Ο «Οδηγός Χρήσιμων Πληροφοριών μετά την αποφυλάκιση» περιλαμβάνει χρήσιμες και πρακτικές  πληροφορίες για την κοινωνική επανένταξη. Απαντά στα βασικά ερωτήματα  που απασχολούν το στάδιο μετά την αποφυλάκιση προκειμένου να δώσει την απαιτούμενη πληροφόρηση και υποστήριξη  που θα διευκολύνει την κοινωνική επανένταξη.

Γραμμένος σε γλώσσα απλή και κατανοητή  πλήρως επικαιροποιημένος και ανανεωμένος σήμερα μετά την πρώτη έκδοσή του το έτος 2008 φιλοδοξεί αφενός να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμβουλο για τον κρατούμενο, τον απολυόμενο και αποφυλακισμένο και αφετέρου ένα σημαντικό εργαλείο για τον επαγγελματία,  ο οποίος θα προστρέξει σε αυτόν για να αντλήσει τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Την επιστημονική ευθύνη του παρόντος οδηγού είχαν η Kαθηγήτρια  Χρ. Ζαραφωνίτου, Πρόεδρος του Δ. Σ. του Ν.Π.Ι.Δ. Επάνοδος και η Φ. Μηλιώνη, Δ.Ν. Διευθύντρια του Ν.Π.Ι.Δ. Επάνοδος. Την επιμέλεια  της επικαιροποίησης και της ανανέωσης του οδηγού είχε η Π. Κόλλια, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. Θερμές ευχαριστίες για τη συμβολή τους στην τελική επεξεργασία του οδηγού δίνονται με αλφαβητική σειρά στους Λ. Κωτούλα, κοινωνικό λειτουργό Καταστήματος Κράτησης Δομοκού και Κασσαβέτειας, Θ. Ρουσάκη, προϊστάμενο της κοινωνικής υπηρεσίας Καταστήματος Κράτησης Θεσσαλονίκης, Ε. Τσόντου, κοινωνική λειτουργό Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Χανίων, Ζ. Χατζή, κοινωνική λειτουργό Καταστήματος Κράτησης  Αγιάς Χανίων.

Κάθε άτομο μετά την αποφυλάκισή του είναι πιθανό ν’ αντιμετωπίσει πρακτικές δυσκολίες στην καθημερινότητά του ή προβλήματα προσαρμογής. Ενδέχεται ακόμα να μην γνωρίζει πού να απευθυνθεί για βοήθεια.

Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε ο οδηγός αυτός, ο οποίος περιέχει χρήσιμες πληροφορίες με διευθύνσεις και τηλέφωνα φορέων που μπορούν να φανούν άμεσα χρήσιμα.

Η καταχώριση των φορέων έχει γίνει αλφαβητικά και αφορά κυρίως τις πόλεις ΑθήναΠειραιάΘεσσαλονίκηΒόλοΠάτρα, Ηράκλειο και Χανιά Κρήτης.

Για επιπλέον ενημέρωση και υποστήριξη κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στην «ΕΠΑΝΟΔΟ», το φορέα που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με αρμοδιότητα και αποστολή τη μετασωφρονιστική μέριμνα και την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισθέντων.