Πρακτικά 1ου Ετήσιου Συνεδρίου με Θέμα: "Επάνοδος: Η πορεία προς την κοινωνική επανένταξη"

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

Επιστημονική Διεύθυνση: Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Επιμέλεια: Δρ. Φωτεινή Μηλιώνη

Συνεργασία: Πηνελόπη Κόλλια, Κοινωνιολόγος, ΥΔ Εγκληματολογίας

Εκδόσεις Διόνικος

 

Η «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟ 2ο ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ

ΜΕ ΘΕΜΑ:

Η κοινωνική επανένταξη ανηλίκων και νεαρών παραβατών

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης»

Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)*

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

*Πρόσβαση στο Συνέδριο

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, Πειραιώς 211, ΤΚ 17778, Ταύρος

* Με λεωφορείο : α) Γραμμή 049 από Ομόνοια, στάση Ταύρος β) Γραμμή 914 από Ομόνοια, στάση Ταύρος γ) Γραμμή 815 από Γουδί, Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Ομόνοια, στάση Ταύρος * Με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο: Σταθμός Ταύρου (απόσταση 12 λεπτών).* Με το μετρό: Σταθμός Κεραμεικός και από την οδό Πειραιώς με τις προαναφερόμενες λεωφορειακές γραμμές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του πρώτου ετήσιου συνεδρίου της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα: «ΕΠΑΝΟΔΟΣ: η πορεία προς την κοινωνική επανένταξη» με μεγάλη συμμετοχή, σημαντικές εισηγήσεις και συγκινητικές στιγμές. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 18-12-17 στο Αμφιθέατρο «Κοσμάς Ψυχοπαίδης», στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), σύμφωνα με το δημοσιευμένο πρόγραμμά του http://www.epanodos.org.gr/web/guest/synedria-emerides

Χαιρετισμούς στο Συνέδριο απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του ΥΔΔΑΔ κ. Ευτύχης Φυτράκης εκπροσωπώντας και τον Υπουργό ΥΔΔΑΔ κ. Σ. Κοντονή, η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων, κα Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, η κα Κοντονή εκ μέρους του ΕΚΔΔΑ και η Πρόεδρος της Επανόδου καθηγήτρια κα Χριστίνα Ζαραφωνίτου.

Πριν την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έγινε για πρώτη φορά η βράβευση των καλύτερων επιστημονικών μελετών για θέματα κοινωνικής επανένταξης και των καλύτερων παραδειγμάτων στην πορεία για την κοινωνική επανένταξη. Το μεν πρώτο βραβείο παραδόθηκε από τον Πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ ομότιμο καθηγητή κ. Σ. Τσοτσορό το δε δεύτερο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου της Επανόδου συμμετείχαν πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι εισηγήσεις ήταν υψηλού επιπέδου και αφορούσαν τόσο την επιστημονική διάσταση της έννοιας της κοινωνικής επανένταξης όσο και την πρακτική εφαρμογή της.

Η παρουσίαση των καλών πρακτικών αφενός από την πλευρά της Επανόδου αφετέρου από τους συνεργαζόμενους φορείς συνέβαλε στην αποτύπωση του σημαντικού έργου στον τομέα αυτό τόσο από την πλευρά των ομιλητών όσο και από την πλευρά του ακροατηρίου με τις γόνιμες παρεμβάσεις και ερωτήσεις του.

Σημαντική υπήρξε η συμβολή των επαγγελματιών από το χώρο των Καταστημάτων Κράτησης, των Δικαστηρίων και λοιπών φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με τις αναλυτικές παρουσιάσεις των εργαστηρίων της Επανόδου με ωραίο θεατρικό δρώμενο και τη μουσική συντροφιά της μουσικής ομάδας της Επανόδου. Έχει ήδη δρομολογηθεί η δημοσίευση των πρακτικών του Συνεδρίου.

 

Το Δ.Σ. και το προσωπικό της Επανόδου θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές για την άρτια διοργάνωση του Συνεδρίου.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ν.Π.Ι.Δ. «Επάνοδος» που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμμετείχε στο πάνελ για το ρόλο της επαγγελματικής απασχόλησης στην κοινωνική επανένταξη, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της 32ης Πανελλήνιας Έκθεσης Έργων Κρατουμένων. Από πλευράς Επανόδου συμμετείχε η εργασιακή σύμβουλος κα Ειρήνη Ανδριώτη, ενώ οι Νέοι Ορίζοντες Κοιν.Σ.Επ εκπροσωπήθηκαν από τον πρόεδρό τους κ. Παναγιώτη Φραγκιά. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συντονίσθηκε από τον δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Βαλλιανάτο.