE%97% CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97+%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97+I.rev. pdf/4ad019de-9e1c-4e3e-ab2f-cedc6eb93f17

Η δεύτερη φάση του ερευνητικού εγχειρήματος (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2018) περιλάμβανε τη διεξαγωγή μιας πρωτότυπης εμπειρικής έρευνας με στόχο τη διερεύνηση της διαδικασίας της κοινωνικής επανένταξης και των παραγόντων που συνδέονται με την πρόληψη της υποτροπής με βάση τη βιωμένη εμπειρία, την ερμηνεία, τις αντιλήψεις και τις προτάσεις ατόμων που έχουν βιώσει την εμπειρία του εγκλεισμού σε κατάστημα κράτησης. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν επίσης ειδικότερα ερευνητικά ερωτήματα που αφορούσαν – μεταξύ άλλων – τους παράγοντες έναρξης της εγκληματικής δράσης κατά την ανηλικότητα και το βίωμα της φυλακής. Στην έρευνα συμμετείχαν αποφυλακισμένοι – ωφελούμενοι του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» και του Συλλόγου «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ», όπως επίσης και κρατούμενες στο Κατάστημα Κράτησης του Ελεώνα της Θήβας. Η σχετική έκθεση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.epanodos.org.gr/documents/10186/0/%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9 D%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A3_%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97_II. pdf/97c1922c-bed3-491f-8cd9-2dac221f8e37

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου παρουσιάστηκαν στο 1ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με θέμα «Επάνοδος: Η πορεία προς την κοινωνική επανένταξη», που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, στο 2ο Τακτικό Συνέδριο του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με θέμα «Η κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών», που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και στη διεθνή συνάντηση εμπειρογνωμόνων που διοργανώθηκε στις 5/7/2019 από την ΕΠΑΝΟΔΟ με τη συμμετοχή επιστημόνων από την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα με θέμα «Θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις της υποτροπής / Theoretical and empirical approaches of recidivism».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης εθελοντών/εθελοντριών

-------

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών/εθελοντριών της ΕΠΑΝΟΔΟΥ προκειμένου η συνεισφορά τους να είναι ουσιαστική και δεοντολογικά εναρμονισμένη με το πλαίσιο κανόνων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Η εκπαίδευση διήρκησε 3 μήνες, από 20/03/2019 έως 29/06/2019.

Κατ' αντιστοιχία με τους προηγούμενους κύκλους εκπαίδευσης εθελοντών, το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιελάμβανε εισαγωγικές επιστημονικές προσεγγίσεις Ειδικευμένων Εισηγητών, Ειδικών Επιστημόνων αλλά και Εμπειρογνωμόνων με ειδική κατάρτιση στην εκάστοτε θεματική και οι οποίες αποτέλεσαν το έναυσμα για την καλλιέργεια επιστημονικού προβληματισμού και διαλόγου.

Πιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και περιελάμβανε συναντήσεις με επιστημονικές εισηγήσεις, βιωματικές ασκήσεις  (βλ. σχετικά αναρτημένο πρόγραμμα).

Με το πέρας της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία, διαμόρφωσαν μια πλήρη εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και προκλήσεων της κοινωνικής  επανένταξης μέσα από την αλληλοτροφοδότηση της θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης και κατόπιν αξιολόγησης τους δόθηκε η δυνατότητα πρακτικής άσκησης στον φορέα μας.

Την επιστημονική ευθύνη τους προγράμματος είχαν οι κυρίες Χριστίνα Ζαραφωνίτου Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ», Πρόεδρος του  ΔΣ της  Επανόδου & Καλλιόπη Δημητρούλη, Νομικός, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Επανόδου και τον κεντρικό συντονισμό ανάλαβε η κα Φωτεινή Μηλιώνη Εγκληματολόγος, δρ. Νομικής, Διευθύντρια  Επανόδου. Υπεύθυνη εκπαίδευσης ήταν η κα Μυρτώ Αραβανή, Κοινωνική Λειτουργός, Συνεργάτις Επανόδου και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της κας Μάρθας Λεμπέση, Κοινωνιολόγου, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Συνεργάτιδα Επανόδου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διεθνής συνάντηση εμπειρογνωμόνων που διοργανώθηκε από το ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ με τη συμμετοχή επιστημόνων από την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα με θέμα: "Θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις της υποτροπής/Theoretical and empirical approaches of recidivism". H επιστημονική ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 5-7-19 στον κατάμεστη αίθουσα του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου European Public Law Organization (EPLO), στην Πλάκα, σύμφωνα με το δημοσιευμένο πρόγραμμά της (βλ. εδώ αναλυτικό πρόγραμμα). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα με την συνδρομή παράλληλης διερμηνείας.

Η  ημερίδα ξεκίνησε με την εναρκτήρια προσφώνηση της Προέδρου της επιστημονικής ημερίδας και Προέδρου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, Καθηγήτριας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου κας Χριστίνας Ζαραφωνίτου που αναφέρθηκε στην ειδική σημασία της διερεύνησης του φαινομένου της υποτροπής καθώς και τους σκοπούς της ημερίδας, ενώ κλείνοντας καλωσόρισε τους προσκεκλημένους εισηγητές.

Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Καθηγήτρια κ. Ισμήνη Κριάρη, ο Εισαγγελέας του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού κ. Ποιμενίδης, ο Εφέτης κ. Ορφανίδης και ο βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Νικολόπουλος. Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιστημονικής Ημερίδας της Επανόδου συμμετείχαν εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι της Διοίκησης του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πολλών Σωφρονιστικών Καταστημάτων, Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής, Επιστημονικοί Συνεργάτες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.

Ο κύκλος των εισηγήσεων ξεκίνησε με την εισήγηση του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Freiburg κ. Helmut Kury με τίτλο: "The role of punishment in crime control: Does more severe punishment help?"/ Ο ρόλος της ποινής στον έλεγχο του εγκλήματος: Βοηθούν οι αυστηρότερες ποινές;" Και την παρουσίαση των εμπειρικών δεδομένων του Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ, από τις έρευνες που έχει διεξάγει ο φορέας υπό την επιστημονική ευθύνη της Καθηγήτριας Εγκληματολογίας κας Χριστίνας Ζαραφωνίτου, με θέμα: "Research evidence from Epanodos: Approaches to recidivism and reintegration of ex-prisoners in Greece/ Εμπειρικά δεδομένα του Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ: Προσεγγίσεις της υποτροπής και της κοινωνικής επανένταξης αποφυλακισμένων στην Ελλάδα", από τους ερευνητές Μάρθα Λεμπέση, Υ. Δρ.  Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ, Έλλη Ανίτση,  Υ.Δρ.  Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Ελένη Κοντοπούλου, Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και Κώστα Πανάγο, Δρ. Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ.

Ακολούθησε η εισήγηση της κας Maria M. Ttofi, Λέκτορα Ψυχολογικής Εγκληματολογίας, Ινστιτούτο Εγκληματολογίας, Πανεπιστήμιο του Cambridge και Vice director της Cambridge Study in Delinquent Development με θεμα: "Long-termcontinuity in antisocial behaviour and associated mental health problems: Conferring resilience to high-risk individuals/ Χρόνια αντικοινωνική συμπεριφορά και συναφή προβλήματα ψυχικής υγείας:  Ενίσχυση της ανθεκτικότητας ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο" και η εισήγηση του Καθηγητή Εγκληματολογίας και Διευθυντή της Σχολής Νομικής και Εγκληματολογίας του Πανεπιστήμιο του Greenwich, κ. Darrick Jolliffe με θέμα: "Reoffending: Evidence and Implications for Policy and Practice/ Υποτροπή: Ερευνητικά πορίσματα και εφαρμογές τους στη χάραξη πολιτικών". Ο κύκλος των εισηγήσεων συνεχίστηκε με την εισήγηση της Διευθύντριας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και Δρ. Νομικής και Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ κας Φωτεινής Μηλιώνη, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα πορίσματα των ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών με Επιστημονικά Υπευθύνους τον Ομότιμο Καθηγητή Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Νέστωρ Κουράκη και την ίδια,  με θέμα: "Juvenile recidivism: Research findings and proposals for the reintegration of juvenile offenders/ Υποτροπή ανηλίκων: Ερευνητικά δεδομένα και προτάσεις για την κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων παραβατών".H επιστημονική ημερίδα έκλεισε με την εισήγηση της Καθηγήτριας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου κας Ανθοζωής Χάιδου με θέμα: "Οι δυνατότητες συμβολής του συστήματος δικαιοσύνης ανηλίκων στη μείωση της υποτροπής/ The potential contribution of the juvenile justice system to the reduction of recidivism".

Οι εργασίες της ημερίδας  ολοκληρώθηκαν  με την διεξαγωγή στρογγυλού τραπεζιούυπό τον συντονισμό της Προέδρου της ημερίδας και την συμμετοχή των εισηγητών και των παρισταμένων. Στο γόνιμο και εξαιρετικά ενδιαφέροντα διάλογο που ακολούθησε συνεισέφεραν σημαντικά και οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Ομότιμο Καθηγητή Εγκληματολογίας κ. Ιάκωβο Φαρσεδάκη, τον Καθηγητή Εγκληματολογίας του California State University, Chico (USA), κ. Michael J. Coyle, τον βοηθό Συνήγορο του Πολίτη ΚαθηγητήΕγκληματολογίας κ. Γιώργο Νικολόπουλο της κας Μαρούσας Απειρανθίτου, Κοιν. Λειτουργού-Εγκληματολόγου, Προϊσταμένης της κοινωνικής Υπηρεσίας του ΕΚΚΝ Αυλώνα καθώς από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα. Έχει ήδη δρομολογηθεί η δημοσίευση των πρακτικών της επιστημονικής ημερίδας.

                        

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

 

Ακολουθούν τα link με τις παρουσιάσεις των συμμετεχόντων.

Εισήγηση του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Freiburg κ. Helmut Kury με τίτλο: "The role of punishment in crime control: Does more severe punishment help?"/ Ο ρόλος της ποινής στον έλεγχο του εγκλήματος: Βοηθούν οι αυστηρότερες ποινές;"

 

Παρουσίαση των εμπειρικών δεδομένων του Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ, από τις έρευνες που έχει διεξάγει ο φορέας υπό την επιστημονική ευθύνη της Καθηγήτριας Εγκληματολογίας κας Χριστίνας Ζαραφωνίτου, με θέμα: "Research evidence from Epanodos: Approaches to recidivism and reintegration of ex-prisoners in Greece/ Εμπειρικά δεδομένα του Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ: Προσεγγίσεις της υποτροπής και της κοινωνικής επανένταξης αποφυλακισμένων στην Ελλάδα".

