ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΙΙ Στο πλαίσιο του Έργου: «Το φαινόμενο της υποτροπής αποφυλακισμένων στην Ελλάδα: Εμπειρικά δεδομένα και κατευθύνσεις για την αντεγκληματική πολιτική και την κοινωνική επανένταξη»

Η μελέτη των παραγόντων που σχετίζονται με την υποτροπή διαθέτει βαρύνουσα σημασία για το σχεδιασμό των κατάλληλων στρατηγικών και δράσεων για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζεται η εμπειρική έρευνα που εκπονήθηκε κατά τη δεύτερη φάση του Έργου του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με τίτλο «Το φαινόμενο της υποτροπής αποφυλακισμένων στην Ελλάδα: Εμπειρικά δεδομένα και κατευθύνσεις για την αντεγκληματική πολιτική και την κοινωνική επανένταξη» υπό την επιστημονική ευθύνη της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου Καθηγήτριας κ. Χ. Ζαραφωνίτου. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζονται οι παράγοντες που σχετίζονται με την υποτροπή και την αποχή από το έγκλημα με βάση το βίωμα, τις αντιλήψεις και τις προτάσεις αποφυλακισμένων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ»

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Έλλη Ανίτση, Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Ελένη Κοντοπούλου, Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Μάρθα Λεμπέση, Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Πανάγος, Δρ. Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ I στο πλαίσιο του Έργου: "Το φαινόμενο της υποτροπής αποφυλακισμένων στην Ελλάδα: Εμπειρικά δεδομένα και κατευθύνσεις για την αντεγκληματική πολιτική και την κοινωνική επανένταξη"

Η παρούσα έκθεση εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Έργου με θέμα «Το φαινόμενο της υποτροπής υποφυλακισμένων στην Ελλάδα: Εμπειρικά δεδομένα και κατευθύνσεις για την αντεγκληματική πολιτική και την κοινωνική επανένταξη», το οποίο πραγματοποιήθηκε από το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με τη χρηματοδότηση του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια». Αποτελεί την πρώτη φάση ενός ευρύτερου ερευνητικού εγχειρήματος, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2018. Σε πρώτη φάση, αξιολογούνται οι πηγές πληροφόρησης σχετικά με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της υποτροπής αποφυλακισμένων στη χώρα μας. Σε δεύτερη φάση, επιχειρείται η διαμόρφωση μιας ερευνητικής πρότασης με στόχο την πληρέστερη αποτύπωση και διερεύνηση του εξεταζόμενου φαινομένου σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ – ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Ελένη Κοντοπούλου, Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Μάρθα Λεμπέση, Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ, Κων/νος Πανάγος, Δρ. Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΣΕΙΡΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΩΝ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

"Εισαγωγικό εγχειρίδιο για την πρόληψη της υποτροπής και την κοινωνική επανένταξη των παραβατών"               

Τίτλος πρωτοτύπου: Introductory Handbook on the Prevention of  Recidivism and the Social Reintegration of Offenders  

         

Μετάφραση-γλωσσική επιμέλεια: Νίκος Βαρβατάκος

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

Translation UNODC 3

Μεγαλώνοντας ένα παιδί στο Κατάστημα του Ελεώνα Θήβας

                                     Γεωργίας Ψαράκη,
Κοινωνικής λειτουργού, ψυχοθεραπεύτριας

Εκπροσωπώντας το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας σας  απευθύνω τις ευχαριστίες μας για την πρόσκληση και την ευκαιρία  επικοινωνίας.

Είναι χαρά για μας να μοιραζόμαστε την έγνοια για τις έγκλειστες γυναίκες και περισσότερο ίσως ακόμη, την  έγνοια για τα παιδιά τους, που πολλά έχουμε ζήσει είτε μεγαλώνοντας μαζί με τη μητέρα τους  στη Φυλακή, είτε μέσα από τις συνεδρίες με τη μητέρα που αφορούν τις σχέσεις με τα παιδιά τους και τα προβλήματα που συναντούν, είτε στα επισκεπτήρια… με τα δακρυσμένα ματάκια… Αμέτρητες φορές μας έχει αγγίξει ο αβάσταχτος πόνος του αποχωρισμού μητέρας παιδιού και αμέτρητες επίσης φορές μοιραζόμασταν την ανάγκη δημιουργίας ειδικής υπηρεσίας που να έχει ως αντικείμενο την εργασία με  τα μέλη των οικογενειών που διαχωρίστηκαν λόγω  εγκλεισμού του ενός ή και των δύο γονιών.

Αναφερόμενη στο  Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας,  εδώ συγκεντρώνεται  το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των γυναικών που έχουν  καταδικαστεί για παραβατική συμπεριφορά στη Χώρα μας.

Λειτουργούν  5 πτέρυγες κράτησης,  το  τμήμα κράτησης Μητέρων, όπου μητέρες με τα φιλοξενούμενα μέχρι 3 ετών παιδιά τους διαμένουν μαζί, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο,  το Τμήμα κράτησης Ανηλίκων και μετεφηβικής ηλικίας καθώς και δύο θάλαμοι  νεοεισερχομένων κρατουμένων, σε πτέρυγα της Φυλακής…

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΑΣ

Μεγαλώνοντας ένα παιδί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής του Κορυδαλλού

 Γιολάντας Κωνσταντινίδη,
Κοινωνιολόγου στο Κορυδαλλού

Τα τελευταία τρία χρόνια λειτουργούν Σχολές Γονέων στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο του επιμορφωτικού προγράμματος  «Συμβουλευτική Γονέων» το οποίο υλοποιείται  από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Στη διάρκεια των τριών αυτών χρόνων έχουν δημιουργηθεί 30 τμήματα και έχουν εκπαιδευτεί και παρακολουθήσει περίπου 420 μητέρες κρατούμενες.

Πολύτιμα Εφόδια

Οι Σχολές Γονέων στο κατάστημά μας, καλούνται να βοηθήσουν επί της ουσίας τις μητέρες κρατούμενες να νιώσουν περισσότερο επαρκείς στην άσκηση του γονικού ρόλου, παρ' όλες τις δυσκολίες που βιώνουν και το πλαίσιο στο οποίο βρίσκονται και αυτό το πετυχαίνουν μέσα από την παροχή γνώσεων, την πληροφόρηση αλλά και την απαραίτητη ψυχολογική στήριξη…

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΤΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