ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ. Την Πέμπτη 13/7/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με τον Δ/ντή και την Κ.Υ του Καταστήματος Κράτησης Διαβατών καθώς και ενημερωτική συνάντηση σε κρατούμενους που πρόκειται να αποφυλακιστούν για το έργο, τις δράσεις του φορέα μας και τις δυνατότητες επαγγελματικής τους αποκατάστασης στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Στην ενημέρωση συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «Νέοι Ορίζοντες» κος Π. Φραγκιάς.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΔΟΜΟΚΟΥ. Την Τρίτη  23/7/2017 στελέχη της Επανόδου επισκέφθηκαν το Κατάστημα Κράτησης  Δομοκού στο οποίο πραγματοποίησαν ενημέρωση σε ομάδα 30 κρατουμένων για το έργο, τις δράσεις του φορέα  μας. Επίσης συζητήθηκαν  με τη Δ/νση, την Κ.Υ και τον αρχιφύλακα του Καταστήματος οι προοπτικές συνεργασίας στα θέματα κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακιζομένων κρατουμένων.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΕΩΝΑ ΘΗΒΑΣ.  Την Τετάρτη 23/8/2017 κλιμάκιο της Επανόδου επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών στη Θήβα για ενημέρωση των κρατουμένων σχετικά με το έργο και τις δράσεις της Επανόδου αλλά και διερεύνηση της πρόθεσής τους να μετάσχουν σε εργαστήριο μικροκατασκευών με βάση το ύφασμα και την κλωστή.  Επίσης συζητήθηκαν θέματα επανένταξης των γυναικών κρατουμένων με τον Δ/ντή και εκπροσώπους της κοινωνικής υπηρεσίας του Καταστήματος.

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ. Την Τρίτη 29/6/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας με τη Δ/νση και την κοινωνική υπηρεσία του Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας  και ενημέρωση κρατουμένων για το έργο, τις δράσεις του φορέα μας. Βλέπε σχετικά και σε  https://eviatop.blogspot.gr/2017/08/blog-post_7778.html#more

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017 και ώρα 10.30΄, (Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» - 150), μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων,  κ. Παναγιώτας Κοζομπόλη-Αμανατίδη, η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επανόδου (ΝΠΙΔ για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) κυρία Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, συμμετείχε στην συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επαγγελματική επανένταξη αποφυλακιζομένων. Την Επιτροπή ενημέρωσαν, επίσης, η κυρία Στέλλα Παπαμιχαήλ, Κοινωνιολόγος, Δρ. Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ο κ. Παναγιώτης Φραγκιάς, Πρόεδρος Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (αποφυλακισμένων) «Νέοι Ορίζοντες».

Ολόκληρη τη συνεδρίαση, μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:  http://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#e91efc43-9965-43dc-9b8e-a7b600a22746

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ,  Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων, ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενδιαφέρεται να συνάψει σύμβαση μίσθωσης με ξενοδοχείο εντός της περιφέρειας της πρωτεύουσας για την κάλυψη των αναγκών προσωρινής στέγασης των αποφυλακισμένων – ωφελούμενών της.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους  υποβάλλοντας σχετική έγγραφη προσφορά με τα στοιχεία τους και το ημερήσιο κόστος της διανυκτέρευσης, έως τις 30 Ιουλίου 2017,  καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες  9.00- 14.00, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ. 10434, Πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210- 8815904, 210-8815032, φαξ. 210-8251019, e-mail: epanodos@epanodos.org.gr. Για πληροφορίες αρμόδιος κος Ν. Βαρβατάκος.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

H «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» N.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής πραγματοποίησε στις 13 και 14 Ιουνίου ενημερωτική επίσκεψη στα Καταστήματα Κράτησης των Χανίων. Ειδικότερα η Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθ. Χρ. Ζαραφωνίτου συνοδευόμενη από τη Διευθύντρια  Δρ. Φ. Μηλιώνη και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης Δρ. Σ. Γιοβάνογλου, επισκέφθηκαν και ενημέρωσαν κρατούμενους των Καταστημάτων Κράτησης Χανίων (Κρήτη 1 και Αγιά) για το έργο και τις δράσεις της Επανόδου αλλά και τις ευκαιρίες που θα έχουν οι ίδιοι ως αποφυλακισμένοι για την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη.

Παράλληλα  τις ίδιες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος  Κράτησης Κρήτης Ι (Χανιά)  το διήμερο σεμινάριο που υλοποιεί η Επάνοδος σε συνεργασία  με τη Γενική Γραμματεία Εκπαίδευσης Ενηλίκων  και το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) των Καταστημάτων Κράτησης για τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και το προσωπικό των καταστημάτων κράτησης με θέμα: «Εγκλεισμός και εκπαίδευση: δύο δρόμοι συγκλίνοντες ή παράλληλοι;». Την εκπαίδευση των συμμετεχόντων ανέλαβαν οι Ε. Ρηγούτσου, κλινική ψυχολόγος και η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Επανόδου, Καλλιόπη Δημητρούλη.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» Ν.Π.Ι.Δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Δομοκού και παρακολούθησε την ανοιχτή πρόβα – θεατρικό δρώμενο των μαθητών του σχολείου την Κυριακή, 25-6-2017, στο χώρο του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Δομοκού. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ε. Φυτράκης και ο βουλευτής Φθιώτιδας, Ι. Σαρακιώτης.

Από την Επάνοδο χαιρέτησε η Χ. Zαραφωνίτου, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, καθηγήτρια εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παραβρέθηκαν από το Δ.Σ. οι Κ. Δημητρούλη και Π. Δαμιανός. Η θεατρική ομάδα των κρατουμένων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στη φυλακή του Δομοκού με σκηνοθέτες – παιδαγωγούς τον Γ. Δάμπαση και την Σ. Ιωαννίδου σε συνεργασία με την Καλλιόπη Πασιά, η οποία είχε την επιμέλεια των κειμένων του δρώμενου, τα οποία προήλθαν από την παραγωγή αυθεντικού υλικού στο πλαίσιο παράλληλης δράσης δημιουργικής γραφής.

 

Έργα τέχνης των μαθητών του Γυμνασίου & Λυκείου ΕΚΚΝΑ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών πραγματοποίησε με επιτυχία στις 22 - 24/6/2016 έκθεση έργων τέχνης των μαθητών του Γυμνασίου & Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Τόπος έκθεσης ο κοινόχρηστος χώρος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών - Πρώην Σχολή Ευελπίδων, Κτίριο 16, 2ος όροφος.

 

 

Το πρώτο Μουσείο Τέχνης στη Φυλακή Λάρισας

Το μικρότερο μουσείο της χώρας και το πρώτο σε φυλακή άρχισε μόλις της λειτουργία του. Πρόκειται για ένα "μικρό και έξυπνο" μουσείο με την επωνυμία SMART (από τα αρχικά των λέξεων Small Museum of ART). Βρίσκεται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) της φυλακής Λάρισας και είναι μόλις 15 τετραγωνικά μέτρα. Οι δημιουργοί του κατάφεραν να χωρέσουν στον περιορισμένο αυτόν χώρο 43 πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και χειροτεχνίες, που σε ανάπτυξη θα καταλάμβαναν 4πλάσιο χώρο. Πρόκειται για έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο όπου θα μπορούν να προβάλλονται, ακόμη και εκτός ωρών λειτουργίας του σχολείου, έργα εκπαιδευομένων, αλλά και άλλων κρατουμένων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο Γεν. Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Ευτύχης Φυτράκης, αφού ευχαρίστησε τους εκπαιδευομένους και εργαζομένους στη φυλακή και το σχολείο, χαρακτήρισε την επίσκεψη στον χώρο ως μια μοναδική, πολιτιστική και υπαρξιακή εμπειρία. Οι δημιουργίες των κρατουμένων, δίνουν τη δυνατότητα στην κοινωνία να συνομιλήσει με μια ομάδα της που σπάνια έχει την ευκαιρία να εκφραστεί.

Στην τελετή παρέστησαν η νέα Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Ξένη Δημητρίου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Δημήτρης Κατσαρός, ο πρώην Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Μαρίνος Σκανδάμης, δικαστικοί λειτουργοί, πανεπιστημιακοί, ο διευθυντής, ο αρχιφύλακας και μέλη του επιστημονικού και φυλακτικού προσωπικού της φυλακής, καθώς και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι. Την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε η εικαστικός, κ. Μαριάννα Γκουντουβά.

Στήριξη οικογένειας ανήλικων παραβατών

Στο πλαίσιο κοινωφελούς εργασίας ανηλίκων παραβατών καθώς και παραπομπών για ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανήλικων από την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς, με πρωτοβουλία των Προϊσταμένων κκ Ε. Κογιαννάκη και Μ. Πυκνή, η Επάνοδος παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειες των ανηλίκων με την  εξειδικευμένη συνεργάτιδά της, ψυχολόγο, κα Ε. Ρηγούτσου.

Συχνά, η παραβατικότητα των ανηλίκων έρχεται να επισφραγίσει ως σύμπτωμα τη δυσλειτουργία μιας οικογένειας ή την αδυναμία των γονιών να οριοθετήσουν τις παραβατικές συμπεριφορές των παιδιών τους.

Στόχος της Επανόδου είναι μέσω της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης της οικογένειας να βοηθήσει τον γονέα να εντοπίσει το πρόβλημα μέσα στην οικογένεια ώστε να το αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς ή τους  κηδεμόνες των ανηλίκων να  έχουν συναντήσεις με τον ειδικό ψυχικής υγείας του φορέα, ο οποίος μπορεί ανάλογα με την προβληματική της οικογένειας, να τους υποστηρίξει συμβουλευτικά ή να τους παραπέμψει σε δημόσιους φορείς, ΜΚΟ ή άλλες οργανώσεις ανάλογα με το αίτημα.

 

'Μέρα Όμορφη' Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδά με το Μουσικό Εργαστήριο της Επανόδου

Το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» διοργανώνει την καλλιτεχνική παράσταση «Μέρα Όμορφη», ένα αφιέρωμα στον Διονύση Σαββόπουλο, με τη συμμετοχή των εργαστηρίων του Κέντρου αλλά και του ίδιου του δημιουργού, την Τετάρτη 1η Ιουνίου 2016, στον κήπο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων Άη-Στράτη, στις 9.00 μ.μ.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Στοιχεία Επικοινωνίας: 

ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Δεριγνύ 28 – 30, πλ. Βικτωρίας, τηλ. 210-8815032, 210-8815904, www.epanodos.org.gr

Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη-Στράτη, Αγ. Ασωμάτων 31, Αθήνα, Πρόσβαση από το σταθμό ΗΣΑΠ Θησείου, www.exile-museum.gr

 

Παρουσίαση συνεδρίου για την εκπαίδευση νεαρών παραβατών

Παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη, αλλά και μελών της οργανωτικής επιτροπής, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο, το συνέδριο με θέμα: «Η εκπαίδευση των νεαρών παραβατών: Εμπειρίες, προβλήματα και προοπτικές», το οποίο θα διεξαχθεί το τριήμερο 22-24 Ιανουαρίου στον πολυχώρο «Τσαλαπάτα» στον Βόλο.

Στόχος του είναι η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ όσων εμπλέκονται στην εκπαίδευση νεαρών παραβατών, καθώς και η δημιουργία μιας βάσης για την έναρξη ενός θεσμικού διαλόγου σχετικά με το ζήτημα.

Για περισσότερες πληροφορίες

http://www.athina984.gr/2016/01/18/parousiastike-to-synedrio-gia-tin-ekpedefsi-nearon-paravaton/

 

Πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για την κοινωνική & εργασιακή επανένταξη αστέγων

Με στόχο την εξασφάλιση στέγης, αλλά και κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης  άστεγων πολιτών ο δήμος Αθηναίων έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή το Πρόγραμμα «Στοχεύοντας στο μέλλον- Δικαίωμα στη στέγη και την Εργασία».

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) και την Επάνοδο με τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των Δράσεων Στέγασης, Σίτισης και Κοινωνικής Φροντίδας για τους Αστέγους.

Αφορά προς το παρόν πενήντα άστεγους συμπολίτες μας, που τη στιγμή αυτή φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Αθηναίων, του ΚΥΑΔΑ και της ΕΠΑΝΟΔΟΥ και στόχο έχει, όχι μόνο την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών ή μια ολιγόμηνη διαδικασία εργασιακής επανένταξης, αλλά την κοινωνική και επαγγελματική τους ενσωμάτωση και το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου στη ζωή τους.

Ήδη οι πρώτοι ωφελούμενοι του προγράμματος έχουν ενταχτεί σε κατοικίες τις οποίες έχουν επιλέξει, ενώ υποστηρίζονται από επιστημονικό προσωπικό και τις υπηρεσίες του δήμου.

Οι ωφελούμενοι του προγράμματος υποστηρίζονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του, από επιστημονικό προσωπικό, ενώ  οι υπηρεσίες που τους παρέχονται σύμφωνα με τις ανάγκες τους αφορούν την στέγαση, την κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης, εργασιακή και επιχειρηματική συμβουλευτική και διασύνδεση με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο του «Στοχεύοντας στο μέλλον- Δικαίωμα στη στέγη και την Εργασία» για τους συμμετέχοντες αναζητούνται:

-κατάλληλη αυτόνομη κατοικία, είτε με δική τους συμμετοχή, είτε με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων.

- κατάλληλη εργασία, σύμφωνα με το εργασιακό τους προφίλ και τις δυνατότητές τους, σε συνεργασία με ενδιαφερόμενους εργοδότες.

Για περισσότερες πληροφορίες

http://socialpolicy.gr/2015/07/%CE%94%CE%AE%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%91%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD.html

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/1890039/programma-tou-dimou-athineon-gia-tin-kinoniki-ke-ergasiaki-epanentaxi-astegon

ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΕΠΑΝΟΔΟΥ

Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015 ξεκίνησε ο νέος κύκλος συναντήσεων για την εκπαίδευση εθελοντών του Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος».

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κος Γιώργος Νικολόπουλος, με τη διευθύντρια κα Φωτεινή Μηλιώνη καλωσόρισαν τη νέα ομάδα εθελοντών για την πρώτη συνάντηση και ακολούθησαν βιωματικές ασκήσεις γνωριμίας της ομάδας. Υπεύθυνη εκπαίδευσης για αυτό τον κύκλο είναι η νομικός και συνεργάτιδα της «Επανόδου» κα Καλλιόπη Δημητρούλη και συντονίστρια της ομάδας η κοινωνιολόγος με ειδίκευση στην εγκληματολογία κα Ανθή Αργυρίου.

Η επιλογή των συμμετεχόντων και υποψήφιων εθελοντών έγινε έπειτα από δικό τους αίτημα να συμμετέχουν εθελοντικά στην «Επάνοδο» (από το 2014 έως και σήμερα), κλήθηκαν εκ νέου να δηλώσουν διαθεσιμότητα και ο κύκλος έκλεισε στα 30 άτομα. Όσοι ενδιαφέρονται να δηλώσουν συμμετοχή για εκπαίδευση σε επόμενο κύκλο και εθελοντική δράση, μπορούν να αποστέλλουν βιογραφικό σημείωμα στο email της «Επανόδου» (epanodos@epanodos.org.gr) δηλώνοντας την πρόθεσή τους για εθελοντική δράση.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα ολοκληρωθεί σε 12 συναντήσεις και θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη 13.00-15.00. Περιλαμβάνει επαφή με επιστημονικό κόσμο και ανθρώπους από χώρους σε θέσεις κλειδιά (όπως καταστήματα κράτησης ή Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων κ.ά.), οι οποίοι καλούνται να μεταφέρουν την εμπειρία τους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που έχουν να κάνουν με ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα με το νόμο και όλες τις διαδικασίες στις οποίες αυτοί εμπλέκονται, με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον, στις συναντήσεις γίνεται μέσω βιωματικών ασκήσεων μια στροφή προς το «εγώ», ανιχνευτική, ώστε να νοηματοδοτηθεί η πρόθεση του καθενός να προσφέρει, αλλά και για την καταλληλότερη προετοιμασία τους για την εθελοντική τους δράση.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στον χώρο εργαστηρίων της «Επανόδου» στη Δεριγνύ 28-30, στον 4ο όροφο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "PEBBLE-PRISON EDUCATION BASIC SKILLS BLENDED LEARNING"

ΕΠΑΝΟΔΟΣ - Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων-ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ
Δευτέρα 15 και Τρίτη 16 Ιουνίου 2015
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων, Ν.Π.Ι.Δ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ οργανώνουν τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Ιουνίου 2015 στο ΚΕΚ ΕΡΓΟΝ (Κολοκυνθούς 23, T.K. 10436, Αθήνα) εκπαιδευτικό και επιστημονικό σεμινάριο με θέμα «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "PEBBLE-PRISON EDUCATION BASIC SKILLS BLENDED LEARNING"».

Επικοινωνία/πληροφορίες: Καστρινάκη Αντωνία, Εγκληματολόγος,  Εξωτερική επιστημονική συνεργάτιδα ΕΠΑΝΟΔΟΥ, τηλ. +30 (210) 8815904, +30 (210) 8815498, +30 (210) 8815037, e-mail grammateia@epanodos.org.gr, epanodos@epanodos.org.gr και ΕΡΓΟΝ ΚΕΚ,  τηλ. +30 (210) 520 2500, +30 (210) 520 2527.

Πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://elearninginprisons.com/index.php/en/about-pebble/about-pebble

 

Για όσα άτομα επιθυμούν να λάβουν μέρος, η είσοδος είναι ελεύθερη.

PROGRAMME+pebble.pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΚΚΝ ΑΥΛΩΝΑ

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης χρηματοδοτεί μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας του Προγράμματος της Ε.Ε. «Νέα Γενιά σε Δράση» το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζόμενων «ΕΠΑΝΟΔΟΣ Ν.Π.Ι.Δ.» για την υλοποίηση του προγράμματος «Εντάσσομαι κι εγώ. Δράσεις ένταξης και ενσωμάτωσης νέων φυλακισμένων και αποφυλακισμένων στην Ελληνική κοινωνία», διάρκειας 8 μηνών (από 01/09/2014 έως 30/04/2015).