 

Εισήγηση της κας Maria M. Ttofi, Λέκτορα Ψυχολογικής Εγκληματολογίας, Ινστιτούτο Εγκληματολογίας, Πανεπιστήμιο του Cambridge και Vice director της Cambridge Study in Delinquent Development με θεμα: "Long-termcontinuity in antisocial behaviour and associated mental health problems: Conferring resilience to high-risk individuals/ Χρόνια αντικοινωνική συμπεριφορά και συναφή προβλήματα ψυχικής υγείας: Ενίσχυση της ανθεκτικότητας ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο" 

 

Εισήγηση του Καθηγητή Εγκληματολογίας και Διευθυντή της Σχολής Νομικής και Εγκληματολογίας του Πανεπιστήμιο του Greenwich, κ. Darrick Jolliffe με θέμα: "Reoffending: Evidence and Implications for Policy and Practice/ Υποτροπή: Ερευνητικά πορίσματα και εφαρμογές τους στη χάραξη πολιτικών".

 

Παρουσίαση της Διευθύντριας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και Δρ. Νομικής και Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ κας Φωτεινής Μηλιώνη, με θέμα: "Juvenile recidivism: Research findings and proposals for the reintegration of juvenile offenders/ Υποτροπή ανηλίκων: Ερευνητικά δεδομένα και προτάσεις για την κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων παραβατών".

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔ στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

-------

Την Τετάρτη 19/06/2019 η ΕΠΑΝΟΔΟΣ πήγε ΜΟΥΣΕΙΟ -Hellenic Motor Museum- και είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει με τα πιο όμορφα αυτοκίνητα της ιστορίας: από τα πρώτα χειροποίητα μέχρι τα πιο εξελιγμένα αγωνιστικά. Πιο συγκεκριμένα στην εκπαιδευτική επίσκεψη συμμετείχαν οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και εκπαιδευόμενοι από τα εργαστήρια του φορέα.

Την επίσκεψη συνόδεψαν η Υπεύθυνη του Ξενώνα, η Διευθύντρια και η Πρόεδρος της Επανόδου που μοιράστηκαν αυτή την υπέροχη εμπειρία μαζί τους.

Πρόκειται για μία ακόμα εκπαιδευτική δράση διασύνδεσης με φορείς πολιτισμού στη κοινότητα που συνεχίζουμε στο πλαίσιο των εργαστηρίων του φορέα για την καλύτερη προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης που έγινε με πρωτοβουλία της υπεύθυνης του Εργαστηρίου Η/Υ, κας Ελπ. Κοιλού.

Ευχαριστίες στους υπευθύνους του Μουσείου για την χορηγία, στην ξεναγό κ. Σ. Στέφου για την άρτια παρουσίαση και στις συνεργάτιδες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ κ.κ. Κοιλού και Βλαχοσωτήρου για τη διοργάνωση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔ στο Κατάστημα Κράτης Τρικάλων

-------

Την Τετάρτη 12/06/2019 κλιμάκιο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, αποτελούμενο από την Πρόεδρο του ΔΣ, τη Διευθύντρια και την ομάδα των εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων του Σεμιναρίου Κατάρτισης Εθελοντών, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων. Συνομίλησε με το προσωπικό και ενημέρωσε ομάδα κρατουμένων που πρόκειται να αποφυλακιστούν άμεσα, για τις παροχές κοινωνικής επανένταξης που παρέχει ο φορέας μας ενώ απάντησε στις απορίες τους. Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σεμιναρίου κατάρτισης Εθελοντών της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, προκειμένου οι συμμετέχοντες να διαμορφώσουν μια πλήρη εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και προκλήσεων της κοινωνικής  επανένταξης μέσα από την αλληλοτροφοδότηση της θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα και τον ρόλο τους σε φορείς και οργανώσεις του Συστήματος Απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης και εργαζόμενους στην Κοινωνική Υπηρεσία του Καταστήματος, οι οποίοι εξέθεσαν αναλυτικά την κρατούσα κατάσταση και απάντησαν σε ερωτήσεις της Επανόδου για τις δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισθέντων. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους κρατούμενους σε αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος κατά την οποία το κλιμάκιο της Επανόδου παρουσίασε το φορέα και απάντησε σε πολλές και ουσιαστικές ερωτήσεις των κρατουμένων, ενώ μοιράστηκαν τα ενημερωτικά φυλλάδια του φορέα. 

Πρόκειται για μία ακόμα δράση διασύνδεσης που συνεχίζουμε σε όλες τις φυλακές της χώρας για την καλύτερη προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης. Ευχαριστούμε όλους τους αρμόδιους και ιδιαιτέρως τη Διευθύντρια και τον Σύνδεσμο Επανένταξης στο Κ.Κ. Τρικάλων για τη γόνιμη συνεργασία.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ/ΝΤΡΙΩΝ ΕΠΑΝΟΔΟΥ

Αναρτήθηκε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντών/Εθελοντριών για το έτος 2019 του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότερα στον κάτωθι σύνδεσμο.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από απόφαση  του ΔΣ, πρόκειται να υλοποιήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών/εθελοντριών, διάρκειας 3 μηνών, από 20/03/2019 έως 29/06/2019.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ Ν.Π.Ι.Δ. αξιοποιεί, στο πλαίσιο και του κανονιστικού της πλαισίου, την συνεργασία καταξιωμένων και νέων επιστημόνων για να καλύψει  τις ανάγκες που καθημερινά προκύπτουν και να πετύχει το βασικό της στόχο, την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη των αποφυλακιζομένων. Σε αυτήν την προσπάθεια της  πολύτιμοι αρωγοί είναι και οι εθελοντές της, που με τη δική τους προσφορά συμβάλλουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του έργου της.

Προκειμένου η συνεισφορά των εθελοντών να είναι ουσιαστική και δεοντολογικά εναρμονισμένη με το πλαίσιο κανόνων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, οι εθελοντές θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτούν. Κατ' αντιστοιχία με τους προηγούμενους κύκλους εκπαίδευσης εθελοντών, το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει εισαγωγικές επιστημονικές προσεγγίσεις Ειδικευμένων Εισηγητών, Ειδικών Επιστημόνων αλλά και Εμπειρογνωμόνων με ειδική κατάρτιση στην εκάστοτε θεματική, οι οποίες θα αποτελέσουν το έναυσμα για την καλλιέργεια επιστημονικού προβληματισμού και διαλόγου και όλα αυτά θα πλαισιωθούν με βιωματικές ασκήσεις.

Πιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και περιλαμβάνει συναντήσεις με επιστημονικές εισηγήσεις, βιωματικές ασκήσεις καθώς και δυνατότητα πρακτικής άσκησης κατόπιν αξιολόγησης.

Βιωματικές ασκήσεις και θεωρητική επιστημονική κατάρτιση μέσω διαλογικής συζήτησης και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και θέσεων, αποτελούν τις βασικές εκπαιδευτικές μεθόδους. Η μάθηση στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι δυναμική ευέλικτη και στοχεύει στην ενδυνάμωση του ιδανικού του εθελοντισμού χωρίς να χάνει την επιστημονικότητά της.

Τέλος, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εφαρμόζοντας τη διαδικασία αναγνώρισης των ικανοτήτων που αποκτούνται μέσα από τη διαλογική συζήτηση, την εργασία με ομάδες και τις βιωματικές ασκήσεις στοχεύει στο να αποκτήσει ο εθελοντής κατ' αρχήν βασικές θεωρητικές γνώσεις (περί κοινωνικής επανένταξης, κοινωνικού αποκλεισμού, στερεοτύπων, μετασωφρονιστικής μέριμνας στην Ελλάδα κ.α). Επίσης, μέσα από την εκπαίδευση ενισχύεται η ανάπτυξη των προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των εθελοντών: ήτοι η ικανότητα στην επικοινωνία, η ικανότητα στην οργάνωση, η ικανότητα ομαδικής εργασίας, η πρωτοβουλία, η ευελιξία και ενθαρρύνεται η καλλιέργεια της κοινωνικής επίγνωσης/ενσυναίσθησης, η κατανόηση της οπτικής του άλλου ατόμου.

Με το πέρας της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία. Θα έχουν διαμορφώσει μια πλήρη εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και προκλήσεων της κοινωνικής  επανένταξης μέσα από την αλληλοτροφοδότηση της θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης και θα είναι σε θέση να κατανοήσουν την αναγκαιότητα και τον ρόλο των εθελοντών σε φορείς και οργανώσεις του Συστήματος Απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης.

ΧΡΟΝΟΣ -ΤΟΠΟΣ -ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Οι εκπαιδευτικές συναντήσεις για το 2019 θα διεξάγονται ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 11.00 -13.00 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα Εργαστήρια της Επανόδου, οδός Δεριγνύ 28-30, 4ος όροφος, Πλατεία Βικτωρίας, Αθήνα.

Ημερομηνία Έναρξης: Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019.

Κάθε συνάντηση θα περιλαμβάνει: (α) σύντομη εισαγωγή στην υπό συζήτηση θεματική μέσα από την αξιοποίηση οπτικού υλικού-προβολή διαφανειών (Powerpoint), (β) βιωματικές ασκήσεις και (γ) συζήτηση στο τέλος με το σύνολο των συμμετεχόντων και των προσκεκλημένων κάθε φορά εισηγητών.

 

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ -ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης θα χορηγηθεί στους συμμετέχοντες Βεβαίωση Παρακολούθησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον τα 2/3 των συναντήσεων, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα χορήγησης Πιστοποιητικού Παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν, εφόσον επιτύχουν σε γραπτή αξιολόγηση.

 

Επιστημονική Ευθύνη: Χριστίνα Ζαραφωνίτου Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ», Πρόεδρος του  ΔΣ της  Επανόδου & Καλλιόπη Δημητρούλη, Νομικός, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Επανόδου.

Κεντρικός Συντονισμός: Φωτεινή Μηλιώνη Εγκληματολόγος, δρ. Νομικής, Διευθύντρια  Επανόδου.

Υπεύθυνη εκπαίδευσης: Μυρτώ Αραβανή, Κοινωνική Λειτουργός, Συνεργάτις Επανόδου.

