ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

Η θεατρική ομάδα των οροθετικών κρατουμένων του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού παρουσίασε σε δύο συγκλονιστικές παραστάσεις στις 29 Ιανουαρίου και 3 Φεβρουαρίου το έργο του Π. Σόφφερ «Το βασιλικό κυνήγι του ήλιου».

Η θεατρική ομάδα υλοποιείται από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Τεχνοδρομώ» που  δημιουργήθηκε για να πλησιάσει τις αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες με μέσο την τέχνη: το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τα εικαστικά. Ο κύριος γνώμονας της «τέχνης» του «Τεχνοδρομώ» συμπυκνώνεται χαρακτηριστικά στο εξής απόσπασμα: «Δεν παίζουμε θέατρο: παίζουμε ΜΕ το θέατρο…Το ζητούμενο είναι να φανεί η δύναμη της επικοινωνίας που μπορεί να έχει το θέατρο, ως κοινή γλώσσα όλων»

Το «Τεχνοδρομώ» έχει ήδη δώσει σημαντικά δείγματα γραφής ανάλογων προσπαθειών με την παρουσίαση στον ίδιο χώρο του θεατρικού έργου -Κ- που βασιζόταν στις εμπειρίες των ίδιων των οροθετικών κρατουμένων με στόχο την αποδαιμονοποίηση της οροθετικότητας.

Το δεύτερο εγχείρημα ήταν οι δύο φετινές πρόσφατες παραστάσεις του έργου «Το βασιλικό κυνήγι του ήλιου». Ο συγγραφέας του έργου, ο Άγγλος Πήτερ Σόφφερ, έγραψε το 1964 «Το βασιλικό κυνήγι του ήλιου» για να μιλήσει, μέσω της σύγκρουσης δύο κόσμων και δύο πολιτισμών (των Ίνκας και των Ισπανών), για το αίσθημα της ανεξαρτησίας της ανθρώπινης ύπαρξης και την ανάγκη για ελευθερία σε κάθε εποχή με όποιες συνθήκες.

Μολονότι η θεατρική ομάδα των οροθετικών κρατουμένων είχε μόνον ενάμισυ μήνα προετοιμασίας παρουσίασε μία παράσταση την οποία θα ζήλευαν πολλοί επαγγελματικοί θίασοι. Η θεατρικότητα των ερασιτεχνών ηθοποιών ήταν μοναδική όπως και μοναδικά ήταν τα σκηνικά, τα κουστούμια και η μουσική παρά τις δυσκολίες του χώρου.

Αξίζουν θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, τους ερασιτέχνες ηθοποιούς  αλλά και τους υπευθύνους του «Τεχνοδρομώ» κ.κ. Γιάννη Νικολόπουλο και  Τσιμάρα Τζανάτο.

Αλλά θερμότερα, ίσως, ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ  θα πρέπει να δοθούν στους υπευθύνους του Νοσοκομείου Κρατουμένων Κορυδαλλού «Άγιος Παύλος»  τη Διευθύντρια κα Μ. Στέφη, τον αρχιφύλακα, την κοινωνική υπηρεσία και το υπόλοιπο προσωπικό   διότι υποστήριξαν τη λειτουργία αυτής της  θεατρικής ομάδας διαβλέποντας τη σημασία της τέχνης για τους κρατούμενους και τη συμβολή της στην ομαλή διαδικασία της επανένταξης.

 

                                                                                         Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2015

Φωτεινή Μηλιώνη

Ασκούσα χρέη Δ/ντριας Επανόδου

 

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Ε.Α.Κ.Κ.Ν. ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΑΣ

«Την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 οι κες Μ. Λεμπέση και Αγγελική Σταμπουλή Κοινωνιολόγοι –Εγκληματολόγοι, συνεργάτιδες της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, επισκέφτηκαν το Κατάστημα Κράτησης Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβέτειας όπου συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τις προοπτικές επανένταξης των αποφυλακιζομένων με τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Κοινωνικής Υπηρεσίας του καταστήματος, κο. Κωττούλα και την κα. Τυμπαλέξη και συμφωνήθηκε η μεσολάβηση της Επανόδου στην υλοποίηση σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΧΑΝΙΩΝ

«Την ίδια μέρα, Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 η κα. Α. Καστρινάκη-Κοινωνική Ανθρωπολόγος-Εγκληματολόγος, συνεργάτιδα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Χανίων. Η υποδοχή έγινε από την ψυχολόγο του Καταστήματος κα. Σ. Μαζανάκη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δράσεις και προγράμματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με την ΕΠΑΝΟΔΟ. Παράλληλα έγινε και μια μικρή ξενάγηση στον  νεόκτιστο και πλέον σύγχρονο χώρο που διαθέτει η φυλακή, όπου αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα Καταστήματα Κράτησης στην Ελλάδα»

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΓΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

«Τη Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 η κα. Α. Καστρινάκη-Κοινωνική Ανθρωπολόγος-Εγκληματολόγος, συνεργάτιδα της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, επισκέφθηκε την Αγροτική Φυλακή στην Αγιά Χανίων και συνομίλησε με την κα. Δ. Δρακάκη Δ/ντρια του Καταστήματος σχετικά με τις ανάγκες της φυλακής. Η συζήτηση συνεχίστηκε με την Κοινωνική Λειτουργό του Καταστήματος κα. Ζ. Χατζή, η οποία πρότεινε την υλοποίηση δράσεων για την αξιοποίηση και αναβάθμιση  των υπαρχόντων εργαστηρίων. Επιπλέον, έγινε και μια  όμορφη ξενάγηση στον χώρο της φυλακής και στους χώρους των εργαστηρίων από τον αρχιφύλακα κο. Μ. Πενταράκη».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

«Τη Δευτέρα 13 Μαΐου η κα. Φ. Μηλιώνη, ασκούσα χρέη Δ/ντριας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ, επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας όπου συζήτησε ζητήματα σχετικά με τις προοπτικές επανένταξης των αποφυλακιζομένων με τον Δ/ντή του Καταστήματος κ. Β. Θώδο».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«Η ασκούσα χρέη Δ/ντριας της ΕΠΑΝΟΔΟΥ κα. Φ. Μηλιώνη επισκέφθηκε το Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων την Πέμπτη 9 Μαΐου 2013. Κατά την επίσκεψη είχε μια γόνιμη συζήτηση με τη Δ/ντρια του Καταστήματος κα. Ε. Αγαπητού και τον Κοινωνικό Λειτουργό του Καταστήματος κ. Π. Τζαβέλα με τους οποίους  διερευνήθηκαν οι δυνατότητες σχεδιασμού κοινών δράσεων για τη διευκόλυνση της επανένταξης των κρατουμένων».