Η ομάδα των άμεσα ωφελούμενων αποτελείται από εφήβους και νέους αλλοδαπούς κρατούμενους ή αποφυλακισμένους. Στόχος του προγράμματος είναι μέσα από ομαδικές, κυρίως, συναντήσεις ενδυνάμωσης, επικοινωνίας και επιμόρφωσης, καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες να προωθηθεί η ενεργός συμμετοχή νέων αλλοδαπών, που είχαν κάποια εμπλοκή με το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, στο κοινωνικό σύνολο, στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου, όπου ζουν και δραστηριοποιούνται.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20/3/2015 στους χώρους του Γυμνασίου και του Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα συνάντηση επιμόρφωσης και ενημέρωσης των νέων αλλοδαπών κρατουμένων σε νομικά ζητήματα που αφορούν την επανένταξή τους εν γένει και ενδεικτικά την αποφυλάκιση, τα δικαιώματά τους και τις δυνατότητές διευθέτησης των νομικών εκκρεμοτήτων τους. Η συμμετοχή στη συνάντηση ήταν πολύ μεγάλη, καθώς παρευρέθηκαν σε αυτή 58 κρατούμενοι, ενώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια του κοινωνικού λειτουργού κ. Μπούρα, του διευθυντή του Γυμνασίου και Λυκείου κ. Δαμιανού, των καθηγητών και της Δ/ντριας του Ε.Κ.Κ.Ν.Α. κ. Μπούκη.

Την εισήγηση πραγματοποίησε ο κ. Διονύσης Χιόνης, δικηγόρος και συνεργάτης της Επανόδου, ενώ ακολούθησε συζήτηση, στην οποία οι κρατούμενοι μοιράστηκαν τις απορίες και τους προβληματισμούς τους και ενημερώθηκαν για τους τρόπους επικοινωνίας τους με την Επάνοδο, ώστε να διευκολυνθεί η μετάβασή τους σε καθεστώς ελευθερίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αναθέτει την καθαριότητα του χώρων του σε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναλαμβάνοντας την διπλή ευθύνη του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και προς την κοινωνία, αναθέτει από 9/3/2015 και για δύο μήνες την καθαριότητα των χώρων του Ιδρύματος στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» υποστηρίζεται από το Ν.Π.Ι.Δ. «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών καθαριότητας  και πρασίνου αποβλέποντας στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών προσβλέπει στην υποστήριξη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας για μια κοινωνία και ένα πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς. Με αυτή την απόφαση το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στοχεύει στην ενίσχυση της προσπάθειας στην επανένταξη των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας.  Σε αυτό το πνεύμα και με αυτές τις αρχές θα συνεχίσει αναλαμβάνοντας και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Πληρ.: Τμήμα Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων, Τηλ. 210 529 4840-4-5, Φαξ : 210 529 4820, Public.relations@aua.gr

Αστικός Συνεταιρισμός Κοινωνικού Σκοπού περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» και το διακριτικό τίτλο «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»

Σκοπός του συνεταιρισμού είναι η προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή και εν γένει η κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, κυρίως μέσω της προώθησής τους στην απασχόληση.

Για την ευόδωση των  σκοπών του ο συνεταιρισμός μπορεί να ασκήσει οποιασδήποτε μορφής οικονομική δραστηριότητα παραγωγικού, καταναλωτικού, εμπορικού, μεταφορικού, τουριστικού, οικοδομικού, αναπτυξιακού, κοινωνικού, εκπαιδευτικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα.  

Συγκεκριμένα οι σκοποί του Συνεταιρισμού εξειδικεύονται στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων:  

α) Περιβάλλον και οικολογία

β) Πράσινη ανάπτυξη

γ) Ανακύκλωση

δ) Καθαριότητα & επισκευές,

ε) Καλλιέργειες & συντήρηση πρασίνου,

στ) Εμπόριο

ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2013-2014

Ως γνωστό, ένα κοινωνικό και δημοκρατικό κράτος δικαίου έχει ως αφετηρία την ιδέα της κοινωνικής συνεργασίας, της αλληλεγγύης και της συνυπευθυνότητας. Οι νέοι πολίτες με τη συνεργασία τους στις προσπάθειες των αρμόδιων αρχών για κοινωνική επανένταξη των δραστών και ειδικότερα για προετοιμασία της επιστροφής των καταδίκων στην ελεύθερη κοινωνία μπορούν να βοηθήσουν στη βαθμιαία αποδυνάμωση των προκαταλήψεων που επικρατούν σχετικά στην κοινωνία και συνάμα να βοηθηθούν και οι ίδιοι αναπτύσσοντας μια στάση που χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα προς τους συνανθρώπους τους που εγκλημάτησαν, μια στάση που δύναται να βοηθήσει ουσιαστικά στην επανένταξή τους. Πόσο μάλλον ενόψει της επιδείνωσης των προβλημάτων ενός αυξανόμενου αριθμού δραστών, ιδίως των κρατουμένων, και της συρρίκνωσης των δημόσιων πόρων και κατ' επέκταση της χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας των κοινωνικών υπηρεσιών καθίσταται επιτακτική και επίκαιρη η ανάπτυξη της εθελοντικής δραστηριότητας των πολιτών στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της ποινικής δικαιοσύνης. Στόχος του εργαστηρίου εκπαίδευσης Νέων εθελοντών είναι η απόκτηση κοινωνικών ικανοτήτων και επαγγελματικών εφοδίων των νέων άνεργων και ανειδίκευτων φοιτητών και επιστημόνων μέσω της μη τυπικής μάθησης, καθώς και η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στην κοινωνία μέσω της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησής τους σε θέματα φυλάκισης, κοινωνικού αποκλεισμού και κοινωνικής επανένταξης κρατουμένων και αποφυλακιζομένων. Με τον τρόπο αυτό οι νέοι εθελοντές θα αποκτήσουν συνείδηση της ενεργής συμμετοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι θα γίνουν συμμέτοχοι στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών αλλά το κυριότερο είναι η ανάπτυξη του αισθήματος αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπο που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

Περιεχόμενο και μεθοδολογία του εργαστηρίου

 Οι νέοι φοιτητές και επιστήμονες, προέρχονται από τον χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών, συνεπώς διακρίνονται από ιδιαίτερη ευαισθησία  σε θέματα κοινωνικών ανισοτήτων και προστασίας των ευπαθών κοινωνικών ομάδων πόσο μάλλον στην Ελλάδα της κρίσης που ο Εθελοντισμός μπορεί να καλύψει τα κενά του σύγχρονου ελληνικού προνοιακού κράτους και ευνοώντας την κοινωνική συνοχή, φαίνεται να διαθέτει τη δυναμική, για να επουλώσει, έστω εν μέρει, τις πληγές που αφήνουν πίσω τους η οικονομική και κοινωνική ανισότητα, ο κάθε είδους ρατσισμός, η βία, το εγκληματικό φαινόμενο. Το γεγονός αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, όταν αναφερόμαστε στις προσπάθειες κοινωνικής ενσωμάτωσης αποφυλακισμένων ατόμων.