Υποστήριξη: Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Συνεργάτις Επανόδου.

 

Σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ

Ολοκληρώνοντας το Ερευνητικό Έργο «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών», «Γύρισε σελίδα: Ίση μεταχείριση σε κρατούμενες και αποφυλακισμένες»

https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=DDskZKoutog

 

«Συνοπτικός Οδηγός Δικαιωμάτων για Κρατούμενες και Αποφυλακισμένες»

Ο Οδηγός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με το Κ.Ε.Θ.Ι. και την Γ.Γ.Ι.Φ. και χρηματοδοτήθηκε από το Κ.Ε.Θ.Ι.

Ο Οδηγός βασίζεται στις ισχύουσες διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν. 2776/1999 ΦΕΚ Α΄291/24.12.1999) και αποτελεί μέρος της έρευνας με τίτλο: «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών».

Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

 

Αναρτήθηκε ο απολογισμός για το έτος 2018 του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότερα στον κάτωθι σύνδεσμο.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την πλήρωση τριών θέσεων εξωτερικών συνεργατών στην ΕΠΑΝΟΔΟ ΝΠΙΔ έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Βλ. αναλυτικά τις σχετικές ανακοινώσεις στους κάτωθι συνδέσμους

1. Πρόσκληση: ΠΕ Διοικητικής Υποστήριξης

2. Πρόσκληση: Κοινωνικός Λειτουργός

3. Πρόσκληση: Υπεύθυνος Ξενώνα

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα ηλεκτρονικά σε  grammateia@epanodos.org.gr ή ταχυδρομικά ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ 10434 Αθήνα έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες στον κ. Ν. Βαρβατάκο στα τηλέφωνα 210-8815904 και 210-8815032.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ σύμφωνα με την απόφαση της 23ης συνεδρίασης του ΔΣ της 30ης Ιανουαρίου 2019, πρόκειται να αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών το έργο της διοικητικής υποστήριξης του φορέα καθώς και το σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων, για το τρέχον έτος. Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει μετά την έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το ΥΔΔΑΔ. 

Το έργο περιλαμβάνει την τακτική διοικητική υποστήριξη του φορέα, την ενημέρωση της βάσης δεδομένων, τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων, το σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων.

Απαραίτητα Προσόντα

 • Πτυχίο Κοινωνικών επιστημών
 • Εργασιακή εμπειρία στη διοικητική υποστήριξη δομών
 • Εργασιακή εμπειρία στο σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων για κρατούμενους και αποφυλακισμένους (τουλάχιστον 2 ετών)

Επιθυμητά Προσόντα

 • Μεταπτυχιακή ειδίκευση Εγκληματολογίας
 • Εργασιακή εμπειρία στο σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων  κρατουμένων και αποφυλακισμένων
 • Ερευνητική εμπειρία σε θέματα εγκλεισμού και κοινωνικής επανένταξης
 • Καλή γνώση χειρισμού Η/Υ ειδικότερα στατιστικά προγράμματα
 • Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας

 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα ηλεκτρονικά σε  grammateia@epanodos.org.gr ή ταχυδρομικά ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ 10434 Αθήνα έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες στον κ. Ν. Βαρβατάκο στα τηλέφωνα 210-8815904 και 210-8815032.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ σύμφωνα με την απόφαση της 23ης συνεδρίασης του ΔΣ  της 30ης Ιανουαρίου 2019, πρόκειται να αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών  το έργο της κοινωνικής υποστήριξης των αποφυλακισμένων που προσέρχονται στα γραφεία της για το τρέχον έτος. Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει μετά την έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το ΥΔΔΑΔ. 

Το έργο περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής με τους αποφυλακισμένους, ομαδικές συναντήσεις  με τους αποφυλακισμένους, διαρκή συνεργασία με τους άλλους Συμβούλους  του φορέα και άλλους φορείς, ενημέρωση της βάσης του φορέα,  προετοιμασία και παρακολούθηση των εργαστηρίων του φορέα και της ομάδας των εθελοντών.

Απαραίτητα Προσόντα

 • Πτυχίο ΑΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας 
 • Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
 • Εργασιακή εμπειρία με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (εξειδικευμένη εμπειρία συμβουλευτικής σε σωφρονιστικά ιδρύματα ή με αποφυλακισθέντες)

Επιθυμητά Προσόντα

 • Μετεκπαίδευση σε πρόγραμμα συμβουλευτικής ή/ και ψυχοθεραπείας
 • Εργασιακή εμπειρία σε προγράμματα κρατουμένων και αποφυλακισμένων
 • Καλή γνώση χειρισμού Η/Υ
 • Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα ηλεκτρονικά σε  grammateia@epanodos.org.gr ή ταχυδρομικά ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ 10434 Αθήνα έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες στον κ. Ν. Βαρβατάκο στα τηλέφωνα 210-8815904 και 210-8815032.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ σύμφωνα με την απόφαση της 23ης συνεδρίασης του ΔΣ της 30ης Ιανουαρίου 2019, πρόκειται να  αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών το έργο του υπευθύνου του ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας αποφυλακισμένων, για το τρέχον έτος (απόφαση ΔΣ 30-1-2019). Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει μετά την έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το ΥΔΔΑΔ. 

Το έργο περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής και ομαδικές συναντήσεις  με τους φιλοξενούμενους, διαρκή αξιολόγηση της κλινικής εικόνας των φιλοξενούμενων και παραπομπή, διαρκή συνεργασία με τους συμβούλους του φορέα και άλλους φορείς, ενημέρωση της βάσης του φορέα, προετοιμασία της αποχώρησης από τον Ξενώνα και διεξαγωγή follow-up συνεδριών με την αποχώρηση του φιλοξενούμενου από τον Ξενώνα.

Απαραίτητα Προσόντα

 • Πτυχίο Ψυχολογίας ή Πτυχίο Κοινωνικής εργασίας
 • Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
 • Διετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού

Επιθυμητά Προσόντα

 • Μεταπτυχιακή ειδίκευση Εγκληματολογίας
 • Μετεκπαίδευση σε πρόγραμμα συμβουλευτικής ή/ και ψυχοθεραπείας
 • Εργασιακή εμπειρία σε προγράμματα στέγασης/ δομές φιλοξενίας ευπαθών ομάδων / σωφρονιστικές δομές
 • Καλή γνώση χειρισμού Η/Υ
 • Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του φορέα: grammateia@epanodos.org.gr ή ταχυδρομικά: Δεριγνύ 28-30, ΤΚ 10434 Αθήνα.

Προθεσμία: έως και την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες: κ. Ν. Βαρβατάκο, 210-8815904 και 210-8815032.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα:  «Η κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών» με αθρόα συμμετοχή, σημαντικές εισηγήσεις και συγκινητικές στιγμές. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 19-12-2018 στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης», στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σύμφωνα με το δημοσιευμένο πρόγραμμά του στην ιστοσελίδα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ:

http://epanodos.org.gr/documents/243366/0/programma+teliko.pdf/182a8b41-423e-4bcc-80ce-7eda411796dd

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔ κ. Ευτύχης Φυτράκης εκπροσωπώντας και τον Υπουργό ΥΔΔΑΔ κ. Μιχάλη Καλογήρου, εκπρόσωπος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων,ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, η κα Ιφιγένεια Καµτσίδου Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, η κα Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραµµατέας Ισότητας των Φύλων, η κα Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήµαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας του ∆ήµου Αθηναίων και η Πρόεδρος της Επανόδου Καθηγήτρια κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου απονεμήθηκαν για δεύτερη χρονιά τα βραβεία και οι έπαινοι επιτυχημένης κοινωνικής επανένταξης σε δεκαοκτώ ωφελούμενους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου της Επανόδου συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι ομιλητές. Οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου και αφορούσαν τόσο την Ποινική ∆ικαιοσύνη και κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών, όσο και την πρόληψη της υποτροπής τους, με τις εισηγήσεις να αναδεικνύουν τόσο την επιστημονική διάσταση της έννοιας της κοινωνικής επανένταξης όσο και την πρακτική εφαρμογή της. Επίσης,σε ειδική συνεδρία παρουσιάστηκαν τα νεότερα ελληνικά ερευνητικά δεδομένα σε σχέση με το φαινόμενο της υποτροπής, αναδείχθηκαν οι παράγοντες διακινδύνευσης κατά την ανηλικότητα και τονίστηκε ο ρόλος του εγκλεισµού κατά την ανηλικότητα στην εγκληµατική υποτροπή.

Η παρουσίαση των καλών πρακτικών αφενός από την πλευρά των επαγγελματιών από το χώρο των Καταστημάτων, των δικαστικών λειτουργών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο συνέβαλε στην αποτύπωση του σημαντικού έργου που επιτελείται στον τομέα αυτό τόσο από την πλευρά των ομιλητών όσο και από την πλευρά του ακροατηρίου με τις γόνιμες παρεμβάσεις και ερωτήσεις του.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το Εργαστήριο της  ΕΠΑΝΟ∆ΟΥ και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος οι σύνεδροι δοκίμασαν τα εδέσματα που ετοίμασαν γι' αυτούς οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με την προβολή αποσπάσματος θεατρικού έργου µε συμμετοχή νεαρών κρατουμένων το οποίο παρουσίασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης,  κ. Στάθης Γράψας.

Το Δ.Σ. και το προσωπικό της Επανόδου θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές για την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου.

Έχει ήδη δρομολογηθεί η δημοσίευση των πρακτικών του Συνεδρίου.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Eρευνητικό έργο «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών»

Την Παρασκευή 7/12/2018 πραγματοποιήθηκε ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με το ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών».

Είχε προηγηθεί ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 21/11/2018. Στις ημερίδες απεύθυναν χαιρετισμούς: η Υφυπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνη για θέματα ισότητας, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινή Κούβελα, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Ευτύχιος Φυτράκης, η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Μαρία Γιαννακάκη, η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ κ. Ειρήνη Αγαθοπούλου, η Αντιπρόεδρος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, κ. Καλλιόπη Δημητρούλη και η Πρόεδρος της ΕΠΑΝΟΔΟΥ Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου.

