ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ σύμφωνα με την απόφαση 4ης Συνεδρίασης του Δ.Σ της 15ης Ιουνίου 2020, πρόκειται να  αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών  το έργο της κοινωνικής υποστήριξης των αποφυλακισμένων που προσέρχονται στα γραφεία της για το τρέχον έτος 2020.

Το έργο περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής με τους αποφυλακισμένους, ομαδικές συναντήσεις  με τους αποφυλακισμένους, διαρκή συνεργασία με τους άλλους Συμβούλους  του φορέα και άλλους φορείς, ενημέρωση της βάσης του φορέα,  προετοιμασία και παρακολούθηση των εργαστηρίων του φορέα και της ομάδας των εθελοντών.

Απαραίτητα Προσόντα

 • Πτυχίο  ΤΕ/ ΠΕ Κοινωνικού λειτουργού
 • Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
 • Εργασιακή εμπειρία με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

 

Επιθυμητά Προσόντα

 • Μετεκπαίδευση σε πρόγραμμα συμβουλευτικής ή/ και ψυχοθεραπείας
 • Εργασιακή εμπειρία σε προγράμματα κρατουμένων και αποφυλακισμένων
 • Καλή γνώση χειρισμού Η/Υ
 • Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας  Επίπεδο Β2

 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα ηλεκτρονικά σε  grammateia@epanodos.org.gr  ή ταχυδρομικά ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ 10434 Αθήνα εντός 10 ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας (έως 05/07/2020). 

Περισσότερες πληροφορίες στον κ. Ν. Βαρβατάκο στα τηλέφωνα 210-8815904 και 210-8815032.

 

                                                                                                    

 

16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"CUP – Convicts Upskilling Pathways" Erasmus+ funding.

Η Επάνοδος Ν.Π.Ι.Δ. συμμετέχει ως εταίρος στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Convicts Upskilling Pathways (CUP)" που χρηματοδοτείται από το Erasmus+, Άξονας «Στρατηγικές Συμπράξεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων».

Συντονιστής εταίρος του προγράμματος που αποτελεί μια διεθνής σύμπραξη,  είναι η Compagnia di San Paolo (Project Leader) από την Ιταλία ενώ συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 7 εταίροι (Fondazione Casa di Carità Arti e Mestierionlus, Casa Circondariale Lorusso e Cutugno Torino, Fondazione Emanuela Zancanonlus, Human Rights 360 Civil nonprofit civil partnership, EPANODOS for the Social Reintegration of Ex-offenders, European University Cyprus, Ministry of Justice and Public Order of Cyprus, PIVught and Tirantes) από Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο.

Το πρόγραμμα CUP στοχεύει στο σχεδιασμό και την κατάρτιση πιλοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την επανένταξη των κρατουμένων, γυναικών και ανδρών σε 6 ευρωπαϊκές φυλακές, παρέχοντας επίσης τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση των πρακτικών και την προώθηση της κοινωνικής τους επανένταξης.

Κατά τη διάρκεια των 36 μηνών της υλοποίησης του προγράμματος θα συμμετάσχουν κρατούμενοι/κρατούμενες και επαγγελματίες, από 6 φυλακές σε Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα και Κύπρο. Στα παραδοτέα του έργου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται: 1. Η δημιουργία ενός μεθοδολογικού οδηγού κατάρτισης για την ανάπτυξη βασικών και τεχνικών δεξιοτήτων κρατουμένων (soft, basic, technical skills), καθώς και 2. Εργαλεία ευαισθητοποίησης και συνηγορίας για την διαμόρφωση πολιτικών και πρακτικών που θα προετοιμάσουν το περιβάλλον για την υποδοχή των αποφυλακισμένων και τη διευκόλυνση της επανένταξής τους.

Το Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού στην Ευρώπη. Ο προϋπολογισμός του, ύψους 14,7 δισ. Ευρώ (2014 και 2020), θα δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους από 4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία στο εξωτερικό.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα CUP στα τηλ.: +30 210 8815904 & +30 210 8815032, email: epanodos@epanodos.org.gr / grammateia@epanodos.org.gr.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Υπό τις παρούσες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης που έχει ενσκήψει στη χώρα μας και παγκοσμίως, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, ακριβώς λόγω των συνθηκών αυτών, η ΕΠΑΝΟΔΟΣ λειτουργεί (μέχρι νεοτέρας) μόνο τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, παρέχοντας υπηρεσίες αποκλειστικά τηλεφωνικώς, στο μέτρο του εφικτού.

Είμαστε στη διάθεσή σας, για ο,τιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε στο πλαίσιο που επιτρέπει η περίσταση.

Τηλ. επικ. 210-8815904

email: grammateia@epanodos.org.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 28-29/11/2019 η ΕΠΑΝΟΔΟΣ εκπροσωπούμενη από την Πρόεδρο του ΔΣ, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου, τη Διευθύντρια Δρα Φωτεινή Μηλιώνη και με τη συμμετοχή των ερευνητών κ. κ. Μάρθας Λεμπέση Υπ. Δρα ΕΚΠΑ και Κωνσταντίνου Πανάγου, Δρα Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ, συμμετείχαν στις εργασίες του 10ου Ετήσιου Συνεδρίου της Σερβικής Εταιρείας Θυματολογίας με θέμα: "Victimization and diversity: Towards holistic approach to victimology and victims' rights", που έλαβε χώρα στο Βελιγράδι.

Η συνάντηση συγκέντρωσε εμπειρογνώμονες και ερευνητές από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και επετεύχθη μια ολοκληρωμένη ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων.Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή καισυζητήθηκαν ζητήματα θυματοποίησης διαφόρων κοινωνικών ομάδων σε διαφορετικά κοινωνικά πλαίσια. Αναδείχθηκαν ζητήματα ταυτότητας φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, εθνοτικής ή θρησκευτικής ένταξης, πολιτικής συνύπαρξης, σεξουαλικού προσανατολισμού ή αναπηρίας, ως παράγοντες που συμβάλλουν στη διάκριση και τη θυματοποίηση. Τέλος, επανεξετάστηκε η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα διαφορετικών νομικών και μη νομικών μέσων και μηχανισμών προστασίας από τη θυματοποίηση, ιδίως για την προστασία των ευάλωτων ομάδων και υπογραμμίστηκε η ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης των δικαιωμάτων και της προστασίας όλων των θυμάτων χωρίς καμία διάκριση. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου συνεδρίου οι εκπρόσωποι της ΕΠΑΝΟΔΟΥ παρουσίασαν εισήγηση με τίτλο: "Victimization, offending, social reintegration in a cyclical relationship".

Στο πλαίσιο της επιστημονικής αυτής δράσης του φορέα, πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2019 επίσκεψη στη φυλακή της Σερβίας Sremka Mitrovica. Τους εκπροσώπους της Επανόδου υποδέχθηκε ο Δ/ντής της φυλακής κος Aleksanfar Alimpic, ενώ στην επίσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας του Βελιγραδίου ο Πρόξενος κος Δημήτρης Μιχάλης και η Δ/ντρια κα Μιχαηλίδου. Κατά την επίσκεψη παρουσιάστηκαν με λεπτομέρεια τα σωφρονιστικά συστήματα των δύο χωρών με έμφαση στην έκτιση των ποινών ενώ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους της φυλακής και στο παρακείμενο Μουσείο της φυλακής με εκθέματα που σημαδεύουν στη μνήμη την ιστορία της σωφρονιστικής μεταχείρισης.

Ολόκληρο το Δελτίο Τύπου σε αρχείο μορφής pdf στον κάτωθι σύνδεσμο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 15/10/2019 είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε για δεύτερη χρονιά στους χώρους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ είκοσι έξι  εισαγγελείς που επισκέπτονται τη χώρα μας, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικής Επιμόρφωσης (European Judicial Training Network EJTN). Οι είκοσι έξι  εισαγγελείς που προέρχονται από κράτη μέλη του Δικτύου έχουν έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαίδευση για θέματα που αφορούν το δικαστικό σύστημα της χώρας.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μας καλωσόρισε η Διευθύντρια Δρ Φωτεινή Μηλιώνη που εισήγαγε τους εισαγγελείς στους σκοπούς και τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.  Στη συνέχεια αφού σύστησε τους παρευρισκόμενους συνεργάτες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ έδωσε το λόγο στη συνεργάτιδα κ. Μάρθα Λεμπέση, Κοινωνιολόγο-Εγκληματολόγο, που παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες του φορέα με έμφαση στα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις συνέργειες εντός και εκτός καταστημάτων κράτησης και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρέχει στους αποφυλακισμένους κατά τη διαδικασία της επανένταξής τους. Κατόπιν το λόγο πήρε η υπεύθυνη του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, κα Χρηστίνα Βλαχοσωτήρου, Ψυχολόγος, η οποία παρουσίασε ένα μικρό απολογισμό της μέχρι τώρα επιτυχημένης λειτουργίας του, μίλησε για την έννοια της συμβουλευτικής της κοινωνικής επανένταξης και για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισμένοι που απευθύνονται στο φορέα μας, ενώ ξενάγησε στη συνέχεια τους επισκέπτες στο χώρο του ξενώνα. Ακολούθως, από τη συνεργάτιδα κ. Ελπινίκη Κοιλού, Κοινωνιολόγο, παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια του φορέα που έχουν ως σκοπό, εκτός από την δημιουργική απασχόληση, την αναβάθμιση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των αποφυλακισμένων για την ευκολότερη εργασιακή τους επανένταξη. Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με τον εκπρόσωπο της ΚΟΙΝΣΕΠ «Νέοι Ορίζοντες» και την παρουσίαση του καινοτόμου έργου της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τελευταία δράση της ΚΟΙΝΣΕΠ στην οποία συμμετέχει και η ΕΠΑΝΟΔΟΣ και αφορά το Πρόγραμμα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης. Στη συζήτηση που ακολούθησε από όλους τους παρευρισκομένους τονίστηκε η σημασία μιας τέτοιας επιχείρησης στην απασχολησιμότητα και την επανένταξη των αποφυλακισμένων όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα και κάποιοι από τους παρευρισκομένους μας μίλησαν για αντίστοιχα παραδείγματα και καλές πρακτικές από τις χώρες τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΥΠΟΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ

17/9/2019

H υποτροπή αποτελεί ένα βασικό μέτρο για την αξιολόγηση της επιτυχίας ή αποτυχίας κάθε μέτρου της επίσημης κοινωνικής αντίδρασης απέναντι στο έγκλημα. Η μελέτη των παραγόντων που σχετίζονται με την υποτροπή αποκτά βαρύνουσα σημασία τόσο για την ανάπτυξη αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης όσο και για το σχεδιασμό κατάλληλων στρατηγικών και δράσεων για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων. Η διερεύνηση και η βαθιά κατανόηση των ως άνω παραγόντων συγκαταλέγονται στις κύριες επιδιώξεις του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» διεξήγαγε την έρευνα με θέμα: «Το φαινόμενο της υποτροπής αποφυλακισμένων στην Ελλάδα: Εμπειρικά δεδομένα και κατευθύνσεις για την αντεγκληματική πολιτική και την κοινωνική επανένταξη», υπό την επιστημονική ευθύνη της Καθηγήτριας Χρ. Ζαραφωνίτου Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Βασική στόχευση του ερευνητικού προγράμματος υπήρξε η ποσοτική και ποιοτική διερεύνηση του φαινομένου της υποτροπής στη χώρα μας υπό το πρίσμα της διεθνούς ερευνητικής εμπειρίας, ενώ το ερευνητικό αντικείμενο κατηγοριοποιήθηκε αντίστοιχα και υλοποιήθηκε σε δύο χρονικές φάσεις.

Κατά την πρώτη φάση του έργου (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017) μελετήθηκαν τα σχετικά εννοιολογικά ζητήματα με βάση την εθνική νομοθεσία και τη διεθνή βιβλιογραφία καθώς επίσης οι μεθοδολογικοί περιορισμοί των σχετικών εμπειρικών ερευνών. Επιπρόσθετα, στο ίδιο πλαίσιο μελετήθηκαν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υποτροπή των δραστών (παράγοντες διακινδύνευσης), όπως επίσης όσων συνδέονται με το αντίθετο αποτέλεσμα (προστατευτικοί παράγοντες). Στη φάση αυτή αξιολογήθηκαν οι πηγές πληροφόρησης σχετικά με τα ποσοτικά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της υποτροπής των αποφυλακισμένων στη χώρα μας, ενώ επίσης διαμορφώθηκε ερευνητική πρόταση με στόχο την πληρέστερη διερεύνηση του φαινομένου. Η ερευνητική έκθεση της πρώτης φάσης του ερευνητικού έργου είναι διαθέσιμη μέσω του ακόλουθου συνδέσμου:

http://www.epanodos.org.gr/documents/243366/0/%CE%95%CE%A0%CE%91%CE% 9D%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A3_%CE%95%CE%A1%CE%95%CE%A5%CE%9D%CE%97% CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97+%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97+I.rev. pdf/4ad019de-9e1c-4e3e-ab2f-cedc6eb93f17

Η δεύτερη φάση του ερευνητικού εγχειρήματος (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2018) περιλάμβανε τη διεξαγωγή μιας πρωτότυπης εμπειρικής έρευνας με στόχο τη διερεύνηση της διαδικασίας της κοινωνικής επανένταξης και των παραγόντων που συνδέονται με την πρόληψη της υποτροπής με βάση τη βιωμένη εμπειρία, την ερμηνεία, τις αντιλήψεις και τις προτάσεις ατόμων που έχουν βιώσει την εμπειρία του εγκλεισμού σε κατάστημα κράτησης. Στο πλαίσιο αυτό τέθηκαν επίσης ειδικότερα ερευνητικά ερωτήματα που αφορούσαν – μεταξύ άλλων – τους παράγοντες έναρξης της εγκληματικής δράσης κατά την ανηλικότητα και το βίωμα της φυλακής. Στην έρευνα συμμετείχαν αποφυλακισμένοι – ωφελούμενοι του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» και του Συλλόγου «Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ», όπως επίσης και κρατούμενες στο Κατάστημα Κράτησης του Ελεώνα της Θήβας. Η σχετική έκθεση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.epanodos.org.gr/documents/10186/0/%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9 D%CE%9F%CE%94%CE%9F%CE%A3_%CE%95%CE%9A%CE%98%CE%95%CE%A3%CE%97_II. pdf/97c1922c-bed3-491f-8cd9-2dac221f8e37

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου παρουσιάστηκαν στο 1ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με θέμα «Επάνοδος: Η πορεία προς την κοινωνική επανένταξη», που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, στο 2ο Τακτικό Συνέδριο του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με θέμα «Η κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών», που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και στη διεθνή συνάντηση εμπειρογνωμόνων που διοργανώθηκε στις 5/7/2019 από την ΕΠΑΝΟΔΟ με τη συμμετοχή επιστημόνων από την ελληνική και διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα με θέμα «Θεωρητικές και ερευνητικές προσεγγίσεις της υποτροπής / Theoretical and empirical approaches of recidivism».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης εθελοντών/εθελοντριών

-------

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα εκπαίδευσης εθελοντών/εθελοντριών της ΕΠΑΝΟΔΟΥ προκειμένου η συνεισφορά τους να είναι ουσιαστική και δεοντολογικά εναρμονισμένη με το πλαίσιο κανόνων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Η εκπαίδευση διήρκησε 3 μήνες, από 20/03/2019 έως 29/06/2019.

Κατ' αντιστοιχία με τους προηγούμενους κύκλους εκπαίδευσης εθελοντών, το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιελάμβανε εισαγωγικές επιστημονικές προσεγγίσεις Ειδικευμένων Εισηγητών, Ειδικών Επιστημόνων αλλά και Εμπειρογνωμόνων με ειδική κατάρτιση στην εκάστοτε θεματική και οι οποίες αποτέλεσαν το έναυσμα για την καλλιέργεια επιστημονικού προβληματισμού και διαλόγου.

Πιο συγκεκριμένα η εκπαίδευση είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και περιελάμβανε συναντήσεις με επιστημονικές εισηγήσεις, βιωματικές ασκήσεις  (βλ. σχετικά αναρτημένο πρόγραμμα).

Με το πέρας της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρία, διαμόρφωσαν μια πλήρη εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και προκλήσεων της κοινωνικής  επανένταξης μέσα από την αλληλοτροφοδότηση της θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης και κατόπιν αξιολόγησης τους δόθηκε η δυνατότητα πρακτικής άσκησης στον φορέα μας.

Την επιστημονική ευθύνη τους προγράμματος είχαν οι κυρίες Χριστίνα Ζαραφωνίτου Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια του ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ», Πρόεδρος του  ΔΣ της  Επανόδου & Καλλιόπη Δημητρούλη, Νομικός, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Επανόδου και τον κεντρικό συντονισμό ανάλαβε η κα Φωτεινή Μηλιώνη Εγκληματολόγος, δρ. Νομικής, Διευθύντρια  Επανόδου. Υπεύθυνη εκπαίδευσης ήταν η κα Μυρτώ Αραβανή, Κοινωνική Λειτουργός, Συνεργάτις Επανόδου και το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της κας Μάρθας Λεμπέση, Κοινωνιολόγου, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Συνεργάτιδα Επανόδου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔ στο Κατάστημα Κράτης Τρικάλων

-------

Την Τετάρτη 12/06/2019 κλιμάκιο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, αποτελούμενο από την Πρόεδρο του ΔΣ, τη Διευθύντρια και την ομάδα των εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων του Σεμιναρίου Κατάρτισης Εθελοντών, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κατάστημα Κράτησης Τρικάλων. Συνομίλησε με το προσωπικό και ενημέρωσε ομάδα κρατουμένων που πρόκειται να αποφυλακιστούν άμεσα, για τις παροχές κοινωνικής επανένταξης που παρέχει ο φορέας μας ενώ απάντησε στις απορίες τους. Η συγκεκριμένη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Σεμιναρίου κατάρτισης Εθελοντών της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, προκειμένου οι συμμετέχοντες να διαμορφώσουν μια πλήρη εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και προκλήσεων της κοινωνικής  επανένταξης μέσα από την αλληλοτροφοδότηση της θεωρητικής και εμπειρικής γνώσης και να κατανοήσουν την αναγκαιότητα και τον ρόλο τους σε φορείς και οργανώσεις του Συστήματος Απονομής Ποινικής Δικαιοσύνης.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης και εργαζόμενους στην Κοινωνική Υπηρεσία του Καταστήματος, οι οποίοι εξέθεσαν αναλυτικά την κρατούσα κατάσταση και απάντησαν σε ερωτήσεις της Επανόδου για τις δυνατότητες κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισθέντων. Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους κρατούμενους σε αίθουσα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος κατά την οποία το κλιμάκιο της Επανόδου παρουσίασε το φορέα και απάντησε σε πολλές και ουσιαστικές ερωτήσεις των κρατουμένων, ενώ μοιράστηκαν τα ενημερωτικά φυλλάδια του φορέα. 

Πρόκειται για μία ακόμα δράση διασύνδεσης που συνεχίζουμε σε όλες τις φυλακές της χώρας για την καλύτερη προετοιμασία της κοινωνικής επανένταξης. Ευχαριστούμε όλους τους αρμόδιους και ιδιαιτέρως τη Διευθύντρια και τον Σύνδεσμο Επανένταξης στο Κ.Κ. Τρικάλων για τη γόνιμη συνεργασία.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ/ΝΤΡΙΩΝ ΕΠΑΝΟΔΟΥ

Αναρτήθηκε το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εθελοντών/Εθελοντριών για το έτος 2019 του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότερα στον κάτωθι σύνδεσμο.

Σποτ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ

Ολοκληρώνοντας το Ερευνητικό Έργο «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών», «Γύρισε σελίδα: Ίση μεταχείριση σε κρατούμενες και αποφυλακισμένες»

https://www.youtube.com/watch?time_continue=53&v=DDskZKoutog

 

«Συνοπτικός Οδηγός Δικαιωμάτων για Κρατούμενες και Αποφυλακισμένες»

Ο Οδηγός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΝΠΙΔ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» με το Κ.Ε.Θ.Ι. και την Γ.Γ.Ι.Φ. και χρηματοδοτήθηκε από το Κ.Ε.Θ.Ι.

Ο Οδηγός βασίζεται στις ισχύουσες διατάξεις του Σωφρονιστικού Κώδικα (Ν. 2776/1999 ΦΕΚ Α΄291/24.12.1999) και αποτελεί μέρος της έρευνας με τίτλο: «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών».

Μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

 

Αναρτήθηκε ο απολογισμός για το έτος 2018 του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περισσότερα στον κάτωθι σύνδεσμο.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για την πλήρωση τριών θέσεων εξωτερικών συνεργατών στην ΕΠΑΝΟΔΟ ΝΠΙΔ έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Βλ. αναλυτικά τις σχετικές ανακοινώσεις στους κάτωθι συνδέσμους

1. Πρόσκληση: ΠΕ Διοικητικής Υποστήριξης

2. Πρόσκληση: Κοινωνικός Λειτουργός

3. Πρόσκληση: Υπεύθυνος Ξενώνα

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα ηλεκτρονικά σε  grammateia@epanodos.org.gr ή ταχυδρομικά ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ 10434 Αθήνα έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες στον κ. Ν. Βαρβατάκο στα τηλέφωνα 210-8815904 και 210-8815032.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ σύμφωνα με την απόφαση της 23ης συνεδρίασης του ΔΣ της 30ης Ιανουαρίου 2019, πρόκειται να αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών το έργο της διοικητικής υποστήριξης του φορέα καθώς και το σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων, για το τρέχον έτος. Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει μετά την έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το ΥΔΔΑΔ. 

Το έργο περιλαμβάνει την τακτική διοικητική υποστήριξη του φορέα, την ενημέρωση της βάσης δεδομένων, τη στατιστική επεξεργασία των στοιχείων, το σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων.

Απαραίτητα Προσόντα

 • Πτυχίο Κοινωνικών επιστημών
 • Εργασιακή εμπειρία στη διοικητική υποστήριξη δομών
 • Εργασιακή εμπειρία στο σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων για κρατούμενους και αποφυλακισμένους (τουλάχιστον 2 ετών)

Επιθυμητά Προσόντα

 • Μεταπτυχιακή ειδίκευση Εγκληματολογίας
 • Εργασιακή εμπειρία στο σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων  κρατουμένων και αποφυλακισμένων
 • Ερευνητική εμπειρία σε θέματα εγκλεισμού και κοινωνικής επανένταξης
 • Καλή γνώση χειρισμού Η/Υ ειδικότερα στατιστικά προγράμματα
 • Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας

 

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα ηλεκτρονικά σε  grammateia@epanodos.org.gr ή ταχυδρομικά ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ 10434 Αθήνα έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες στον κ. Ν. Βαρβατάκο στα τηλέφωνα 210-8815904 και 210-8815032.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΝΠΙΔ σύμφωνα με την απόφαση της 23ης συνεδρίασης του ΔΣ  της 30ης Ιανουαρίου 2019, πρόκειται να αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη με σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών  το έργο της κοινωνικής υποστήριξης των αποφυλακισμένων που προσέρχονται στα γραφεία της για το τρέχον έτος. Η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει μετά την έγκριση των σχετικών πιστώσεων από το ΥΔΔΑΔ. 

Το έργο περιλαμβάνει τακτικές συνεδρίες ατομικής συμβουλευτικής με τους αποφυλακισμένους, ομαδικές συναντήσεις  με τους αποφυλακισμένους, διαρκή συνεργασία με τους άλλους Συμβούλους  του φορέα και άλλους φορείς, ενημέρωση της βάσης του φορέα,  προετοιμασία και παρακολούθηση των εργαστηρίων του φορέα και της ομάδας των εθελοντών.

Απαραίτητα Προσόντα

 • Πτυχίο ΑΤΕΙ Κοινωνικής Εργασίας 
 • Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος
 • Εργασιακή εμπειρία με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (εξειδικευμένη εμπειρία συμβουλευτικής σε σωφρονιστικά ιδρύματα ή με αποφυλακισθέντες)

Επιθυμητά Προσόντα

 • Μετεκπαίδευση σε πρόγραμμα συμβουλευτικής ή/ και ψυχοθεραπείας
 • Εργασιακή εμπειρία σε προγράμματα κρατουμένων και αποφυλακισμένων
 • Καλή γνώση χειρισμού Η/Υ
 • Καλή γνώση αγγλικής γλώσσας

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν αίτηση με αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα ηλεκτρονικά σε  grammateia@epanodos.org.gr ή ταχυδρομικά ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Δεριγνύ 28-30, ΤΚ 10434 Αθήνα έως την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019.

Περισσότερες πληροφορίες στον κ. Ν. Βαρβατάκο στα τηλέφωνα 210-8815904 και 210-8815032.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του 2ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα:  «Η κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών» με αθρόα συμμετοχή, σημαντικές εισηγήσεις και συγκινητικές στιγμές. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 19-12-2018 στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης», στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σύμφωνα με το δημοσιευμένο πρόγραμμά του στην ιστοσελίδα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ:

http://epanodos.org.gr/documents/243366/0/programma+teliko.pdf/182a8b41-423e-4bcc-80ce-7eda411796dd