Μέθοδος εργασίας: Βιωματικές ασκήσεις και θεωρητική επιστημονική κατάρτιση μέσω διαλογικής συζήτησης και γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και θέσεων.

Η μάθηση στο Εργαστήριο των Νέων Εθελοντών ξεφεύγει  από τα στενά όρια του επίσημου πανεπιστημιακού πλαισίου χωρίς να χάνει την επιστημονικότητά της, είναι δυναμική ευέλικτη και στοχεύει στην ενδυνάμωση του ιδανικού του εθελοντισμού. Η εκπαίδευση δεν περιορίζεται τοπικά (μέσα μόνο σε μία αίθουσα) πραγματοποιείται σε διαφορετικά περιβάλλοντα και κάτω από διαφορετικές καταστάσεις συνθήκες κάθε φορά (γραφείο κοινωνικής υπηρεσίας, σωφρονιστικό κατάστημα, Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Δικαστήρια, Κέντρα απεξάρτησης, Γραφεία ΜΚΟ κ.α.) σε χώρους όπου η μάθηση και η εκπαίδευση δεν είναι η μοναδική και βασική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα. Αλλά σε αυτούς τους χώρους είναι η πραγματική ζωή και τα πραγματικά υποκείμενα των σπουδών τους. Εκεί είναι όπου η επιστημονική θεωρητική γνώση συναντά την επαγγελματική πρακτική, την πρακτική γνώση. Οι δραστηριότητες του Εργαστηρίου δεν προγραμματίζονται εξαντλητικά, υπάρχουν κάποιες προγραμματισμένες κάποιες βασικές θεματικές που πρέπει να θιχτούν και εν συνεχεία το πρόγραμμα αλλάζει και κτίζεται μέρα με τη μέρα ακολουθώντας τα κελεύσματα της κοινωνίας και της επικαιρότητας με το βλέμμα πάντα στραμμένο πάνω στην ομάδα-στόχο τους εγκληματίσαντες και τους αποφυλακισμένους.

Οι νέοι εθελοντές σε όλα αυτά δεν παραμένουν άβουλοι θεατές, παθητικοί δέκτες θεωρητικών γνώσεων αλλά καλούνται με τη συμμετοχή τους στις βιωματικές ασκήσεις να μάθουν τους εαυτούς τους και τα όρια τους, να βιώσουν πρωτόγνωρα συναισθήματα, να δουν το κόσμο μέσα από τα μάτια των κοινωνικά αποκλεισμένων, των "απόκληρων" της κοινωνίας και εν συνεχεία έχοντας κερδίσει αυτή την πολύτιμη γνώση να τους πλησιάσουν και να τους μάθουν πως να είναι αλλιώς, για να γίνουν καλύτεροι. 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΠΕΚΟ 2012-2014 Α.Σ. ΕΠΑΝΟΔΟΣ

"ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ" 2012-2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΠΕΚΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΔΕ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΕΡΓΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΔΕ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ «ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ» ΚΑΙ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορυδαλλού, με χαρά παρουσιάζει εκτός των τειχών, την έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: "Αποτυπώματα". Τα έργα φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητευόμενους, κρατούμενους των Φυλακών Κορυδαλλού, με κύρια θεματολογία. την αυτοπροσωπογραφία, όπου με διαφορετικές τεχνικές αποτύπωσης και με την εκμετάλλευση ευτελών υλικών και σύγχρονων οπτικών μέσων, μελετάται το ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο με την σειρά του λειτουργεί ως μέσο συνομιλίας με τον θεατή, αλλά και νοητής παρουσίας των δημιουργών στο χώρο.

 
Η "απόδραση" των έργων θα λάβει χώρα την Δευτέρα 17/06/2013 και ώρα 19.30μμ. όπου και θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο "Μελίνα Μερκούρη" Δήμου Κορυδαλλού, αίθουσα «Κ», Γρ. Λαμπράκη & Καρυταίνης, 1ος όροφος. 
 
Το πρόγραμμα των Σ.Δ.Ε. συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο.
 
Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Κορυδαλλού.
 
Διάρκεια έκθεσης: 17-22/06/2013.
Επιμέλεια: Ηλίας Καρράς
Ωρες λειτουργίας: 18.00 -21.00

Επιτυχίες Μαθητών του ΕΚΚΝ Αυλώνα στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

 
 

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η φετινή συμμετοχή των μαθητών του ΕΚΚΝ Αυλώνα στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Τέσσερις (4) από τους έξι (6) μαθητές μας που συμμετείχαν, εξασφάλισαν θέσεις σε ανώτερα και ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Συγκεκριμένα, ένας μαθητής μας εισάγεται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τρεις σε ΤΕΙ της χώρας.

 

Η επιτυχία τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη λόγω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσής τους σε ένα κατάστημα κράτησης, αλλά και λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε το σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2012-2013.

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου & Λυκ. τάξεων Αυλώνα

Πέτρος Δαμιανός

Δείτε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα: http://www.ekkna.net/

Επίσης δείτε το δημοσίευμα στο περιοδικό "Κ" της εφημερίδας "Καθημερινή της Κυριακής"

Μπορείτε να κατεβάσετε και να ακούσετε το Ραδιοφωνικό Μήνυμα της Επανόδου κάνοντας κλικ στο εικονίδιο. 