Η συμβολή και η σημασία του ερευνητικού έργου αποτυπώνονται στο χαιρετισμό της Προέδρου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ Καθηγήτριας κ. Χριστίνας Ζαραφωνίτου, στην ημερίδα της Θεσσαλονίκης, που ακολουθεί:

 

Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών»

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΪΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ τριών φορέων:

 • του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.),
 • της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) και
 • του Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ που είχε και την επιστημονική εποπτεία και υλοποίηση της έρευνας.

Πρόκειται για μια σημαντική ερευνητική συμβολή στον τομέα της προώθησης ζητημάτων ισότητας των φύλων που διαδραματίζουν ακόμα σπουδαιότερο ρόλο όταν αφορούν το συγκεκριμένο πληθυσμό γυναικών που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις δυσχέρειες της κοινωνικής επανένταξης.

Η διεπιστημονική συνεργασία  αποτελεί ζητούμενο και προτεραιότητα στη διαχείριση του ζητήματος του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ειδικά στις περιπτώσεις αποφυλακισμένων γυναικών που υφίστανται «πολλαπλές διακρίσεις».

Το ΔΣ της ΕΠΑΝΟΔΟΥ -του μόνου επίσημου φορέα μετασωφρονιστικής μέριμνας και κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισθέντων- ενισχύει και υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και έχει ολοκληρώσει ήδη σημαντικές έρευνες για την υποτροπή και τους παράγοντες πρόληψής της, που παρουσιάζονται στα τακτικά ετήσια συνέδριά της όπως αυτό που διοργανώνουμε και εφέτος στις 19-12-18 και είναι αφιερωμένο στην κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων και νεαρών παραβατών.

Έτσι, πολύ ευχαρίστως απεδέχθη την πρόταση αυτής της συνεργασίας που υλοποιήθηκε υπό την επιστημονική ευθύνη της κας Μηλιώνη, διευθύντριας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και Δρα Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, η οποία έχει πλούσια επιστημονική και ερευνητική εμπειρία σε θέματα ισότητας των φύλων στο πλαίσιο μελέτης της εγκληματικότητας και της σωφρονιστικής μεταχείρισης, καθώς και  μια πολύ αξιόλογη ομάδα κύριων ερευνητριών: της κας Έλλης Ανίτση, Ψυχολόγου, υπ. δρα Εγκληματολογίας Παντείου Παν/μίου, κας Μάρθας Λεμπέση, Κοινωνιολόγου και υπ. δρα ΕΚΠΑ, κας Μυρτώς Χατζήνα Νομικού και την εθελοντική συνεργασία της κας Εντίτας Οκιένσκα, συνεργάτιδας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και φοιτήτριας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ:

 • ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΩΝ, ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΘΕΣ/ΚΗΣ, ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ

 • Το μέγεθος δείγματος. Στην έρευνα συμμετείχε περίπου το 1/4 των φυλακισμένων γυναικών που κρατούνταν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας.
 • Στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν που είναι και εχέγγυο για την επιστημονική ποιότητα των ερευνητικών πορισμάτων αλλά και στην υπεύθυνη και έντιμη στάση που τηρήθηκε απέναντι στις συμμετέχουσες καθ' όλη τη διάρκεια της ερευνάς.
 • Στα ερευνητικά πορίσματα:

-που αποτυπώνουν με σαφήνεια το προφίλ της φυλακισμένης και αποφυλακισμένης γυναίκας του σήμερα

-που καλύπτουν συνολικά το υπό εξέταση φαινόμενο της επανένταξης μέσω της προσέγγισης της οικογενειακής, ψυχοκοινωνικής και εργασιακής διάστασης του

-που παρέχουν ένα σύγχρονο ερμηνευτικό πλαίσιο του φαινομένου της επανένταξης που μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή εξατομικευμένων δράσεων, προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της φυλακισμένης και αποφυλακισμένης γυναίκας, συμβάλλοντας έτσι στην προαγωγή της ισότητας σε επίπεδο επανένταξης

-Τέλος, η αξία της έρευνας εντοπίζεται στην ευαισθητοποίηση των κρατούμενων γυναικών αφού με την αποδοχή τους να συμμετάσχουν στην έρευνα συμμετείχαν ενεργά στην επανενταξιακή τους πορεία. Αυτό άλλωστε ήταν και το μότο που χρησιμοποίησε η έρευνα για να προσελκύσει τις συμμετέχουσες: «Πες μας την άποψή σου!»

Εύχομαι πρώτον να αξιοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα πορίσματα της έρευνας αυτής και δεύτερον να υπάρξει συνέχεια τόσο στο πεδίο της διερεύνησης των συνθηκών και παραγόντων που παρακωλύουν την κοινωνική επανένταξη λόγω διακρίσεων βάσει του φύλου όσο και στο πεδίο αξιολόγησης των εφαρμοζόμενων για την εξάλειψη των διακρίσεων αυτών πολιτικών με σκοπό τη βελτίωσή τους.

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Ημερίδας!

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στη Χριστουγεννιάτικη Μουσική εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνει η ΕΠΑΝΟΔΟΣ την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 13.00 μ.μ. στον Άρειο Πάγο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 121, ισόγειο).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας - ΚΕΘΙ και το ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ, ολοκληρώνοντας το Ερευνητικό Έργο «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών», συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν την Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2018, ώρα έναρξης 10:00 πμ, στην Ημερίδα με θέμα:
 
«Γύρισε σελίδα:Ίση μεταχείριση σε κρατούμενες και αποφυλακισμένες»
 

Τόπος: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης,
Δ/νση: Γεωργίου Βαφόπουλου 3, 54646, Θεσσαλονίκη

(Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

    

 

                                                                                                                                                    

Συνάντηση εργασίας των υπαλλήλων των
Καταστημάτων Κράτησης  που είναι αρμόδιοι για την κοινωνική επανένταξη
(σύνδεσμοι επανένταξης)

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Ν.Π.Ι.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται να διοργανώσει τη 2η συνάντηση εργασίας των συνδέσμων επανένταξης από τα καταστήματα κράτησης της χώρας. Σκοπός της συνάντησης είναι η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων που εργάζονται στα Καταστήματα Κράτησης και που έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι για τη διασύνδεσή των Κ.Κράτησης με την Επάνοδο για τα θέματα της επανένταξης των αποφυλακιζόμενων κρατουμένων, η ανταλλαγή απόψεων και η διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη δικτύωση των δομών και των φορέων επανένταξης σε όλη την Ελλάδα.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στις 8 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 10:00 – 14:00 στη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού – (Λεωφ. Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη).

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας - ΚΕΘΙ και το ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ, ολοκληρώνοντας το Ερευνητικό Έργο «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών», συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, ώρα έναρξης 10:00 πμ, στην Ημερίδα με θέμα:
 «Γύρισε σελίδα: Ίση μεταχείριση σε κρατούμενες και αποφυλακισμένες»
 
Τόπος: Αμφιθέατρο "Κοσμάς Ψυχοπαίδης",
Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης  -ΕΚΔΔΑ
Δ/νση: Πειραιώς 211, 177 78 - Ταύρος


(Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής)

Πρόγραμμα Ημερίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στις 7 Νοεμβρίου 2018 είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στους χώρους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ την πρώτη συνάντηση εργασίας των συνδέσμων επανένταξης από τα καταστήματα κράτησης της χώρας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των συνδέσμων επανένταξης, η ανταλλαγή απόψεων και η διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη δικτύωση των δομών και των φορέων επανένταξης σε όλη την Ελλάδα.

Οι είκοσι-ένας σύνδεσμοι επανένταξης από τα καταστήματα κράτησης της Νοτίου Ελλάδας και των Νησιών, έδωσαν δυναμικό παρόν και παρακολουθήσουν με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις και οι ίδιοι συνεισέφεραν στον εποικοδομητικό διάλογο παρουσιάζοντας τις εκπαιδευτικές δράσεις και δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης που αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στα καταστήματα κράτησης στα οποία υπηρετούν.

Τη συνάντηση εργασίας στις εγκαταστάσεις μας καλωσόρισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθηγ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου που εισήγαγε τους συνδέσμους στους σκοπούς και τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, υπογραμμίζοντας ότι η επανένταξη ως σκοπιμότητα της ποινής πρέπει να ξεκινάει μέσα από τη φυλακή και για να επιτύχει θα πρέπει η σχέση να μην είναι μονοσήμαντη. Η Πρόεδρος επανέλαβε την διατυπωθείσα πρότασή της σχετικά με το ρόλο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ως ενός κεντρικού συντονιστικού φορέα για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων.  Στη συνέχεια αφού σύστησε τα μέλη του Δ.Σ. που ήταν παρόντα, πήρε τον λόγο ο κ. Πέτρος Δαμιανός (μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα) και πρόσθεσε ότι στον βαθμό που η ΕΠΑΝΟΔΟΣ έχει μόνο μία κεντρική υπηρεσία στην Αθήνα ο ρόλος ο δικός της είναι πολύ σημαντικός στον συντονισμό όλων των δράσεων και των φορέων επανένταξης και η σύνδεση του μέσα με το έξω είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για εκείνον που θέλει να βοηθήσει τη ζωή του. Εν συνεχεία ο λόγος δόθηκε στη Διευθύντρια Δρα Φωτεινή Μηλιώνη που παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες του φορέα με έμφαση στα καινοτόμα προγράμματα και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρέχει στους αποφυλακισμένους κατά τη διαδικασία της επανένταξής τους. Επίσης, παρουσίασε τους συνδέσμους επανένταξης στην κοινότητα, την κα Νάση, Κοινωνική Λειτουργό από τον Δήμο Αθηναίων, υπεύθυνη του Προγράμματος Στέγαση και Εργασία, τον κ. Φουντουλάκη, Κοινωνιολόγο-Εγκληματολόγο από το Γραφείο Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων του ΟΑΕΔ και τον κ. Πέτρο Δαμιανό με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής.

Κατόπιν το λόγο πήραν οι δύο σύμβουλοι που υπηρετούν στην ΕΠΑΝΟΔΟ με παράλληλα καθήκοντα, η κα Σ. Καυκούλα, Κοινωνική Λειτουργός και η κα Δ. Θεοδωρακοπούλου, Ψυχολόγος οι οποίες μίλησαν για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισμένοι που απευθύνονται στο φορέα μας. Ακολούθως παρουσιάστηκε η νεώτερη καινοτόμα δράση της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων από την Υπεύθυνη κ. Έλλη Ανίτση, Ψυχολόγο-Εγκληματολόγο.