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔ κ. Ευτύχης Φυτράκης εκπροσωπώντας και τον Υπουργό ΥΔΔΑΔ κ. Μιχάλη Καλογήρου, εκπρόσωπος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων,ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, η κα Ιφιγένεια Καµτσίδου Πρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, η κα Φωτεινή Κούβελα, Γενική Γραµµατέας Ισότητας των Φύλων, η κα Μαρία Στρατηγάκη, Αντιδήµαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Ισότητας του ∆ήµου Αθηναίων και η Πρόεδρος της Επανόδου Καθηγήτρια κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου απονεμήθηκαν για δεύτερη χρονιά τα βραβεία και οι έπαινοι επιτυχημένης κοινωνικής επανένταξης σε δεκαοκτώ ωφελούμενους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου της Επανόδου συμμετείχαν πολλοί αξιόλογοι ομιλητές. Οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου και αφορούσαν τόσο την Ποινική ∆ικαιοσύνη και κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών, όσο και την πρόληψη της υποτροπής τους, με τις εισηγήσεις να αναδεικνύουν τόσο την επιστημονική διάσταση της έννοιας της κοινωνικής επανένταξης όσο και την πρακτική εφαρμογή της. Επίσης,σε ειδική συνεδρία παρουσιάστηκαν τα νεότερα ελληνικά ερευνητικά δεδομένα σε σχέση με το φαινόμενο της υποτροπής, αναδείχθηκαν οι παράγοντες διακινδύνευσης κατά την ανηλικότητα και τονίστηκε ο ρόλος του εγκλεισµού κατά την ανηλικότητα στην εγκληµατική υποτροπή.

Η παρουσίαση των καλών πρακτικών αφενός από την πλευρά των επαγγελματιών από το χώρο των Καταστημάτων, των δικαστικών λειτουργών και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο συνέβαλε στην αποτύπωση του σημαντικού έργου που επιτελείται στον τομέα αυτό τόσο από την πλευρά των ομιλητών όσο και από την πλευρά του ακροατηρίου με τις γόνιμες παρεμβάσεις και ερωτήσεις του.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το Εργαστήριο της  ΕΠΑΝΟ∆ΟΥ και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος οι σύνεδροι δοκίμασαν τα εδέσματα που ετοίμασαν γι' αυτούς οι φιλοξενούμενοι του Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με την προβολή αποσπάσματος θεατρικού έργου µε συμμετοχή νεαρών κρατουμένων το οποίο παρουσίασε ο ηθοποιός και σκηνοθέτης,  κ. Στάθης Γράψας.

Το Δ.Σ. και το προσωπικό της Επανόδου θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές για την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου.

Έχει ήδη δρομολογηθεί η δημοσίευση των πρακτικών του Συνεδρίου.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε στη Χριστουγεννιάτικη Μουσική εκδήλωση την οποία συνδιοργανώνει η ΕΠΑΝΟΔΟΣ την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 13.00 μ.μ. στον Άρειο Πάγο (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 121, ισόγειο).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας - ΚΕΘΙ και το ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ, ολοκληρώνοντας το Ερευνητικό Έργο «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών», συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν την Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2018, ώρα έναρξης 10:00 πμ, στην Ημερίδα με θέμα:
 
«Γύρισε σελίδα:Ίση μεταχείριση σε κρατούμενες και αποφυλακισμένες»
 

Τόπος: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης,
Δ/νση: Γεωργίου Βαφόπουλου 3, 54646, Θεσσαλονίκη

(Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

    

 

                                                                                                                                                    

Συνάντηση εργασίας των υπαλλήλων των
Καταστημάτων Κράτησης  που είναι αρμόδιοι για την κοινωνική επανένταξη
(σύνδεσμοι επανένταξης)

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Ν.Π.Ι.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται να διοργανώσει τη 2η συνάντηση εργασίας των συνδέσμων επανένταξης από τα καταστήματα κράτησης της χώρας. Σκοπός της συνάντησης είναι η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των υπαλλήλων που εργάζονται στα Καταστήματα Κράτησης και που έχουν οριστεί ως υπεύθυνοι για τη διασύνδεσή των Κ.Κράτησης με την Επάνοδο για τα θέματα της επανένταξης των αποφυλακιζόμενων κρατουμένων, η ανταλλαγή απόψεων και η διατύπωση προτάσεων για την καλύτερη δικτύωση των δομών και των φορέων επανένταξης σε όλη την Ελλάδα.

Η συνάντηση θα λάβει χώρα στις 8 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 10:00 – 14:00 στη Θεσσαλονίκη, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού – (Λεωφ. Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη).

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας - ΚΕΘΙ και το ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ, ολοκληρώνοντας το Ερευνητικό Έργο «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων γυναικών», συνδιοργανώνουν και σας προσκαλούν την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, ώρα έναρξης 10:00 πμ, στην Ημερίδα με θέμα:
 «Γύρισε σελίδα: Ίση μεταχείριση σε κρατούμενες και αποφυλακισμένες»
 
Τόπος: Αμφιθέατρο "Κοσμάς Ψυχοπαίδης",
Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης  -ΕΚΔΔΑ
Δ/νση: Πειραιώς 211, 177 78 - Ταύρος


(Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής)

Πρόγραμμα Ημερίδας

    

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ, Ν.Π.Ι.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πρόκειται να διοργανώσει το 2ο ετήσιο τακτικό Συνέδριο της με θέμα «Η κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018.