 

 

 

Άννα Μανουσοπούλου

H ΕΠΑΝΟΔΟΣ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την κυρία Άννα Μανουσοπούλου, Κουκλοποιό, για την πολύτιμη συνδρομή και βοήθειά της στην πραγματοποίηση των εργαστηρίων κατασκευής Πασχαλινών λαμπάδων στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού και στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού. Οι κρατούμενοι κατασκεύασαν λαμπάδες και διακοσμητικά προκειμένου να πουληθούν στο Πασχαλινό bazaar που διοργάνωσε η ΕΠΑΝΟΔΟΣ μαζί με το ξεblogαρισμα, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου 2013.Τα έσοδα από την πώληση των λαμπάδων που παρασκεύασαν οι κρατούμενοι διατέθηκαν από τον φορέα για την κάλυψη των αναγκών των απόρων συγκρατουμένων τους!!!

Λίγα λόγια για τη δημιουργό…

Άννα Μανουσοπούλου

Μετά από σπουδές φωτογραφίας και μικροβιολογίας και με επαγγελματική εμπειρία φωτογράφου, παρακολούθησε το 1992 σεμινάριο για την κατασκευή μαριονέτας και από τότε δημιουργεί κούκλες συνεργαζόμενη με καταστήματα και οίκους μόδας, αίθουσες τέχνης και μουσεία. Συνδυάζοντας χάντρες, δαντέλες, κουρελάκια κ.α., οι κούκλες της ζωντανεύουν τους ήρωες παραμυθιών.

ΚΟΥΚΛΟΠΟΙΟΣ

Facebook:  anna_dolls & http://facebook.com/amanousopoulou

Έργα της δημιουργού εκτίθενται στο ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ και στο εργαστήριο της:

Μικρομάνης 8-10, στάση ΜΕΤΡΟ Πανόρμου, Αμπελόκηποι
Τηλ. 210-6985366

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΔΙΚΤΥΟ ΔΙ.Σ.Υ.Ν.

Για εμάς, στην ΕΠΑΝΟΔΟ, οι συνεργασίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση στο κύριο έργο που είναι η είναι η επαγγελματική κατάρτιση φυλακισμένων και αποφυλακιζομένων, η αποκατάσταση, η οικονομική συμπαράσταση και προετοιμασία και προώθηση της εν γένει κοινωνικής επανένταξης τους. Η ενίσχυση και η διεύρυνση ενός δικτύου παραπομπών αποφυλακιζομένων ιδιαίτερα των νεαρών ατόμων που βρίσκονται σε ανάγκη, αποτελεί προτεραιότητα στη δουλειά μας.

Η συμμετοχή της ΕΠΑΝΟΔΟΥ στο Δίκτυο Συνεργασίας για την Υποστήριξη των Νέων (ΔΙΣΥΝ), είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα, της προστασίας των νεαρών ατόμων, από τους κινδύνους, όπως ο κίνδυνος της εμπλοκής με την παραβατικότητα, που το περιβάλλουν όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού, με την συμβολή και άλλων κοινωνικών φορέων που ασχολούνται με ανάλογους πληθυσμούς, όπως είναι:

 • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)
 • Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς
 • Γενική Γραμματεία Δια βίου Μάθησης, Πρόγραμμα Συμβουλευτικής Γονέων III
 • 18 Άνω
 • ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ
 • Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Αθηνών & Πειραιώς
 • Παιδικά Χωριά SOS
 • Ίδρυμα «Χατζηκυριάκειο»
 • ΑΡΣΙΣ
 • ΣΚΛΕ (Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος)
 • ΖΑΝΝΕΙΟ Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας & Αγωγής
 • Μονάδα Εφήβων «ΑΤΡΑΠΟΣ» ΟΚΑΝΑ
 • Παιδοψυχιατρικό Τμήμα ΤΖΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο
 • Ίδρυμα Χατζηκώνστα, Εκπαιδευτικής μέριμνας νέων

Τι είναι το ΔΙ.Σ.Υ.Ν

Το ΔΙ.Σ.Υ.Ν. είναι ένα δίκτυο υπηρεσιών πρόνοιας που συνεργάζονται με σκοπό τη συντονισμένη και συμπληρωματική δράση φορέων για την παροχή υπηρεσιών σε νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στόχοι ανάπτυξης του δικτύου είναι:

 1. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών για την υποστήριξη των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
 2. Η άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες για την καλύτερη προώθηση παροχής φροντίδας.
 3. Ο επιστημονικός προσδιορισμός αιτημάτων και αναγκών των νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
 4. Η κοινή εκπαίδευση και απόκτηση τεχνογνωσίας των στελεχών των φορέων.
 5. Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός για κοινή αξιοποίηση πόρων.
 6. Ο κοινός σχεδιασμός δράσεων για την άμεση κάλυψη των αναγκών των νέων ανάλογα με το είδος της υπηρεσίας που μπορεί να παρέχει κάθε φορέας.
 7. Η κοινή συμμετοχή σε προγράμματα πρόληψης, παροχής εκπαίδευσης συμβουλευτικής και υποστήριξης των νέων τόσο σε εθνικό όσο και σε διακρατικό επίπεδο.
 8. Η δημοσιοποίηση των ενεργειών του δικτύου, οργάνωση δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και συνεργασία με εθελοντικές ομάδες.
 9. Η εκπόνηση προτάσεων για χρηματοδότηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων
 10. Η παρέμβαση σε κοινωνικό επίπεδο για θέματα που αφορούν νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο.
 11. Η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλα εθνικά και διεθνή δίκτυα.

Τα μέλη του δικτύου δεσμεύονται να ενεργούν βάση το σκοπό και τους στόχους του δικτύου.

Οι θεματικές αιχμής και προτεραιότητες παρέμβασης του ΔΙ.Σ.Υ.Ν.
είναι:

• Νέοι με συναισθηματικές δυσκολίες
• Νεανική παραβατικότητα-Δικαστήρια-Φυλακές
• Νέοι με προβλήματα χρήσης ουσιών
• Νέοι χωρίς στέγη
• Νέοι που αποχωρούν από την εκπαίδευση
• Νέοι με προβλήματα ένταξης λόγω εθνικής προέλευσης και πολιτιστικής ταυτότητας
• Νέοι αποκλεισμένοι από την αγορά εργασίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στο http://diktyosynergasias.wordpress.com/.