Τις παρουσιάσεις και την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε έκλεισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθηγ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου η οποία συνόψισε τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης, μιας συζήτησης όπου η ιδέα, οι καλές πρακτικές και η εμπειρία του ενός έγιναν κοινός τόπος και για τους άλλους.

Στη συνέχεια οι σύνδεσμοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, ειδικότερα στους χώρους που διεξάγονται οι συνεδρίες συμβουλευτικής και τα εργαστήρια. Η συνάντηση εργασίας ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή τους στον Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ όπου οι σύνδεσμοι άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τους φιλοξενούμενους, συζήτησαν μαζί τους, περιηγήθηκαν από τους ίδιους στους χώρους του ξενώνα και δοκίμασαν τα υπέροχα εδέσματα που ετοίμασαν οι φιλοξενούμενοι για την συνάντηση.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη συνάντηση εργασίας στις 8 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 10:00 – 14:00 στη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, με τους συνδέσμους επανένταξης από τα καταστήματα κράτησης της Βορείου Ελλάδας.

       

     

    

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Ν.Π.Ι.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται να διοργανώσει το 2ο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της με θέμα «Η κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018.

Στο Συνέδριο πρόκειται να βραβευθούν οι δύο καλύτερες μεταπτυχιακές ή διδακτορικές επιστημονικές μελέτες της τελευταίας διετίας με θέμα την κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων και νέων αποφυλακισμένων.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τη μελέτη τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση υποστήριξης της σχολής τους καθώς και σχετικό βιογραφικό σημείωμά τους έως 30/11/2018 είτε σε έντυπη μορφή στην Επάνοδο, Δεριγνύ 28-30, Πλ. Βικτωρίας, 4ος όρ. καθημερινά 9.00 – 14:00 υπόψη κου Ν. Βαρβατάκου είτε ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση grammateia@epanodos.org.gr

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στις 4/09/2018 είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στους χώρους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου και δεκαεπτά  εισαγγελείς που επισκέπτονται τη χώρα μας, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικής Επιμόρφωσης (European Judicial Training Network EJTN). Οι δεκαεπτά εισαγγελείς που προέρχονται από κράτη μέλη του Δικτύου έχουν έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαίδευση για θέματα που αφορούν το δικαστικό σύστημα της χώρας.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μας καλωσόρισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθηγ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου που εισήγαγε τους εισαγγελείς στους σκοπούς και τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.  Στη συνέχεια αφού σύστησε τα μέλη του Δ.Σ. έδωσε το λόγο στη Διευθύντρια Δρα Φωτεινή Μηλιώνη που παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες του φορέα με έμφαση στα καινοτόμα προγράμματα και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρέχει στους αποφυλακισμένους κατά τη διαδικασία της επανένταξής τους. Κατόπιν το λόγο πήρε το στέλεχος υποδοχής της ΕΠΑΝΟΔΟΥ κ. Εντίτα Οκιένσκα που μίλησε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισμένοι που απευθύνονται στο φορέα μας. Το καινοτόμο έργο της ΚΟΙΝΣΕΠ «Νέοι Ορίζοντες» παρουσίασε ο Πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Φραγκιάς. Στο σημείο αυτό η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξ.Δημητρίου με παρέμβασή της σχολίασε στους φιλοξενούμενούς εισαγγελείς τη σημασία μιας τέτοιας επιχείρησης στην απασχολησιμότητα και την επανένταξη των αποφυλακισμένων όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα, τονίζοντας το ρόλο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Ακολούθως παρουσιάστηκε η νεώτερη καινοτόμα δράση της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων από την Υπεύθυνη κ. Έλλη Ανίτση, Ψυχολόγο-Εγκληματολόγο. Ακολούθησε παρέμβαση της Αντιπροέδρου του Δ.Σ. κ. Καλλιόπης Δημητρούλη για την συμβολή της ΕΠΑΝΟΔΟΥ στον τομέα της εκπαίδευσης εντός των φυλακών με σχολιασμό του μέλους του Δ.Σ. και Διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα κ. Πέτρου Δαμιανού. Τις παρουσιάσεις έκλεισε το μέλος του Δ.Σ. και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Πειραιά κ. Μιχάλης Μαυρής, με παρέμβαση του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισθέντες στον τομέα της επαγγελματικής επανένταξης.

Στη συνέχεια οι εισαγγελείς ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, ειδικότερα στους χώρους που διεξάγονται οι συνεδρίες συμβουλευτικής και τα εργαστήρια. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή τους στον Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ όπου οι εισαγγελείς άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τους φιλοξενούμενους, συζήτησαν μαζί τους, περιηγήθηκαν από τους ίδιους στους χώρους του ξενώνα και δοκίμασαν τα γλυκίσματα που ετοίμασαν οι φιλοξενούμενοι για την επίσκεψη.

                                         

Στιγμιότυπα από το 1ο Ετήσιο Συνέδριο Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ, «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»: Η πορεία προς την κοινωνική επανένταξη (18-12-18 ).

Σκηνοθεσία: Άρης Λυχναράς, Σκηνοθέτης-Φωτογράφος, Καθηγητής Σκηνοθεσίας και Φωτογραφίας

https://youtu.be/fzi3pUbuHRE

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετήσια μουσική βραδιά του Μουσικού Εργαστηρίου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔ

στον Κήπο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων  Άη – Στράτη, 20/6/2018

-------

Την Τετάρτη 20/06/2018 με την ετήσια πλέον καλλιτεχνική εκδήλωσή του, το Μουσικό Εργαστήριο της Επανόδου μας ευχήθηκε «Καλό Καλοκαίρι» κλείνοντας έναν γεμάτο κύκλο δραστηριοτήτων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, το οποίο παραχώρησε στην Επάνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον φιλόξενο κήπο του στο Θησείο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και παρακολούθησε η Πρόεδρος της Επανόδου, μαζί με τα μέλη του Δ.Σ., τη Διευθύντρια και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης  κ. Γιοβάνογλου. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια της βραδιάς είχε ο κ. Αναπολιτάνος Κωνσταντίνος, δάσκαλος του Μουσικού Εργαστηρίου της Επανόδου. Ο ήχος και η μικροφωνική εγκατάσταση έγινε με τα μηχανήματα του εργαστηρίου, μια προσφορά της Βουλής των Ελλήνων. Ενώ τον συντονισμό των εργαστηρίων έκανε ο  Μιχάλης Μαυρής.

 Το μουσικό πρόγραμμα αποτελούμενο από αγαπημένα παλιά και νέα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας της δεκαμελούς ομάδας των συμμετεχόντων. Οι ερμηνείες και οι δεξιότητες των μελών του εργαστηρίου, μετέφεραν συναισθήματα και εικόνες στο κοινό, γέμισαν μελωδίες τον κήπο του Μουσείο και έκαναν τους περαστικούς να σταματούν για να θαυμάσουν, αποζημιώνοντας τις προσπάθειες του δασκάλου τους, και του υπευθύνου των εργαστηρίων.

Η γνωστή μας Μαρίνα, άνοιξε το πρόγραμμα ως το μοναδικό κορίτσι της μπάντας με την επιτυχία «Όταν σου χορεύω» και μας τραγούδησε με χαμόγελο και θετική ενέργεια τραγούδια όπως η «Μιρέλα», «Τα δαχτυλίδια» και την «Αχάριστη» μαζί με τον Κωνσταντίνο Αναπολιτάνο.

Ο  Τάσος, η φετινή αποκάλυψη του μουσικού εργαστηρίου, συγκίνησε το ακροατήριο με τις ερμηνείες του και την μαγική φωνή του σε γνωστά και δύσκολα τραγούδια όπως «Ο δικός μου ο δρόμος», «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι» και «Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει» έχοντας για υποστήριξη τους γονείς και τα μικρότερα αδέλφια του ανάμεσα στο κοινό.

Ο συνθέτης μας, Μάριος, μας χάρισε τις μοναδικές του δημιουργίες «Καινούργια μέρα» και «Για όσα αγαπάς», το τελευταίο, αφιερωμένο στην αγαπημένη του Κατερίνα που άκουγε συγκινημένη για πρώτη φορά μαζί μας το τραγούδι το οποίο, όπως μας αποκάλυψε ο δημιουργός ήταν  το «δώρο» των γενεθλίων της.

Ο μοναδικός Βασίλης, μας ταξίδεψε με μελωδικές μπαλάντες όπως το «Να μ' αγαπάς» και μας μετέφερε σε αλλοτινές εποχές με τα «Μισοφόρια» του Αυλωνίτη, ενώ έδινε και τον ρυθμό μαζί με τον Μάριο στα κρουστά.

Η βραδιά είχε τρεις κιθάρες. Ο Ρόκας, από τα παλαιότερα και βασικά μέλη του εργαστηρίου, όπως πάντα, με την κλασική του κιθάρα, κράτησε τις βάσεις των μελωδικών γραμμών με τον δάσκαλό του Κωνσταντίνο Αναπολιτάνο, μαζί τους στην τρίτη κιθάρα ήταν ο μικρό μας Έντρι, ο οποίος μας τραγούδησε και ένα όμορφο «Λάθος». Ο Δημήτρης μας εντυπωσίασε στο αρμόνιο αλλά και με το μελωδικό του σφύριγμα στο τραγούδι « Σου σφυρίζω» που ερμήνευσε η Μαρίνα σε διασκευή.

Η επαγγελματική νότα της βραδιάς οφείλεται στις φιλικές συμμετοχές του Μιχάλη Μαυρή και του Θοδωρή Ζέη. Ο Μιχάλης Μαυρής, στο ακορντεόν, το πιάνο, τη φυσαρμόνικα αλλά και με ιδιαίτερα τραγούδια όπως το «Εκείνη» και «Πιο χαμηλά Λόλα» υποστήριξε την προσπάθεια της μουσικής ομάδας τόσο στην εκδήλωση όσο και σε όλη τη διάρκεια του έτους με αγάπη και αφοσίωση. Χωρίς τη συμβολή του Θοδωρή Ζέη, δεν θα μπορούσαμε να ακούσουμε τη «Δραπετσώνα», το «Ζήλεια μου» αλλά και τα περισσότερα τραγούδια του προγράμματος με βασικό όργανο το υπέροχο μπουζούκι του.  Όλοι οι συντελεστές έλαβαν το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού για την εξαιρετική παρουσία τους δίνοντας ραντεβού για την επόμενη σεζόν.

 Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της βραδιάς, τον υπεύθυνο των Εργαστηρίων Μ. Μαυρή και τον δάσκαλο του Μουσικού Εργαστηρίου Κ. Αναπολιτάνο, τον Θ. Ζέη, για τη φιλική του συμμετοχή, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, για την ζεστή φιλοξενία, τους Νέους Ορίζοντες, για την φροντίδα του χώρου του Μουσείου και πάνω απ' όλα τους συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές της βραδιάς τους οποίους ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε στην επόμενη εκδήλωση.  Ευχόμαστε Καλό καλοκαίρι!

 

 

Μουσική Βραδιά από το Μουσικό Εργαστήριο της Επανόδου

Το Μουσικό Εργαστήριο της Επανόδου σας προσκαλεί στη Μουσική Βραδιά που διοργανώνεται την Τετάρτη 20 Ιουνίου, ώρα 21:00 στον Κήπο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη-Στράτη, Αγ. Ασωμάτων 31, Θησείο.

Καλλιτεχνική διεύθυνση/ επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αναπολιτάνος (κιθάρα - φωνή)

Φιλική Συμμετοχή: Μιχάλης Μαυρής (πιάνο - ακορντεόν - φωνή)

Θεόδωρος Ζέης (μπουζούκι)


Συμμετέχουν:
Alushi Dimitrios (αρμόνιο)
Ademi Edri (κιθάρα - φωνή)
Balbieris Rokas (κιθάρα)
Γραμματικοπούλου Μαρίνα (φωνή)
Leobilla Basilio (κρουστά - φωνή)
Παναγιωτόπουλος Μάριος (κρουστά - φωνή)
Παπαδημητρίου Αναστάσιος (φωνή)

Συνδιοργάνωση: Επάνοδος, ΝΠΙΔ και Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη-Στράτη

Είσοδος ελεύθερη.
Τηλ. Πληροφοριών: 2108815904

ΕΠΑΝΟΔΟΣ Ν.Π.Ι.Δ.
Διεύθυνση: Δεριγνύ 28-30, Αθήνα, Τ.Κ.: 10434
Τηλ/ Φαξ: 2108815904, 2108815032, 210 8251109
e-mail: epanodos@epanodos.org.gr
Website: www.epanodos.org.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΞΟΡΙΣΤΩΝ ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ
Αρχεία – Συλλογές Φυλακών Εξορίας
Αγ. Ασωμάτων 31 Τ.Κ. 105 53 Αθήνα
e-mail: exilemuseum@gmail.com
Website: www.exile-museum.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη Εργασίας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔ

στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της ΚΩ και στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου  της Ρόδου, 29-31/5/2018

-------

Την Τρίτη 29/05/2018 κλιμάκιο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, αποτελούμενο από την Πρόεδρο του ΔΣ, τη Διευθύντρια και επιστημονικούς συνεργάτες (Δικηγόρο & Ψυχολόγο)  πραγματοποίησε επίσκεψη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της ΚΩ για ενημέρωση των κρατουμένων για τους σκοπούς και τις δράσεις του φορέα μας καθώς και για διερεύνηση ενίσχυσης της συνεργασίας μας σε ζητήματα επανένταξης. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε αρχικά συνάντηση με τον Διευθυντή του Σωφρονιστικού Καταστήματος και εκπροσώπους του Σωφρονιστικού Προσωπικού, οι οποίοι εξέθεσαν αναλυτικά την κρατούσα κατάσταση και απάντησαν σε ερωτήσεις της Επανόδου για τις δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισθέντων. Στη συζήτηση συμμετείχε και η Κοινωνική Λειτουργός της Περιφέρειας. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους κρατούμενους σε κατάλληλη αίθουσα του Καταστήματος Κράτησης κατά την οποία το κλιμάκιο της Επανόδου παρουσίασε το φορέα και απάντησε σε πολλές και ουσιαστικές ερωτήσεις των κρατουμένων, ενώ μοιράστηκαν τα ενημερωτικά φυλλάδια του φορέα. 

Σε συνέχεια της επίσκεψης αυτής και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του ταξιδιού αυτού, το κλιμάκιο της Επανόδου μετέβη στη Ρόδο, όπου και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31/05/2018 συνάντηση στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Αναλυτικά, κατά την επίσκεψη στο Κατάστημα  Κράτησης Κω και κατά τη διάρκειας της συζήτησης με τους κρατούμενους τέθηκε το ζήτημα του «στίγματος» ως σημαντικού παράγοντα για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων. Για την λείανση των συνεπειών των στερεοτύπων δράσεις όπως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού θεωρούνται αναγκαίες και αποτελεσματικές.

Γι αυτό το λόγο τα θέματα που ανέκυψαν κατά την επίσκεψη, συστηματοποιήθηκαν σε προτάσεις που συζητήθηκαν με στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας. Ειδικότερα συζητήθηκαν  ζητήματα συμβουλευτικής υποστήριξης των αποφυλακισμένων, συμμετοχής τους στις παροχές που προβλέπονται σε επίπεδο Περιφέρειας (όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο) και Δήμου (ένταξη στο πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία»), δικτύωσης με τους αρμόδιους φορείς και τους  κοινωνικούς εταίρους, ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών.

ΣΗΜΑΝΤΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Παράταση προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κάλυψη των λογιστικών και οικονομοτεχνικών αναγκών του Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» που εποπτεύεται από του Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» που εποπτεύεται από του Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται να αναθέσει σε λογιστικό γραφείο την κάλυψη των λογιστικών και οικονομοτεχνικών αναγκών του. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν σχετική εκδήλωση ενδιαφέροντος με αναλυτική περιγραφή του έργου και οικονομική προσφορά μετά από επικοινωνία με την κα Φ. Μηλιώνη είτε ηλεκτρονικά είτε έντυπα έως την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018, στη διεύθυνση: Δεριγνύ 28-30, Πλ. Βικτωρίας Τ.Κ. 10434, τηλ. 210-8815904, 210-8815032, υπόψη κου Ν. Βαρβατάκου, e-mail: grammateia@epanodos.org.gr. 

ΜΕΤΑΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ», διήμερη συνάντηση

εκπαιδευτών -  εθελοντών για την εκπαίδευση και την επανένταξη των κρατουμένων

Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Τίρυνθας, Ναύπλιο

                                     

Την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος  Κοντονής εγκαινίασε το Σχολείο της Φυλακής στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου. Στον ίδιο χώρο γίνεται από τον Οκτώβριο του 2017 και το πρόγραμμα του ΠΜΣ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με μεταπτυχιακούς και εθελοντές που στοχεύει να αναπτύξει στους κρατούμενους έφεση για γνώση και  δεξιότητες ζωής. Το πρόγραμμα αυτό εμπνεύστηκε και συντονίζει η Ομότιμη Καθηγήτρια Άλκηστις Κοντογιάννη.

                                                «ΣΚΟΠΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ»

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διοργάνωσε με το  Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διήμερη συνάντηση με τίτλο, «Σκοπός Μορφωτικός» για την εκπαίδευση των εθελοντών και την επανένταξη των κρατουμένων. 

Η εκδήλωση, διήμερο σεμινάριο με θέμα «Σκοπός Μορφωτικός» με στόχο την επιμόρφωση εθελοντών στις φυλακές έγινε την Παρασκευή 20 Απριλίου (17.00 - 20.00) και το Σάββατο  21 Απριλίου (11.00 - 14.30) στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Ενηλίκων Τίρυνθας. Την εκδήλωση που είχε μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρον χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, ο οποίος εξήρε τη δυναμική του προγράμματος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθανάσιος Κατσής, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία του προγράμματος ως προς την κοινωνική ευαισθητοποίηση των φοιτητών, την άσκηση τους σε ευπαθείς ομάδες, και τη δυνατότητα ανάπτυξής της πολιτειότητάς τους σε συνδυασμό με παράπλευρα οφέλη. Την πρώτη μέρα της εκδήλωσης παρακολούθησαν ο Αντιπρύτανης Αστέριος Τσιάρας, ο οποίος διευθύνει και το Μεταπτυχιακό οι φοιτητές του οποίου συμμετέχουν σε δράσεις  και στις δύο φυλακές. Επίσης την εκδήλωση τίμησαν οι εισαγγελείς, Ευφροσύνη Παναγιωτοπούλου και Βασιλική Τσιρώνη, οι αντιεισαγγελείς, Μαρία Ρηγοπούλου, Νικόλαος Κυπριτίδης και Νικόλαος Μαργαρίτης, ο οποίος μάλιστα παρουσίασε τους εισηγητές και είχε αναλάβει τον συντονισμό  της πρώτης ημέρας. και άλλοι επίσημοι

Την πρώτη μέρα μίλησε η Διευθύντρια των Αγροτικών Φυλακών, Ευαγγελία Κατερίνη, η οποία αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία της Αγροτικής Φυλακής και στις δράσεις του σήμερα και ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου, Ιωάννης Μπαρμπαγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στα  εκπαιδευτικά προγράμματα που είναι το  πρόγραμμα του Σχολείου, το πρόγραμμα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου που υλοποιούνται στο Κατάστημα και έχουν σκοπό την επανένταξη των κρατουμένων. Επίσης μίλησε η δασκάλα  Ιωάννα Ζακυνθινού για το πρόγραμμα του Σχολείου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η Φωτεινή Μηλιώνη, διευθύντρια του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων.

Σε εκτενή παρουσίαση του προγράμματος από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στα δύο Καταστήματος Κράτησης προέβη η Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών,. Άλκηστις Κοντογιάννη, καθώς είχε τόσο την πρωτοβουλία, όσο και την ευθύνη για την εφαρμογή. Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο επιμορφωτικό πρόγραμμα Εθελοντών σε καθημερινή βάση που συνίσταται εν μέρει από θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα Μεταπτυχιακών φοιτητών, σε συνδυασμό με ομιλίες και δράσεις από επιστήμονες και καλλιτέχνες που με την παρέμβασή τους καλλιεργούν γνώσεις αναπτύσσουν δεξιότητες ζωής στους έγκλειστους. Οι εθελοντές δεν προέρχονται μόνο από την Αργολίδα αλλά και άλλα μέρη, όπως Αθήνα,  Εύβοια, Σπάρτη, Κρήτη. Ανάμεσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και επιφανείς επιστήμονες και καλλιτέχνες όπως, ο Αθανάσιος Κατσής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο Τώνης Λυκουρέσης, τέως Διευθυντής του Κέντρου Κινηματογράφου, ο Nigel Short, Grandmaster στο σκάκι που έφτασε δεύτερος παγκοσμίως, η ηθοποιός Χριστίνα Θεοδωροπούλου, η δραματοθεραπεύτρια Ρέα Καραγεωργίου και άλλοι. Έτσι λοιπόν οι Φυλακές γίνονται τόπος πολιτισμού, όπως γράφει η Άλκηστις Κοντογιάννη.