Στο Συνέδριο πρόκειται να βραβευθούν οι δύο καλύτερες μεταπτυχιακές ή διδακτορικές επιστημονικές μελέτες της τελευταίας διετίας με θέμα την κοινωνική επανένταξη των ανηλίκων και νέων αποφυλακισμένων.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τη μελέτη τους, συνοδευόμενη από βεβαίωση υποστήριξης της σχολής τους καθώς και σχετικό βιογραφικό σημείωμά τους έως 30/11/2018 είτε σε έντυπη μορφή στην Επάνοδο, Δεριγνύ 28-30, Πλ. Βικτωρίας, 4ος όρ. καθημερινά 9.00 – 14:00 υπόψη κου Ν. Βαρβατάκου είτε ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση grammateia@epanodos.org.gr

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στις 4/09/2018 είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στους χώρους της ΕΠΑΝΟΔΟΥ την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου και δεκαεπτά  εισαγγελείς που επισκέπτονται τη χώρα μας, στα πλαίσια της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικής Επιμόρφωσης (European Judicial Training Network EJTN). Οι δεκαεπτά εισαγγελείς που προέρχονται από κράτη μέλη του Δικτύου έχουν έρθει στην Ελλάδα προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαίδευση για θέματα που αφορούν το δικαστικό σύστημα της χώρας.

Την εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις μας καλωσόρισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Καθηγ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου που εισήγαγε τους εισαγγελείς στους σκοπούς και τις δράσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ.  Στη συνέχεια αφού σύστησε τα μέλη του Δ.Σ. έδωσε το λόγο στη Διευθύντρια Δρα Φωτεινή Μηλιώνη που παρουσίασε αναλυτικά τις δραστηριότητες του φορέα με έμφαση στα καινοτόμα προγράμματα και τις υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρέχει στους αποφυλακισμένους κατά τη διαδικασία της επανένταξής τους. Κατόπιν το λόγο πήρε το στέλεχος υποδοχής της ΕΠΑΝΟΔΟΥ κ. Εντίτα Οκιένσκα που μίλησε για τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισμένοι που απευθύνονται στο φορέα μας. Το καινοτόμο έργο της ΚΟΙΝΣΕΠ «Νέοι Ορίζοντες» παρουσίασε ο Πρόεδρός της κ. Παναγιώτης Φραγκιάς. Στο σημείο αυτό η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξ.Δημητρίου με παρέμβασή της σχολίασε στους φιλοξενούμενούς εισαγγελείς τη σημασία μιας τέτοιας επιχείρησης στην απασχολησιμότητα και την επανένταξη των αποφυλακισμένων όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα διεθνή δεδομένα, τονίζοντας το ρόλο της ΕΠΑΝΟΔΟΥ. Ακολούθως παρουσιάστηκε η νεώτερη καινοτόμα δράση της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, ο Ξενώνας Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων από την Υπεύθυνη κ. Έλλη Ανίτση, Ψυχολόγο-Εγκληματολόγο. Ακολούθησε παρέμβαση της Αντιπροέδρου του Δ.Σ. κ. Καλλιόπης Δημητρούλη για την συμβολή της ΕΠΑΝΟΔΟΥ στον τομέα της εκπαίδευσης εντός των φυλακών με σχολιασμό του μέλους του Δ.Σ. και Διευθυντή του Γυμνασίου-Λυκείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα κ. Πέτρου Δαμιανού. Τις παρουσιάσεις έκλεισε το μέλος του Δ.Σ. και Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής Πειραιά κ. Μιχάλης Μαυρής, με παρέμβαση του για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αποφυλακισθέντες στον τομέα της επαγγελματικής επανένταξης.

Στη συνέχεια οι εισαγγελείς ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, ειδικότερα στους χώρους που διεξάγονται οι συνεδρίες συμβουλευτικής και τα εργαστήρια. Η εκπαιδευτική επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή τους στον Ξενώνα Προσωρινής Φιλοξενίας Αποφυλακισθέντων της ΕΠΑΝΟΔΟΥ όπου οι εισαγγελείς άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τους φιλοξενούμενους, συζήτησαν μαζί τους, περιηγήθηκαν από τους ίδιους στους χώρους του ξενώνα και δοκίμασαν τα γλυκίσματα που ετοίμασαν οι φιλοξενούμενοι για την επίσκεψη.

                                         

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετήσια μουσική βραδιά του Μουσικού Εργαστηρίου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔ

στον Κήπο του Μουσείου Πολιτικών Εξορίστων  Άη – Στράτη, 20/6/2018

-------

Την Τετάρτη 20/06/2018 με την ετήσια πλέον καλλιτεχνική εκδήλωσή του, το Μουσικό Εργαστήριο της Επανόδου μας ευχήθηκε «Καλό Καλοκαίρι» κλείνοντας έναν γεμάτο κύκλο δραστηριοτήτων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, το οποίο παραχώρησε στην Επάνοδο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον φιλόξενο κήπο του στο Θησείο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε και παρακολούθησε η Πρόεδρος της Επανόδου, μαζί με τα μέλη του Δ.Σ., τη Διευθύντρια και την εκπρόσωπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης  κ. Γιοβάνογλου. Την καλλιτεχνική διεύθυνση και επιμέλεια της βραδιάς είχε ο κ. Αναπολιτάνος Κωνσταντίνος, δάσκαλος του Μουσικού Εργαστηρίου της Επανόδου. Ο ήχος και η μικροφωνική εγκατάσταση έγινε με τα μηχανήματα του εργαστηρίου, μια προσφορά της Βουλής των Ελλήνων. Ενώ τον συντονισμό των εργαστηρίων έκανε ο  Μιχάλης Μαυρής.