ΕΝΤΑΣΣΟΜΑΙ Κ ΕΓΩ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης χρηματοδοτεί μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας του Προγράμματος της Ε.Ε. Νέα Γενιά σε Δράση το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζόμενων ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ για την υλοποίηση του προγράμματος «Εντάσσομαι κι εγώ». Δράσεις ένταξης και ενσωμάτωσης νέων φυλακισμένων και αποφυλακισμένων στην Ελληνική κοινωνία, διάρκειας 8 μηνών (από 01/09/2014 έως 30/04/2015).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 100 αλλοδαπούς κρατούμενους και αποφυλακισμένους στην Ελλάδα, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, μιλούν διαφορετικές γλώσσες και έχουν διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες. Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων μεταναστών, που είχαν κάποια εμπλοκή με το νόμο, στο κοινωνικό σύνολο, η κατανόηση της νέας τους ιδιότητας ως Ευρωπαίοι πολίτες και η ενθάρρυνση της αμοιβαίας κατανόησης.

Η Επάνοδος στο πλαίσιο του σχεδιασμού του έργου θα αναλάβει και θα υλοποιήσει: Συναντήσεις ενδυνάμωσης και επικοινωνίας που θα εστιάζουν σε θέματα ταυτότητας, συμφωνίας κανόνων συνεργασίας και επίλυσης συγκρούσεων.

 • Συναντήσεις επιμόρφωσης και συζήτησης σχετικά με τα δικαιώματα και τις ευθύνες των πολιτών με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας, τις υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες.

 • Μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

 • Πολιτιστικές δραστηριότητες και πραγματοποίηση θεατρικής παράστασης.

 • Σχεδίαση και διακίνηση οδηγού για τις διακρίσεις, το ρατσισμό, την πολυπολιτισμικότητα κ.α.

 • Αξιολόγηση και οργάνωση ημερίδας για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της ΕΠΑΝΟΔΟΥ στα κάτωθι τηλέφωνα: 210-8815904 & 210-8815032, fax: 210-8251109, e-mail: epanodos@epanodos.org.gr.  

Πρόγραμμα Νέα Γενιάς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΚ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού πραγματοποιούνται μαθήματα εναλλακτικής γυμναστικής από την ΜΚΟ "ΚΑΛΛΟΝ" – Αριστοτέλους 67, Πλ. Βικτωρίας την οποία και ευχαριστούμε για την ευγενική της προσφορά.

Email: marekatsika@gmail.com
www.kallonalternative.blogspot.gr

Λίγα λόγια για ΜΚΟ ΚΑΛΛΟΝ

Ανταλλάσουν θεραπείες και απόψεις, προσφέρουν δωρεάν μαθήματα σε ανέργους και ΑμεΑ, προσπαθούν όλοι να γνωρίσουν τις εναλλακτικές θεραπείες μέσα από σεμινάρια και μαθήματα!

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΟΔΟ

Η ψυχή και το πνεύμα δεν αποκλείονται.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι η ομάδα θεατρικού εργαστηρίου ξεκινά πιλοτικά την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013. Οι συναντήσεις της ομάδας θα είναι κάθε Τετάρτη 17:30μμ. – 19:30μμ. στο ΚEΘΕΑ Mosaic, Διαπολιτισμικό μεταβατικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας (Μαγνησίας 28 & Ζολιώτη 2), το οποίο και ευχαριστούμε θερμά για την δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας.

Το θεατρικό εργαστήριο συντονίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κος Στάθης Γράψας τον οποίο ευχαριστούμε για την προθυμία του και τη διάθεσή του να συμβάλει στην προσπάθεια της ΕΠΑΝΟΔΟΥ για την πολύπλευρη υποστήριξη των αποφυλακισμένων.

Λίγα λόγια για το εργαστήριο….

Το θεατρικό εργαστήρι με τα μέλη της Επανόδου δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν έναν καινούργιο τρόπο ύπαρξης και συμμετοχής. Είναι μια ευκαιρία να ερευνήσουμε τα θέματα που μας απασχολούνε προσωπικά και κοινωνικά με έναν εντελώς διαφορετικό και δημιουργικό τρόπο. Ο καθένας θα καλείται να μοιραστεί δικές του ιδέες και απόψεις και παράλληλα να ανακαλύπτει και να κατανοεί την πλευρά του άλλου. Του άλλου μας εαυτού και του διπλανού μας.

Το θεατρικό εργαστήρι είναι μια προέκταση του εργαστηρίου εντός του καταστήματος του Αυλώνα που λειτουργεί σταθερά πάνω από δυόμιση χρόνια τώρα.

Σ. Γράψας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης χρηματοδοτεί μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας του Προγράμματος της Ε.Ε. Νέα Γενιά σε Δράση το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζόμενων ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ για την υλοποίηση του προγράμματος «Εντάσσομαι κι εγώ». Δράσεις ένταξης και ενσωμάτωσης νέων φυλακισμένων και αποφυλακισμένων στην Ελληνική κοινωνία, διάρκειας 8 μηνών (από 01/09/2014 έως 30/04/2015). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 100 αλλοδαπούς κρατούμενους και αποφυλακισμένους στην Ελλάδα, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, μιλούν διαφορετικές γλώσσες και έχουν διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες.  Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων μεταναστών, που είχαν κάποια εμπλοκή με το νόμο, στο κοινωνικό σύνολο, η κατανόηση της νέας τους ιδιότητας ως Ευρωπαίοι πολίτες και η ενθάρρυνση της αμοιβαίας κατανόησης.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος έχει προβλεφθεί  η υλοποίηση επιμορφωτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων Η Επάνοδος, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του έργου και σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Μοsaic, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο Αυτοκινήτου την Τρίτη 31-3-2015 και ώρα 11.00π.μ. Στην ομάδα συμμετείχαν 8 νέοι και 5 συνοδοί.

Η επίσκεψη στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι νέοι που παρευρέθηκαν ενθουσιάστηκαν με τα εκθέματα και δήλωσαν ενδιαφέρον για μελλοντική ενασχόληση με την μηχανολογία αυτοκινήτου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΕΚΚΝ ΑΥΛΩΝΑ

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης χρηματοδοτεί μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας του Προγράμματος της Ε.Ε. Νέα Γενιά σε Δράση το Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζόμενων ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ για την υλοποίηση του προγράμματος «Εντάσσομαι κι εγώ». Δράσεις ένταξης και ενσωμάτωσης νέων φυλακισμένων και αποφυλακισμένων στην Ελληνική κοινωνία, διάρκειας 8 μηνών (από 01/09/2014 έως 30/04/2015). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 100 αλλοδαπούς κρατούμενους και αποφυλακισμένους στην Ελλάδα, που προέρχονται από διαφορετικές χώρες, μιλούν διαφορετικές γλώσσες και έχουν διαφορετικές πολιτισμικές ταυτότητες.  Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής των νέων μεταναστών, που είχαν κάποια εμπλοκή με το νόμο, στο κοινωνικό σύνολο, η κατανόηση της νέας τους ιδιότητας ως Ευρωπαίοι πολίτες και η ενθάρρυνση της αμοιβαίας κατανόησης.