Το τέλος της βραδιάς επεφύλασσε μια συγκινητική έκπληξη. Ήρθαν ορισμένοι κρατούμενοι οι οποίοι διάβασαν ένα παραμύθι του Χότζα, το οποίο αμέσως μετά απέδωσαν στη γλώσσα τους (αλβανικά, περσικά, ρομά). Κατόπιν ακούστηκε η μαγνητοφωνημένη φωνή του Biber, Τούρκου κρατούμενου από το Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου που τραγούδησε στα τούρκικα το τραγούδι του Zulfu Livanelli, «σαν τον μετανάστη», ενώ  κρατούμενοι τραγούδησαν το ίδιο τραγούδι στα  ελληνικά.

Τη δεύτερη μέρα μίλησε η Ευφροσύνη Γεραμάνη, Κοινωνική Λειτουργός στο Αγροτικό Κατάστημα Τίρυνθας με θέμα της «Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων στο Αγροτικό Κατάστημα Τίρυνθας και ο ρόλος των εθελοντών στην ενδυνάμωση των κρατουμένων». Συνέχισε εκ μέρους του Καταστήματος Κράτησης Ναυπλίου ο Χρήστος Παπαμήτρου, Κοινωνικός Λειτουργός με θέμα του, «Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων στο Κατάστημα Κράτησης Ναυπλίου».

Κατόπιν έγιναν δύο εξαιρετικά εργαστήρια στα οποία χωρίστηκαν οι παριστάμενοι. Το πρώτο εμψύχωσε η εγκληματολόγος Καλλιόπη Δημητρούλη, Άμισθη Ειδική Σύμβουλος του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Αντιπρόεδρος του Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ  με θέμα, «Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην προσωπική  ανάπτυξη και την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων». Το δεύτερο παράλληλο εργαστήρι εμψύχωσε η εγκληματολόγος Σοφία Γιοβάνογλου, Επιστημονική Συνεργάτις στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής με θέμα «η τέχνη στη φυλακή και η υποβοήθηση της κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων».

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν την αξιολόγηση και έφυγαν συγκινημένοι παίρνοντας μαζί τους συγκεκριμένες γνώσεις και πολλούς προβληματισμούς, ενώ εξέφρασαν την ανάγκη που ένιωσαν για συνέχιση της επιμόρφωσης. Τα λόγια του Ευτύχη Φυτράκη σφράγισαν το διήμερο, «Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που μια επιστημονική συνάντηση γίνεται στη φυλακή». Η αρχή έγινε. Θα υπάρχει και συνέχεια. Γιατί έτσι γινόμαστε ευαίσθητοι κοινωνικά και ενεργοί πολίτες.

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ξενώνας παρακολουθεί το Σεμινάριο Έγκλημα & Κινηματογράφος, Δ' κύκλος «Κοινωνικές Αναπαραστάσεις του Σωφρονιστικού Συστήματος» 

 

Οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ παρακολούθησαν στις 27/02/2018 την Εναρκτήρια εκδήλωση του Σεμιναρίου Έγκλημα & Κιν/φος, Δ' κύκλος «Κοινωνικές Αναπαραστάσεις του Σωφρονιστικού Συστήματος» που συνδιοργανώνει το Εργαστήριο Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου με το Εργαστήριο Κοινωνικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Οι φιλοξενούμενοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα όρια» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη καθώς και τον σχολιασμό του ιδίου και την ομιλία του Δ/ντη του σχολείου του ΕΚΚΝΑ ΑΥΛΩΝΑ και μέλος του ΔΣ της ΕΠΑΝΟΔΟΥ κου Πέτρου Δαμιανού. Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν από τον κο Δαμιανό και τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ Καθ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου στο έργο και τη συνεισφορά της ΕΠΑΝΟΔΟΥ σε επίπεδο μετα-σωφρονιστικής μέριμνας με ορισμένους από τους παρευρισκομένους φιλοξενούμενους του Ξενώνα να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση. Τους φιλοξενούμενους συνόδεψαν η Υπεύθυνη του Ξενώνα κα Έλλη Ανίτση και η Διευθύντρια της Επανόδου κα Φωτεινή Μηλιώνη. 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ξενώνας πάει «Van Gogh Alive, the experience"

Οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ επισκέφτηκαν σήμερα 7/02/2018 ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά γεγονότα της χρονιάς, την έκθεση "Van Gogh Alive, the experience" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Περιηγήθηκαν ανάμεσα στις γιγαντιαίες εικόνες που ζωντανεύουν τα αριστουργήματα του  Van Gogh και περπάτησαν κατενθουσιασμένοι πάνω στα αστέρια της «έναστρης νύχτας». Την επίσκεψη συνόδεψαν η Υπεύθυνη του Ξενώνα και η Πρόεδρος της Επανόδου που μοιράστηκαν αυτή την υπέροχη εμπειρία αισθήσεων μαζί τους. 

Τα εισιτήρια για την έκθεση ήταν μια ευγενική χορηγία της εταιρεία παραγωγής ΛΑΒΡΥΣ. Την ευχαριστούμε ιδιαίτερα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εγκαινίασε τη λειτουργία του πρώτου Ξενώνα προσωρινής φιλοξενίας αποκλειστικά για αποφυλακισθέντες στην Ελλάδα.

Ο πρότυπος, για τα ελληνικά δεδομένα, Ξενώνας, διαμορφώθηκε με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων. Έχει ήδη προσφέρει φιλοξενία σε 6 αποφυλακισθέντες, ενώ στην παρούσα φάση φιλοξενεί 3 άτομα.  Σκοπός του ξενώνα είναι να λειτουργήσει ως ένα ασφαλές πλαίσιο κατά την κρίσιμη μεταβατική περίοδο μετά την αποφυλάκιση. Κατά την παραμονή οι φιλοξενούμενοι/αποφυλακισθέντες συμμετέχουν σε μια σειρά από προσαρμοσμένες παρεμβάσεις προκειμένου να είναι σε θέση να σχεδιάσουν αλλά και να θέσουν σε εφαρμογή τα επόμενα βήματα, με την  υποστήριξη της προσφερόμενης από την ΕΠΑΝΟΔΟ συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η χορηγία της Βουλής αξιοποιήθηκε επίσης και για την αγορά νέου και σύγχρονου εξοπλισμού (Η/Υ, διαδραστικών πινάκων, ηχείων, κονσόλας κλπ) για τα εργαστήρια Η/Υ, Πληροφορικής και Μουσικής που λειτουργούν στους χώρους της Επανόδου. 

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 24-01-2018 παρουσία  της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, κ.Παναγιώτας Κοζομπόλη – Αμανατίδη, η οποία εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Βουλής, του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔ  κ. Ευτύχη Φυτράκη που εκπροσώπησε και τον Υπουργό ΥΔΔΑΔ, της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου, του Γενικού Διευθυντή της Γεν. Διεύθυνσης Σωφρονιστικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔκ. Ιωάννη Σταλίκα, του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔκ. Ιωάννη Λαμπράκη, του Διευθυντήκαι Συντονιστή φυλακών του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Παύλου Δουλάμη, του Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Καθ.Γ.Νικολόπουλου, της Προϊσταμένης της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Πειραιώς Μυρσίνης Πυκνή, της Προϊσταμένης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΕΚΚΝ Αυλώνα Μαρούσας Απειρανθίτου, του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διευθύντριας, των συμβούλων, συνεργατών και υπαλλήλων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, φίλοι, εθελοντές και αποφυλακισθέντες που παρακολουθούν τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και την ικανοποίησή τους για το χώρο φιλοξενίας αλλά και συνολικά για το εγχείρημα.

Τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και την απονομή των επαίνωνσε δέκα αποφυλακισθέντες που είχαν βραβευτεί από την ΕΠΑΝΟΔΟ στο ετήσιο συνέδριο της, για την επιτυχημένη πορεία τους στην κοινωνική επανένταξη. Οι έπαινοι συνοδεύθηκαν και από συμβολικά βραβεία (tablets). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα, οι οποίοι φρόντισαν και για την μουσική επιμέλεια. 

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται όσοι ενδιαφέρονται να παράσχουν επικουρικό εθελοντικό έργο στις δράσεις του φορέα μας, ενημέρωση - πληροφόρηση, στέγαση, συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση, κατάρτιση, πολιτιστικές δραστηριότητες αποφυλακισμένων και τη δικτύωσή του, να υποβάλουν σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα, επισυνάπτοντας σύντομο βιογραφικό σημείωμα έως την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση grammateia@epanodos.org.gr, υπόψη κου Ν. Βαρβατάκου (τηλ. 210-8815904, 2108815032).

 

 

Θερμές ευχές για Χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο και ειρηνικό το νέο έτος 2018!


Νέα τεχνολογική πνοή στο εργαστήριο Η/Υ της Επανόδου

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Γιάννης Φαρσεδάκης, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Η/Υ

30/11/17

Σχεδόν όλα, πλέον, γίνονται ή ζητούνται εξ αποστάσεως και με ηλεκτρονική-ψηφιακή μορφή, είτε πρόκειται για δημόσια έγγραφα, αιτήσεις, βεβαιώσεις, ερωτήματα, είτε πρόκειται για έρευνα, επικοινωνία, ενημέρωση στην ιδιωτική μας ζωή, στην καθημερινότητά μας.

Ευτυχώς ή δυστυχώς ο αναλφαβητισμός της εποχής μας είναι η άγνοια χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή κατ'αρχάς και στη συνέχεια κάποιων άλλων ακόμα ηλεκτρονικών συσκευών όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι ηλεκτρονικές πινακίδες αφής (γνωστές ως tablets), κ.ά.

Όπως είναι γνωστό, η Επάνοδος έχοντας προβλέψει την ανάγκη για εκπαίδευση σε αυτά τα μέσα, είχε και έχει, εδώ και επτά χρόνια, δημιουργήσει ένα ταπεινό εργαστήριο υπολογιστών, όπου λειτουργεί και το πρόγραμμα «Μαθαίνω τον Η/Υ».