 Το μουσικό πρόγραμμα αποτελούμενο από αγαπημένα παλιά και νέα τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου ήταν αποτέλεσμα πολύμηνης προετοιμασίας της δεκαμελούς ομάδας των συμμετεχόντων. Οι ερμηνείες και οι δεξιότητες των μελών του εργαστηρίου, μετέφεραν συναισθήματα και εικόνες στο κοινό, γέμισαν μελωδίες τον κήπο του Μουσείο και έκαναν τους περαστικούς να σταματούν για να θαυμάσουν, αποζημιώνοντας τις προσπάθειες του δασκάλου τους, και του υπευθύνου των εργαστηρίων.

Η γνωστή μας Μαρίνα, άνοιξε το πρόγραμμα ως το μοναδικό κορίτσι της μπάντας με την επιτυχία «Όταν σου χορεύω» και μας τραγούδησε με χαμόγελο και θετική ενέργεια τραγούδια όπως η «Μιρέλα», «Τα δαχτυλίδια» και την «Αχάριστη» μαζί με τον Κωνσταντίνο Αναπολιτάνο.

Ο  Τάσος, η φετινή αποκάλυψη του μουσικού εργαστηρίου, συγκίνησε το ακροατήριο με τις ερμηνείες του και την μαγική φωνή του σε γνωστά και δύσκολα τραγούδια όπως «Ο δικός μου ο δρόμος», «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι» και «Ό,τι αγαπάω εγώ πεθαίνει» έχοντας για υποστήριξη τους γονείς και τα μικρότερα αδέλφια του ανάμεσα στο κοινό.

Ο συνθέτης μας, Μάριος, μας χάρισε τις μοναδικές του δημιουργίες «Καινούργια μέρα» και «Για όσα αγαπάς», το τελευταίο, αφιερωμένο στην αγαπημένη του Κατερίνα που άκουγε συγκινημένη για πρώτη φορά μαζί μας το τραγούδι το οποίο, όπως μας αποκάλυψε ο δημιουργός ήταν  το «δώρο» των γενεθλίων της.

Ο μοναδικός Βασίλης, μας ταξίδεψε με μελωδικές μπαλάντες όπως το «Να μ' αγαπάς» και μας μετέφερε σε αλλοτινές εποχές με τα «Μισοφόρια» του Αυλωνίτη, ενώ έδινε και τον ρυθμό μαζί με τον Μάριο στα κρουστά.

Η βραδιά είχε τρεις κιθάρες. Ο Ρόκας, από τα παλαιότερα και βασικά μέλη του εργαστηρίου, όπως πάντα, με την κλασική του κιθάρα, κράτησε τις βάσεις των μελωδικών γραμμών με τον δάσκαλό του Κωνσταντίνο Αναπολιτάνο, μαζί τους στην τρίτη κιθάρα ήταν ο μικρό μας Έντρι, ο οποίος μας τραγούδησε και ένα όμορφο «Λάθος». Ο Δημήτρης μας εντυπωσίασε στο αρμόνιο αλλά και με το μελωδικό του σφύριγμα στο τραγούδι « Σου σφυρίζω» που ερμήνευσε η Μαρίνα σε διασκευή.

Η επαγγελματική νότα της βραδιάς οφείλεται στις φιλικές συμμετοχές του Μιχάλη Μαυρή και του Θοδωρή Ζέη. Ο Μιχάλης Μαυρής, στο ακορντεόν, το πιάνο, τη φυσαρμόνικα αλλά και με ιδιαίτερα τραγούδια όπως το «Εκείνη» και «Πιο χαμηλά Λόλα» υποστήριξε την προσπάθεια της μουσικής ομάδας τόσο στην εκδήλωση όσο και σε όλη τη διάρκεια του έτους με αγάπη και αφοσίωση. Χωρίς τη συμβολή του Θοδωρή Ζέη, δεν θα μπορούσαμε να ακούσουμε τη «Δραπετσώνα», το «Ζήλεια μου» αλλά και τα περισσότερα τραγούδια του προγράμματος με βασικό όργανο το υπέροχο μπουζούκι του.  Όλοι οι συντελεστές έλαβαν το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού για την εξαιρετική παρουσία τους δίνοντας ραντεβού για την επόμενη σεζόν.

 Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της βραδιάς, τον υπεύθυνο των Εργαστηρίων Μ. Μαυρή και τον δάσκαλο του Μουσικού Εργαστηρίου Κ. Αναπολιτάνο, τον Θ. Ζέη, για τη φιλική του συμμετοχή, το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Άη Στράτη, για την ζεστή φιλοξενία, τους Νέους Ορίζοντες, για την φροντίδα του χώρου του Μουσείου και πάνω απ' όλα τους συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές της βραδιάς τους οποίους ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε στην επόμενη εκδήλωση.  Ευχόμαστε Καλό καλοκαίρι!