Η Επάνοδος, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του έργου παρουσίασε την θεατρική παράσταση "Circo Revolution" - ένα χειροποίητο υπερθέαμα για γέλια μέχρι δακρύων, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα τo Σάββατο 28/3/2015.

Συντελεστές της παράστασης:

Ηθοποιοί: 14 μαθητές δημοτικού ΣΔΕ ΕΚΚΝΑ

Σκηνοθεσία: Δάμπασης Γιώργος, Ιωαννίδη Σοφία

Κινησιολογική Επιμέλεια: Ξεναρίου Νικολέττα

Επιμέλεια ήχου: Σταυριανουδάκης Νικόλας

Δελτίο τύπου

Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Επάνοδος», με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του έργου «Δίκτυο για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη», οργανώνει ημερίδα με θέμα «Η πρόκληση της κοινωνικής οικονομίας για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων», την Τρίτη 2-6-2015, 12.00΄- 17.00΄, στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, (Ιερά οδός 75 – Λεωφορεία: Α16, 836, 856).

Το έργο αυτό οδήγησε στη δημιουργία της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Νέοι Ορίζοντες», που είναι η πρώτη ΚοινΣΕπ ένταξης για αποφυλακισμένους στην Ελλάδα και τρίτη σ' όλη την Ευρώπη. Δραστηριοποιείται στον τομέα της καθαριότητας, της συντήρησης κτιρίων, της διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, κλπ. Ήδη το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της έχει αναθέσει την καθαριότητα των εγκαταστάσεών του. 

Παράλληλα με το πρόγραμμα των εισηγήσεων θα λειτουργεί στο φουαγιέ bazaar κοσμημάτων, καθώς και παρουσίαση των εργαστηρίων και των δραστηριοτήτων του Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος – Κέντρο Επανένταξης Αποφυλακιζομένων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων».

Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

PROGRAMME 02 06 2015.pdf

Επικοινωνία: τηλ. 210/8815904, 8815498, e-mail: grammateia@epanodos.org.gr, epanodos@epanodos.org.gr

 

Θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσους/ες επιθυμούν.

Έχει αναρτηθεί στον  Media Server του ΓΠΑ http://mediaserver.aua.gr/video/  το βίντεο Εκδήλωση της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ‘Επάνοδος' για την ολοκλήρωση του έργου «Δίκτυο για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη» με θέμα: «Η πρόσκληση της κοινωνικής οικονομίας για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακιζομένων» (02.06.15).

 

Έναρξη Λειτουργίας Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος

Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών Καταστημάτων Κράτησης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας ως βασικούς στρατηγικούς στόχους τόσο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους Πολίτες όσο και την ενσωμάτωση αποτελεσματικών διαδικασιών στην Κεντρική Υπηρεσία και τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της Χώρας, θέτει σε λειτουργία ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) χάρη στο οποίο προσφέρει μια σειρά λειτουργιών και ψηφιακών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας προς όλους τους εμπλεκομένους με το Υπουργείο και το Σωφρονιστικό Σύστημα της Χώρας.

 Το ΟΠΣ «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης» συμβάλει τόσο στη συνολική αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία των διαδικασιών του ελληνικού Σωφρονιστικού Συστήματος όσο και στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, με στόχο την ουσιαστική παροχή εξελιγμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς όλους τους εμπλεκόμενους.

 Το Σύστημα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος λειτουργιών με κυριότερες την Διαχείριση Φακέλου Κρατουμένων, την Οικονομική και Λογιστική Διαχείριση, την Διαχείριση Αποθήκης, την Διαχείριση Προσωπικού, το Υποσύστημα Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου, την Διαχείριση Εγγράφων & Ροών Εργασίας, την Διαχείριση Στόλου Οχημάτων, και το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφορίας (MIS).

Οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται είναι ενδεικτικά η Αίτηση και έκδοση Πιστοποιητικών Κράτησης, η Αίτηση και έκδοση βεβαιώσεων ηθικού / πειθαρχικού ελέγχου, η Αίτηση και έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων, ο Προγραμματισμός επισκεπτηρίων, η Επαλήθευση ηλεκτρονικών εγγράφων και η Πληροφόρηση ενδιαφερομένων.  

Ενισχύοντας τα συνολικά οφέλη παρέχοντας ακόμα πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες, το σύστημα διαλειτουργεί με την Ελληνική Αστυνομία, την «ΕΠΑΝΟΔΟ», τα ελληνικά Δικαστήρια, την «Ελληνική Στατιστική Αρχή» και το «Ποινικό Μητρώο».

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ

Συμφωνία συνεργασίας Υπ. Δικαιοσύνης & Συνηγόρου για τη διαβίωση στις φυλακές & τα δικαιώματα κρατουμένων

Προγραμματική συμφωνία συνεργασίας για την αποτελεσματική παρακολούθηση των όρων διαβίωσης στα Καταστήματα Κράτησης και την προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων, υπογράφηκε μεταξύ του  Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συνηγόρου του Πολίτη, υπό την ειδική του αρμοδιότητα ως «Εθνικός Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακομεταχείρισης».

Η υπογραφή της συμφωνίας από τον Υπουργό Ν. Παρασκευόπουλο και τον Αναπληρωτή Συνήγορο Β. Καρύδη έλαβε χώρα στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα "Φυλακές, δικαιώματα, διαφάνεια και λογοδοσία - ο ρόλος των εποπτικών μηχανισμών" που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της γενικής γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, την 19 Μαΐου 2016 στην οποία συμμετείχε με ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επανόδου, καθηγητής, Γ. Νικολόπουλος.

Ολόκληρο το  κείμενο της συμφωνίας βλ. www.synigoros.gr