Όμως εδώ και λίγες μέρες,αυτό το εργαστήριο αναβαθμίστηκε με ολοκαίνουργιο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει τόσο στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα, όσο και στις ολοένα και μεγαλύτερες  προσδοκίες και ανάγκες διεκπεραίωσης εργασιών και ερευνών από τους επωφελούμενους του φορέα. Ηεπιτακτική ανάγκη, μέχρι πρόσφατα, ενός σύγχρονου σημείου πρόσβασης προς την ψηφιακή μας εποχή είναι πλέον γεγονός. Χάρη στα γρήγορα και προσαρμοσμένα στους καιρούς μας, αντανακλαστικά, τόσο του Δ.Σ. και ειδικά της προέδρου Χ.Ζ., όσο και της διευθύντριας Φ.Μ., που άκουσαν κοιτάζοντας μπροστά με ανοιχτό μυαλό. Πείστηκαν βλέποντας και κατανοώντας τις δυσκολίες και τις ανάγκες της εποχής μας, βοηθώντας εξαιρετικά γρήγορα και με τους σωστούς τρόπους,η Επάνοδος απέκτησε εξοπλισμό τελευταίας γενειάς.

Το εργαστήριο πληροφορικής πλέον, μπορεί να λειτουργήσει εκτός από εκπαιδευτικό εργαλείο και ως χώρος πρόσβασης προς το διαδίκτυο και κατ'επέκταση ως χώρος εύρεσης πληροφοριών, υποβολής αιτήσεων και  ηλεκτρονικών εγγράφων όπου αυτό απαιτείται, κτλ.. Η ασφάλεια, η υπευθυνότητα, η γνώση του αντικειμένου και η οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, θα αναβαθμίσει τόσο την ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τους επωφελούμενους του φορέα, όσο και την αποτελεσματικότητα στην επίτευξη καθημερινών αναγκών και στόχων από τους τελευταίους.Καλή επιτυχία, λοιπόν στο εργαστήριο Η/Υ της Επανόδου.

 

 

Η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»
ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ


ΣΤΟ 1ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ
ΜΕ ΘΕΜΑ:


‘ΕΠΑΝΟΔΟΣ: Η πορεία προς την κοινωνική επανένταξη'
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017
Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης»
Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)*

 

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες

Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου:

 

Επιστημονική Υπεύθυνη: Καθ.Χρ.Ζαραφωνίτου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΠΑΝΟΔΟΥ

Μέλη: Κ.Δημητρούλη, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Π.Δαμιανός, Μ.Μαυρής, Κ.Καστάνη, Μέλη Δ.Σ. & Φ.Μηλιώνη, Διευθύντρια της ΕΠΑΝΟΔΟΥ

Γραμματειακή υποστήριξη του Συνεδρίου:

Ν.Βαρβατάκος, E.Okienska, Έ.Ανίτση, Ευ.Χαϊνάς, Γ. Δημητρακόπουλος, Μ. Παρασκευαΐδου, Ε. Κοιλού, Γκ.Μουσκάι

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

*Πρόσβαση στο Συνέδριο

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Πειραιώς 211, ΤΚ 17778, Ταύρος

* Με λεωφορείο : α) Γραμμή 049 από Ομόνοια, στάση Ταύρος β) Γραμμή 914 από Ομόνοια, στάση Ταύρος γ) Γραμμή 815 από Γουδί, Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, στάση Ταύρος * Με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο : Σταθμός Ταύρου (απόσταση 12 λεπτών).* Με το μετρό : Σταθμός Κεραμεικός και από την οδό Πειραιώς με τις προαναφερόμενες λεωφορειακές γραμμές
 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ. Την Πέμπτη 13/7/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με τον Δ/ντή και την Κ.Υ του Καταστήματος Κράτησης Διαβατών καθώς και ενημερωτική συνάντηση σε κρατούμενους που πρόκειται να αποφυλακιστούν για το έργο, τις δράσεις του φορέα μας και τις δυνατότητες επαγγελματικής τους αποκατάστασης στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Στην ενημέρωση συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Νέοι Ορίζοντες» κος Π. Φραγκιάς.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΟΜΟΚΟΥ. Την Τρίτη  23/7/2017 στελέχη της Επανόδου επισκέφθηκαν το Κατάστημα Κράτησης  Δομοκού στο οποίο πραγματοποίησαν ενημέρωση σε ομάδα 30 κρατουμένων για το έργο, τις δράσεις του φορέα  μας. Επίσης συζητήθηκαν  με τη Δ/νση, την Κ.Υ και τον αρχιφύλακα του Καταστήματος οι προοπτικές συνεργασίας στα θέματα κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων κρατουμένων.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΑΣ.  Την Τετάρτη 23/8/2017 κλιμάκιο της Επανόδου επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στη Θήβα για ενημέρωση των κρατουμένων σχετικά με το έργο και τις δράσεις της Επανόδου αλλά και διερεύνηση της πρόθεσής τους να μετάσχουν σε εργαστήριο μικροκατασκευών με βάση το ύφασμα και την κλωστή.  Επίσης συζητήθηκαν θέματα επανένταξης των γυναικών κρατουμένων με τον Δ/ντή και εκπροσώπους της κοινωνικής υπηρεσίας του Καταστήματος.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Την Τρίτη 29/6/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με τη Δ/νση και την κοινωνική υπηρεσία του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας  και ενημέρωση κρατουμένων για το έργο, τις δράσεις του φορέα μας. Βλέπε σχετικά και σε  https://eviatop.blogspot.gr/2017/08/blog-post_7778.html#more

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ,  Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων, ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενδιαφέρεται να συνάψει σύμβαση μίσθωσης με ξενοδοχείο εντός της περιφέρειας της πρωτεύουσας για την κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης των αποφυλακισμένων – ωφελούμενών της.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους  υποβάλλοντας σχετική έγγραφη προσφορά με τα στοιχεία τους και το ημερήσιο κόστος της διανυκτέρευσης, έως τις 30 Ιουλίου 2017,  καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες  9.00- 14.00, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ. 10434, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210- 8815904, 210-8815032, φαξ. 210-8251019, e-mail: epanodos@epanodos.org.gr. Για πληροφορίες αρμόδιος κος Ν. Βαρβατάκος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Δομοκού και παρακολούθησε την ανοιχτή πρόβα – θεατρικό δρώμενο των μαθητών του σχολείου την Κυριακή, 25-6-2017, στο χώρο του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Δομοκού. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ε. Φυτράκης και ο βουλευτής Φθιώτιδας, Ι. Σαρακιώτης.

Από την Επάνοδο χαιρέτησε η Χ. Zαραφωνίτου, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παραβρέθηκαν από το Δ.Σ. οι Κ. Δημητρούλη και Π. Δαμιανός. Η θεατρική ομάδα των κρατουμένων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη φυλακή του Δομοκού με σκηνοθέτες – παιδαγωγούς τον Γ. Δάμπαση και την Σ. Ιωαννίδου σε συνεργασία με την Καλλιόπη Πασιά, η οποία είχε την επιμέλεια των κειμένων του δρώμενου, τα οποία προήλθαν από την παραγωγή αυθεντικού υλικού στο πλαίσιο παράλληλης δράσης δημιουργικής γραφής.

 

Έναρξη Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Καταστημάτων Κράτησης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας ως βασικούς στρατηγικούς στόχους τόσο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους Πολίτες όσο και την ενσωμάτωση αποτελεσματικών διαδικασιών στην Κεντρική Υπηρεσία και τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας, θέτει σε λειτουργία ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) χάρη στο οποίο προσφέρει μια σειρά λειτουργιών και ψηφιακών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς όλους τους εμπλεκομένους με το Υπουργείο και το Σωφρονιστικό Σύστημα της Χώρας.

 Το ΟΠΣ «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης» συμβάλει τόσο στη συνολική αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών του ελληνικού Σωφρονιστικού Συστήματος όσο και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, με στόχο την ουσιαστική παροχή εξελιγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς όλους τους εμπλεκόμενους.

 Το Σύστημα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος λειτουργιών με κυριότερες την Διαχείριση Φακέλου Κρατουμένων, την Οικονομική και Λογιστική Διαχείριση, την Διαχείριση Αποθήκης, την Διαχείριση Προσωπικού, το Υποσύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, την Διαχείριση Εγγράφων & Ροών Εργασίας, την Διαχείριση Στόλου Οχημάτων, και το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφορίας (MIS).

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται είναι ενδεικτικά η Αίτηση και έκδοση Πιστοποιητικών Κράτησης, η Αίτηση και έκδοση βεβαιώσεων ηθικού / πειθαρχικού ελέγχου, η Αίτηση και έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων, ο Προγραμματισμός επισκεπτηρίων, η Επαλήθευση ηλεκτρονικών εγγράφων και η Πληροφόρηση ενδιαφερομένων.  

Ενισχύοντας τα συνολικά οφέλη παρέχοντας ακόμα πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες, το σύστημα διαλειτουργεί με την Ελληνική Αστυνομία, την «ΕΠΑΝΟΔΟ», τα ελληνικά Δικαστήρια, την «Ελληνική Στατιστική Αρχή» και το «Ποινικό Μητρώο».

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Συμφωνία συνεργασίας Υπ. Δικαιοσύνης & Συνηγόρου για τη διαβίωση στις φυλακές & τα δικαιώματα κρατουμένων

Προγραμματική συμφωνία συνεργασίας για την αποτελεσματική παρακολούθηση των όρων διαβίωσης στα Καταστήματα Κράτησης και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, υπογράφηκε μεταξύ του  Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συνηγόρου του Πολίτη, υπό την ειδική του αρμοδιότητα ως «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης».

Η υπογραφή της συμφωνίας από τον Υπουργό Ν. Παρασκευόπουλο και τον Αναπληρωτή Συνήγορο Β. Καρύδη έλαβε χώρα στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα "Φυλακές, δικαιώματα, διαφάνεια και λογοδοσία - ο ρόλος των εποπτικών μηχανισμών" που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την 19 Μαΐου 2016 στην οποία συμμετείχε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επανόδου, καθηγητής, Γ. Νικολόπουλος.

Ολόκληρο το  κείμενο της συμφωνίας βλ. www.synigoros.gr